Harpiste Livinia Meijers verzorgt een solo-concert in 'de Brink'
Harpiste Livinia Meijers verzorgt een solo-concert in 'de Brink' Foto:

Concert harpiste Lavinia Meijer bij Stichting Kamermuziek

Zelhem - Zondag 31 januari speelt de bekende harpist Lavinia Meijer in cultureel centrum 'de Brink' in Zelhem. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar voor € 20,--. De ingang van 'de Brink' bevindt zich aan de achterkant. Daar is ook parkeerruimte. Lavinia heeft een special doel met de solo-concerten. "Ik wil graag de solokant van de harp te laten horen. Het instrument beschikt over heel veel mogelijkheden die bij het publiek vaak nog onbekend zijn", Aldus Lavinia.

Op het programma van het concert in Zelhem staan voor de pauze werken van C. Debussy (Clair de Lune), Y. Tiersen (Comptine d'un autre été, Valse d'Amélie, Valse des Monstres), E. Satie (Gymnopédie nr. 1, Gnossienne nr. 5), R. Hirose (Élégia for Harp), W. Croft (Ground + gesproken tekst), L. Einaudi (Nuvole Bianche, Divenire). Na de pauze speelt ze eigen werk (Life in balance, Hello Stranger, Improvisatie op Gangwondo Arirang) en een selectie uit de etudes van Philip Glass.

Opleiding
Lavinia, geboren in 1983, werd op 11-jarige leeftijd toegelaten tot de 'Jong Talent' afdeling van het Utrechts Conservatorium en kreeg daar les van Erika Waardenburg. In 2003 behaalde zij haar Bachelor of Music (cum laude) en in 2005 haar Master of Music (cum laude) aan het Amsterdams conservatorium.

Prijzen
Lavinia won eerste prijzen in het binnen- en buitenland. In 2009 werd ze onder andere winnares van de Nederlandse Muziekprijs. Ze is één van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Sinds haar debuut in de New Yorkse Carnegie Hall in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Zij trad solistisch op met orkesten als het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamer Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Israel Philharmonic Orchestra, het Korean Symphony Orchestra en de Seoul Philharmonic Orchestra.

In 2011 werd ze door Philip Glass uitgenodigd om op te treden tijdens zijn concert in de Melkweg in Amsterdam. Lavinia had daarvoor onder meer zijn Metamorphosis bewerkt voor harp. Hij zei over haar "Lavinia is a wonderful talent and it's a great pleasure for me to hear her perform my music".

In 2015 nodigde Philip Glass haar uit voor zijn festival Days&Nights in California. Daar trad Lavinia zowel solo als met andere artiesten op. In 2013 ontmoette zo de Italiaanse componist Ludovico Einaudi (onder andere bekend van de filmmuziek van Intouchables). Hij luisterde naar haar interpretaties van zijn muziek en gaf haar goedkeuring zijn muziek op cd te zetten.

In 2008 bracht Lavinia haar eerste solo-CD, genaamd 'Divertissements', uit bij Channel Classics. In 2009 zag haar tweede solo-CD 'Visions' het levenslicht. In 2011 kwam haar CD 'Fantasies & Impromptu' uit. Hiermee won ze de Edison Publieksprijs. In 2012 bracht ze een solo-CD uit, die geheel gewijd was aan de muziek van Philip Glass. Deze cd bereikte binnen een half jaar de platina status. Naast bovengenoemde opnames is Lavinia's discografie indrukwekkend.


www.kamermuziekzelhem.nl