Het jaar 1866 is voor de bevolking van Linde een belangrijk jaar geweest. Toen werd namelijk een vaandel ingewijd om enige luister bij te zetten op de jaarlijks terugkerende kermis.Foto: PR.
Het jaar 1866 is voor de bevolking van Linde een belangrijk jaar geweest. Toen werd namelijk een vaandel ingewijd om enige luister bij te zetten op de jaarlijks terugkerende kermis.Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Verlichtingsroute, Boh Foi Toch en revue 'Gedonder op zolder'

Vorden - Buurtschap Linde viert dit jaar in september haar 150ste editie van haar jaarlijkse Lindes Volksfeest met talloze extra jubileumactiviteiten. Een 32 kilometer lange verlichtingsroute die de gehele buurtschap doorkruist, een speciaal optreden van de populaire Achterhoekse dialectband Boh Foi Toch, een speciale jubileumrevue met als titel 'Gebolder op zolder' en ook het 'Keizerschieten' voor alle oud-koningen van de buurtschap behoort tot de extra evenementen die van vrijdag 16 tot en met zaterdag 24 september plaatsvinden. Daarnaast natuurlijk ook de vaste onderdelen van het feest zoals het traditionele vogelschieten, het vogelknuppelen, de volks- en kinderspelen en de afsluitende feestavond met een Top-40 band.

Door Jan Hendriksen

Het jaar 1866 is voor de bevolking van Linde een belangrijk jaar geweest. Toen werd namelijk een vaandel ingewijd om enige luister bij te zetten op de jaarlijks terugkerende kermis. Het wordt dan gezwaaid voor het koningspaar, eventueel genodigden en een ieder die het feest komt bezoeken. De kermis zelf is al veel ouder dan het vaandel. Vroeger waren er in de voormalige gemeente Vorden namelijk twee kermissen. Eén in het dorp en één in de buurtschap Linde. Die van Linde vond meestal in augustus plaats wanneer de roggeoogst was binnengehaald. Het is een soort oogstfeest. Vooraf werd er een mis opgedragen in de kapel op de Kapellebult. Nu vindt het feest al vele decennia steevast in het vierde weekeinde van september plaats.

Verlichtingsroute
Voor deze speciale 150ste jubileumeditie van het Lindes Volksfeest zijn er diverse extra commissies gevormd die uitvoering geven aan de jubileumfestiviteiten. De 150ste editie gaat vrijdag- 16 en zaterdagavond 17 september van start met een 32 kilometer lange verlichtingsroute die de gehele buurtschap doorkruist. Bijna alle boerderijen en woningen zullen in het 'licht worden gezet'. En natuurlijk zal ook de Lindesche Molen in al haar pracht en praal verlicht worden. De respons onder de Lindenaren voor deze nieuwe verlichtingsroute is groot: 95 procent van de 140 panden zullen in de schijnwerpers worden gezet. Daarnaast leven er diverse ideeën onder de buurtbewoners om 'onderweg' voor de nodige creativiteit en figuratie te zorgen.

Boh Foi Toch
Zondag 18 september treedt in de feesttent aan de Lindeseweg de populaire Achterhoekse dialectband Boh Foi Toch op. Normaliter vindt er zaterdags en zondags voorafgaande aan het Lindes Volksfeest een Ouderenmiddag en een Fietspuzzeltocht plaats. Deze Ouderenmiddag en fietstocht komen dit jaar te vervallen. Daarvoor in de plaats een speciaal optreden van Boh Foi Toch, met in het voorprogramma de broers Erik en André Knoef van de Vordense cabaretgroep Hoe?Zo! De trouwe bezoekers van de Ouderenmiddag krijgen wel speciale aandacht deze middag. In aanloop naar het optreden zal er een voorverkoop van kaarten voor de buurtbewoners plaatsvinden via de zogenaamde intekenlijsten. Nadien gaan de toegangskaarten in de vrije verkoop.

Revue
Donderdagavond 22 september is het tijd voor de revue 'Gedonder op zolder'. Het is inmiddels traditie dat tijdens elke lustrumviering er een zelfgeschreven revue door de Lindenaren op de planken wordt gebracht. Zo ook dit jaar. Onder leiding van regisseur Henk Broekgaarden uit Vorden wordt er momenteel al druk gerepeteerd voor de revue die ongetwijfeld weer humoristische 'Lindense' aspecten zal bevatten. Maar over het hoe, wat en waarom? Daarover wil een van de schrijvers Bastiaan Meijerink niets prijsgeven. "Men moet maar komen kijken."

Keizerschieten
Op vrijdagavond 23 september als het vogelschieten en vogelgooien achter de feesttent plaatsvinden vindt er dit jaar ook het Keizerschieten voor alle oud-koningen van Linde plaats. Hiervoor krijgen alle oud-koningen een persoonlijke uitnodiging. Voor het eerst vindt er voor de jeugd ook het vogelschieten plaats. Zij zullen dan ook op een zeer speciale en unieke wijze strijden om de titel 'Jeugdprins' of 'Jeugdprinses' van Linde. Dit alles onder begeleiding van DJ Martin.

Feestavond
De jubileumeditie zal zaterdag 24 september worden afgesloten met de traditionele volks- en kinderspelen en met een spetterende feestavond in de feesttent met de coverband Trigger. Bij de kinder- en volksspelen zullen diverse nieuwe spelletjes worden geïntroduceerd. Zo is men van plan om het aloude 'briefposten' in ere te herstellen.

'Linde in de draaimölle'
Bij het 125-jarig bestaan van het Lindens Volksfeest is er een boek uitgebracht met de titel 'Linde in de draaimölle'. In dit boek wordt de historie van het feest en ook van de buurtschap Linde op een informatieve wijze beschreven. Het boek staat vol met verhalen en foto's van het feest, de bewoners van Linde en zijn historische boerderijen. Een prachtig naslagwerk die in september ongetwijfeld ter tafel komt tijdens de jubileumfestiviteiten. Eind augustus in Contact Bronckhorst Noord meer informatie over 150-jaar Volksfeest Linde.