Frank en Lenie Krijgsman-Speksnijder gooiden vorig jaar het roer om.
Frank en Lenie Krijgsman-Speksnijder gooiden vorig jaar het roer om. Foto: Bernadet te Velthuis

"We willen Café Uenk laten zoals het is, maar
wel meenemen in de lijn der tijd"

Vorden – Met deze gedachte zijn Frank en Lenie Krijgsman-Speksnijder, sinds september 2015 de nieuwe uitbaters van Café Uenk aan de Nieuwstad 13, hun nieuwe avontuur in Vorden begonnen. "Café Uenk ademt de sfeer uit alsof het een verlengstuk is van een woonkamer, en dat moet het ook blijven.". Want dat een bruin café ook in de huidige tijd zeker bestaansrecht heeft, daar is het stel van overtuigd.

Het echtpaar, afkomstig uit Zuid-Holland maar sinds 2007 woonachtig in Zutphen, heeft een jaar geleden het roer volledig omgegooid. "Ik kom uit een ondernemersgezin en de drive om voor onszelf te beginnen werd steeds sterker.", vertelt Frank Krijgsman. "We besloten ervoor te gaan en niet veel later hadden we het ondernemersplan voor een horecabedrijf in grote lijnen op papier staan".

Op zoek naar een geschikte locatie bekeken Frank en Lenie tientallen cafés in de Achterhoek, hoorden via via over Café Uenk in Vorden en namen contact op met Antoon Rust, de eigenaar van het pand.
"Dinsdag 1 september was het dan zover en zijn we begonnen, om vervolgens vrijdagavond 4 september weer te openen.", vertelt Lenie. "In deze paar dagen dat het café gesloten was, hebben we zoveel mogelijk werk verzet. Leegruimen, schoonmaken, alle muren van een nieuwe laag verf voorzien, nieuwe kassa en pinautomaat geïnstalleerd én een veranda gebouwd aan de achterzijde van het café." Al snel werd ook de voordeur weer 'geopend'. Meer als nooduitgang en voor de 'verdwaalde' toerist, want wie bekend is bij het café blijft steevast de achterdeur als ingang gebruiken. Zo is het tenslotte altijd geweest.
In de maanden daarna werden de ramen van folie voorzien met het logo van Café Uenk, zijn verschillende herstelwerkzaamheden in en om het pand uitgevoerd en werd een voormalige woonkamer tot gezellige rookruimte omgebouwd. Begin dit jaar zijn tevens de toiletruimtes aangepakt en heeft het poolbiljart plaatsgemaakt voor een Koningin Wilhelmina biljart op verzoek van de seniorenbiljartvereniging 'Op Goed Geluk'. En klaar is het stel nog lang niet, voor het voorjaar staan onder andere schilderwerkzaamheden van de monumentale voorgevel op de planning.

"De evenementen en activiteiten die gasten van Café Uenk gewend zijn, blijven we uiteraard voorzetten, zoals de biljart-, dart- en klaverjastoernooien, muzikale evenementen met bands en/of Dj's en de mogelijkheid om voetbalwedstrijden te volgen op de diverse schermen in het café. Ook voor besloten feesten staan we open voor ideeën, dus vraag naar de mogelijkheden!", aldus Frank Krijgsman.

Meer informatie via de website www.cafeuenk.nl, 0575-551363 of info@cafeuenk.nl. Op de hoogte te blijven van de dagelijkse nieuwtjes? Volg de Facebookpagina 'Café Uenk'