De makers van het kunstwerk met burgemeester Besselink, v.l.n.r.: Jo Harmsen, Bennie Horsting,  Bennie Harmsen, burgemeester, Gerrit Bargeman en Gerrie Rossel. Foto: Rob Schmitz
De makers van het kunstwerk met burgemeester Besselink, v.l.n.r.: Jo Harmsen, Bennie Horsting, Bennie Harmsen, burgemeester, Gerrit Bargeman en Gerrie Rossel. Foto: Rob Schmitz

Burgemeester Besselink onthult
kunstwerk bij Kulturhus Vorden

Vorden - In het kader van 'buurt maken' bracht burgemeester Marianne Besselink vrijdagochtend 19 februari om 10.30 uur een bezoek aan Kulturhus 't Dorpscentrum' in Vorden, waar zij werd verwelkomd door een vijftienkoppig gezelschap bestaande uit bestuursleden van het Kulturhus, de bedenkers en makers van het te onthullen kunstwerk 'het Wapen van Vorden' en vrijwilligers die daaraan meewerkten.

Door Bernadet te Velthuis

Zoals menigeen wellicht weet, maakt de nieuwe burgemeester Besselink sinds haar aanstelling buurt in Bronckhorst om de gemeente te leren kennen in al zijn facetten en van inwoners te horen wat hen bezighoudt. Ook Kulturhus Vorden maakte dankbaar van de gelegenheid gebruik om te vertellen over het reilen en zeilen binnen 'het kloppend hart van Vorden'. Dat het Kulturhus voor 1978 dienst deed als gemeentehuis was voor de burgemeester nieuw. "Er was mij wel verteld dat het gemeentehuis van de toenmalige gemeente Vorden in het kasteel gevestigd was", vertelt ze.

Na het welkomswoord van Reinier Gosselink, voorzitter van stichting het Kulturhus, waarin hij de burgemeester dankt voor haar tijd en aanwezigheid, stellen de verschillende aanwezigen zich voor en vertellen kort wat hen op deze ochtend hier brengt. Wanneer de personen betrokken bij de totstandkoming van het kunstwerk aan het woord komen en burgemeester Besselink begint door te vragen, moeten ze haar de antwoorden nog even schuldig blijven tot aan de onthulling. "Jullie bouwen de spanning wel op zeg!", lacht burgemeester Besselink.

Daarom eerst het woord aan de bestuursleden en de beheerder van het Kulturhus. Voorzitter Gosselink informeert de burgemeester over de diverse organisaties binnen het Kulturhus gevestigd zijn: Stichting Welzijn, Buurtzorg, Sociaal team en de pedicure. Verder vertelt Jan Holtrigter (PR, programma- en bouwcommissie) over de gerenoveerde ruimtes en de aanpak van preventief en noodzakelijk onderhoud en Jan Rigterink (secretaris en tevens ex-voorzitter van Stichting Welzijn Vorden) over Stichting Welzijn Vorden, de samenwerking met het sociale team Vorden en de bijna negentig actieve vrijwilligers die zich hiervoor inzetten, waarbij de burgemeester tevens het boekje met alle informatie over de stichting overhandigd krijgt.
Dat Kulturhus Vorden het ook zonder subiside redt, zijn ze allen zeer trots op. Yvonne van der Burg, penningmeester:"We hebben de energiekosten zoveel mogelijk beperkt en dankzij de programmacommissie halen we geld binnen wat er tevens voor zorgt dat we de huur voor de verenigingen zo laag mogelijk kunnen houden. Natuurlijk moeten we geen financiele tegenvaller krijgen, want dat zou een strop zijn". Robert Visschers, voorzitter programmacommissie, vult haar aan en noemt een aantal voorbeelden van de vele activiteiten en evenementen die binnen het Kulturhus plaatsvinden. Dat er volop gebruik wordt gemaakt van het Kulturhus wordt nog eens bevestigd wanneer beheerder Boudewijn Kortboyer concreet de aantallen (soms wel 200-300 personen) noemt die op bepaalde avonden in het Kulturhus aanwezig zijn. Onder de indruk van alle informatie en nieuwsgierig naar waar alle evenementen dan plaatsvinden, volgt voor burgemeester Besselink een rondleiding door het Kulturhus.

Dan is het eindelijk tijd voor de onthulling, waarbij Gerrit Bargeman het woord neemt en vertelt over de totstandkoming van het kunstwerk dat vanaf heden de ontmoetingsruimte van het Kulturhus mag sieren. "Wat met mozaïek maken vond ik zelf een mooi idee en om het echts iets Vordens te maken, kwam ik op het idee van 't Wapen van Vorden", zo legt Bargeman het ontstaan van het ontwerp uit.

Het begon als een ambachtelijke activiteit van Bargeman Vorden bv tijdens het door de stichting 4 xV (Van Vorden, voor Vorden) georganiseerde heropeningsevenement van het centrum van Vorden op 31 mei 2014, waarbij het Wapen van Vorden met mozaïek kon worden gevuld. Van mening dat zoiets mooi verder afgemaakt moest worden, sloegen Jo en Bennie Harmsen en Gerrie Rossel de handen ineen en voltooiden het kunstwerk in de werkplaats van het Vordense aannemersbedrijf. Voor een passende afwerking zorgde Bennie Horsting, voormalig werknemer van Bargeman, met een geprofileerde lijst om het helemaal af te maken. Dat dit een bijzondere plek verdiende waren ze het over eens, waarbij ze uiteindelijk terecht kwamen bij het Kulturhus. Bargeman:"Wij willen stichting Kulturhus Vorden bedanken voor deze mooie plek en hopen dat het hier nog lang mag blijven als aandenken". Vervolgens was het om 11.30 uur dan eindelijk zover, en aan de burgemeester de eer het 'Wapen van Vorden' te mogen onthullen.

In het kader van buurt maken kreeg de burgemeester een cake aangeboden namens het Kulturhus en verraste zij het gezelschap nog met een zelf meegebracht kleinigheidje. De zichtbaar trotse makers van het kunstwerk maakten tot slot nog van de gelegenheid gebruik om met burgemeester Besselink op de foto te gaan.

Reinier Gosselink biedt namens het Kulturhus burgemeester Besselink een cake aan.