De toneelgroep van Kranenburg Toneel dat optreedt. Foto: Jan Hendriksen
De toneelgroep van Kranenburg Toneel dat optreedt. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Verrassend en verfrissend Krato klaar voor ´n Privéjet in m´n achtertuin

Vorden - De groep beleeft zichtbaar veel plezier aan hun grote hobby als we op één van de repetitieavonden even 'binnenvallen'. Er zijn nog enkele repetitie's te gaan. De groep is echter al opvallend tekst vast. Vrijdagavond 4 maart is het zover. Dan staat Toneelvereniging Krato uit Kranenburg op de toneelplanken van Kulturhus Vorden. ´n Privéjet in m´n achtertuin' is een luchtig blijspel die Kranenburgs Toneel (Krato) vanaf vorig najaar in repetitie heeft.

Door Jan Hendriksen

Buiten vriest het licht. Binnen in de kantine van Camping De Goldberg van de familie Pellenberg aan de Larenseweg is het op deze doordeweekse februariavond aangenaam vertoeven. Genoeglijk zit de groep aan de stamtafel van de campingkantine even wat bij te kletsen. Het derde en laatste bedrijf moet nog in repetitie worden genomen. Als regisseur Bertus Pellenberg sommeert om ieders plek in te nemen zit iedereen direct in zijn of haar rol.

De negen leden tellende cast telt dit jaar twee debutanten: Hester Stevens en Anita Pierik. Vorig jaar telde Krato maar liefst drie debutanten die begin maart ook weer op de planken staan: Erik Dimmendaal, Martine ten Arve en Arjan Wiggers. Miranda Beekman, Richard Ooms, Sander Roolvink en Marjan Buunk behoren inmiddels al jaren tot de vaste cast. Na drie jaar stond Krato vorig jaar weer op de toneelplanken. En hoe. Een volle zaal van Kulturhus Vorden genoot volop van het bijlspel 'Extra hulp op de eerste hulp'. En dat smaakte duidelijk naar meer.

Debutanten
Dat vond ook Hester Stevens. De Vordense maakte vorig jaar via een van de speelsters kennis met Krato. En als ´uitsmijter´ mocht Hester medewerking verlenen aan de verloting en hapte ze direct toe om dit jaar te debuteren. "En daar heb ik absoluut geen spijt van. Het is fantastisch om deel uit de maken van deze gezellige groep", zo vertelt ze als ze in de rol Laura van Luren duikt. Krato had zijn domicilie in het verleden 'op' de Kranenburg zelf. Zaal Schoenaker was jarenlang de uitvalsbasis. Een uitstapje naar het 'huiskamertoneel' bij café Eijkelkamp op 't Medler leverde zo zijn beperkingen op. "Kulturhus Vorden is een perfecte ruimte met al haar faciliteiten", zo verklaart Bertus Pellenberg die naast regisseur ook voorzitter van de 23 leden tellende vereniging is.

Bonbonfabrikant
'n Privéjet in m'n achtertuin´ is een luchtig vrolijk blijspel in drie bedrijven geschreven door Mimi en Peter van Waterschoot van der Gracht. Boris Antonov (gespeeld door Erik Dimmendaal), een schatrijke Russische bonbonfabrikant, heeft een poosje via een chatbox gemaild met Wina (Martine ten Arve), een Nederlands meisje. Dat heeft tot een grote liefde op afstand geleid. Nu komt hij -met zijn persoonlijke beveiliger als piloot- naar ons land gevlogen in zijn privéjet om persoonlijk kennis te maken. Een klein probleempje daarbij is wel dat Wina bij de correspondentie een foto naar hem heeft gemaild waar niet zij, maar haar vriendin Heleen (Miranda Beekman) op staat. Dat leidt natuurlijk tot grenzeloze verwarringen en moeilijkheden. Niet in het minst bij Mart (Richard Ooms), de vriend van Heleen, waar deze mee samenwoont.

De moeilijkheden stapelen zich op, zeker als de overheid zich er ook nog mee gaat bemoeien! Kortom, volop ingrediënten voor een vrolijk blijspel. Souffleur is Henny Fleming, de grime wordt verzorgd door Anneke Roelvink, Ingrid Ooms en Jermaine Pellenberg en het decor door Bernard Wunderink en Dorien Groot Jebbink.

Kaarten
De voorstelling in Kulturhus Vorden begint vrijdagavond 4 maart om 20.00 uur. De zaal is vanaf 19.15 uur open. Kaarten zijn in de voorverkoop te bestellen via het e-mailadres.


kraneburgstoneel@outlook.nl