Martijn Kornegoor. Foto: PR
Martijn Kornegoor. Foto: PR Foto:

Martijn Kornegoor uit Wichmond 'Kringloopboer van morgen' 2016

Wichmond - De resultaten van drie jaar KringloopWijzer in het project Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers zijn bekend. Zo'n 250 Achterhoekse melkveehouders houden zich actief bezig met een efficiënte benutting van mineralen om de bodemvruchtbaarheid en de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater te verbeteren. Het stikstofbodemoverschot is hierin een belangrijk kengetal. In de periode 2013-2015 hebben de deelnemers 9% minder stikstofbodemoverschot gerealiseerd dan de maximaal toelaatbare norm.

Dit blijkt uit de cijfers die vandaag werden gepresenteerd aan de deelnemers tijdens de voorjaarsbijeenkomst van Vruchtbare Kringloop Achterhoek. Inmiddels hebben de deelnemers positieve resultaten geboekt op het gebied van bodembenutting en melkproductie. Ook de stikstofverliezen en fosfaatoverschotten op de melkveebedrijven zijn fors gereduceerd. Op kleigrond voldoet 92% en op zandgrond 44% van de bedrijven aan de norm voor stikstofbodemoverschot. Dat is winst voor zowel de boer, als voor het milieu, water- en bodemkwaliteit. Op www.vruchtbarekringloop.nl/resultaten kunt u het rapport met de volledige analyse van de KringloopWijzers downloaden.

Martijn Kornegoor verkozen
Hoofddoel van het project is het zo efficiënt mogelijk voldoen aan de kwaliteitsnormen voor grond- en oppervlaktewater om zo de derogatie voor de aanwending van dierlijke mest veilig te stellen. Bodemkwaliteit is daarbij de sleutelfactor. Martijn Kornegoor, melkveehouder uit Wichmond, boekte de meeste mineralenwinst afgelopen drie jaar en mag zich de 'Kringloopboer van morgen' noemen.
'Dankzij enkele aanpassingen in mijn bedrijfsvoering haal ik nu meer liters melk uit mijn koeien, heb ik minder jongvee nodig en een betere graslandopbrengst. Daardoor kan ik met minder aangekocht voer de boel rondzetten, wat in de fosfaat-efficiency goed naar voren komt, ' aldus een enthousiaste Martijn Kornegoor.

Uitdagingen voor de toekomst
Verlaging van het stikstofbodemoverschot op zandgrond en het produceren van meer melk per kg fosfaatexcretie zijn de uitdagingen voor de komende jaren. De grote verschillen tussen de bedrijven laten zien dat hier nog veel te verbeteren is. Carel de Vries, projectleider: 'Vruchtbare Kringloop wil de kraamkamer worden voor duurzaamheidsontwikkeling. Tegelijkertijd willen we iedereen laten zien hoe innovatief de agrarische sector is.'

Project 'Vruchtbare Kringloop'
In het samenwerkingsproject van 250 melkveehouders, LTO Noord, Waterschap Rijn en IJssel, ForFarmers, Rabobank en Vitens volgen de deelnemers hun kringloop van stikstof en fosfaat. Via projecten, experimenten, demonstraties en studiegroepen worden melkveehouders geïnspireerd en gefaciliteerd in het creëren en benutten van kansen om hun bedrijf verder te verduurzamen en toekomstproof te maken.