Eric Klein Haneveld (r) en Willam van Gool bij de nieuwe 'deelauto' die Kranenburg sinds vorige week rijk is, Foto: Jan Hendriksen.
Eric Klein Haneveld (r) en Willam van Gool bij de nieuwe 'deelauto' die Kranenburg sinds vorige week rijk is, Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Kranenburgers kunnen auto gaan 'delen'

Kranenburg – In een woonkern als Kranenburg heeft iedereen toch een auto ter beschikking? En de baas zijn over je eigen mobiliteit, dat wint het toch vaak van de centen? Wie gaat er dan gebruik maken van de 'deelauto' die Kranenburg sinds vorige week rijk is? "Vergis je niet. We zijn hier al meer dan vijftien jaar verstoken van openbaar vervoer. Voor sommigen dreigt een isolement. Het zal in het begin niet storm lopen aan reserveringen. Daarvan zijn we bewust, maar we zijn er van overtuigd dat het project zal slagen. We krijgen twee jaar de tijd."

Door Jan Hendriksen

Penningmeester Eric Klein Haneveld van het bestuur van Kranenburgs Belang en ambassadeur van het project MobielGedeeld begrijpt best dat het project door sommigen wat sceptisch wordt ontvangen. "Maar ik ben er van overtuigd dat het project zal gaan lopen. Mensen met, maar ook mensen zonder rijbewijs kunnen lid worden van MobielGedeeld. Dit biedt ook mensen die niet zelf een auto kunnen besturen - omdat ze geen rijbewijs hebben of door een fysieke beperking niet zelf kunnen rijden - de mogelijkheid gebruik te maken van de deelauto. Andere gebruikers met rijbewijs binnen het netwerk in Kranenburg kunnen dit mogelijk maken door vrijwillig ritjes te maken voor gebruikers zonder rijbewijs." Dinsdagavond 12 april werd voor een handjevol mensen in de kelder van 't Klooster van Kranenburg door William van Gool van MobielGedeeld het pilot project Sociaal Autodelen Achterhoek gepresenteerd. Kranenburg is de vierde woonkern na Beltrum, Bredevoort en Haarlo in de Achterhoek waar inwoners de beschikking krijgen over een deelauto: een Volkswagen Up. Kranenburg is verreweg de kleinste van in totaal acht kernen in de Achterhoek waar een deelauto zal worden gestationeerd. De Kranenburgers kregen het pilot project toegewezen mede door het enthousiasme van Kranenburgs Belang. Het bestuur zag direct de kansen en mogelijkheden en namen actie om over een deelauto te kunnen beschikken voor de gemeenschap. Klein Haneveld: "Maar ook mensen uit de omliggende buurtschappen Linde, Wildenborch, Medler en De Wiersse en uit het naburige dorp Vorden kunnen de auto 'delen'.

Ambassadeur Eric Klein Haneveld. "We verwachten dan ook dat vooral mensen die minder mobiel zijn en die momenteel van de Regiotaxi gebruik gaan maken van MobielGedeeld." Tijdens de pilot worden aantrekkelijke tarieven gehanteerd. Het gebruik van de deelauto kost 1,10 euro per uur en 0,20 euro per gereden kilometer. Ook kan de ritprijs gedeeld worden door het aantal passagiers waardoor het delen van de auto nog goedkoper wordt. Met een speciaal pasje krijgt men de beschikking over deze auto. De VW-Up deelauto komt aan de Banenkamp op een speciale gereserveerde parkeerplaats te staan. Autobedrijf Groot Jebbink uit Vorden zorgt voor de onderhoud van de auto. Reserveren kan via internet: www.mobielgedeeld.nl. Voor meer informatie: Erik Klein Haneveld: tel. 0575 556588, e-mail: kranenburgsbelang@upcmail.nl.