Charles den Tex in zijn werkkamer. Foto: Luuk Stam
Charles den Tex in zijn werkkamer. Foto: Luuk Stam Foto:

Charles Den Tex presenteert eerste boek als
Vordense schrijver

Vorden - Schrijver Charles Den Tex presenteert donderdag in Zwolle de thriller BOT. Het is zijn veertiende boek, maar het eerste dat hij afrondt als inwoner van Vorden.

Door Luuk Stam

De in Australië geboren schrijver Charles Den Tex (63) kwam in november vorig jaar terecht in het buitengebied tussen Vorden en Lochem. Hij woont hier op dit moment tijdelijk in een gehuurd huis. Na jaren in Amsterdam en Den Haag te hebben gewoond, zoekt Den Tex met zijn vrouw en tevens schrijfster Anneloes Timmerije nu naar een eigen woning in deze regio. En ondertussen schrijft Den Tex. Want BOT is zeker niet zijn laatste boek.

Den Tex beleefde zijn jongste jeugd op een plaats die tegenwoordig is opgegaan in de Australische stad Melbourne. Hij studeerde in Londen en werkte in Parijs, maar kwam uiteindelijk weer in Nederland - het land van zijn ouders - terecht. Zijn carrière als boekenschrijver begon in 1995. Behalve boeken schreef hij scripts voor series en vertaalde hij toneelstukken. Maar het merendeel van zijn bibliografie bestaat uit misdaadthrillers.

"Daar houd ik van", vertelt Den Tex vanuit zijn werkkamer. "Het genre legt je een bepaalde beperking op. Je moet een goed verhaal hebben. Spanning. En een goed plot. Binnen die beperking kun je doen en laten wat je wil." Met zijn misdaadthrillers won Den Tex meerdere keren de Gouden Strop, een prijs voor de beste Nederlandstalige spannende Roman. In de prijzen vielen zijn boeken Schijn van Kans, De Macht van Meneer Miller en CEL. De hoofdpersoon in zijn nieuwste boek is Bas Pantier. Hij is een jonge programmeur. Pantier moet in BOT al zijn kennis en kunde aanspreken om ervoor te zorgen dat een programma dat hij zelf heeft geschreven niet in verkeerde handen valt. Ondertussen moet hij de huwelijksproblemen van zijn ouders oplossen en zijn vriendin T-Li niet kwijtraken.
In het boek speelt de vraag hoe internet en de informatietechnologie het leven beïnvloeden en steunen een belangrijke rol. Het verhaal gaat over de ondoorgrondelijke digitale wereld van het web, robotprogramma's en versleutelde communicatie. Den Tex onderscheidt hierbij twee groepen mensen. "Je hebt de mensen die weten hoe het werkt", geeft de schrijver aan. "En je hebt de mensen die het wel gebruiken, maar geen idee hebben hoe het precies werkt."

Zelf rekent hij zichzelf tot de laatste groep. "Ik ben geen programmeur", aldus Den Tex. Toch intrigeert die ondoorgrondelijke wereld hem. Al kan hij ook genieten van de wereld die de Achterhoek hem nu dagelijks voorschotelt. "We kunnen hier in de buurt heerlijk wandelen met de hond", vertelt Den Tex. "En ik denk dat ik hier ook wel ga fietsen. Maar ik ben wel een mooiweerfietser."

BOT is vanaf vrijdag te koop in de boekhandels en kost 19.95 euro.