Jopie Wullink en Henk Groenendal voor de VVV winkel Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen
Jopie Wullink en Henk Groenendal voor de VVV winkel Vorden. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennis over toerisme van Jopie Wullink gaat niet verloren

Van VVV naar TPV

BRONCKHORST/VORDEN - Andermaal wordt de VVV Bronckhorst gereorganiseerd. Nadat al eerder de administratieve werkzaamheden werden overgedragen aan vrijwilligers, moet nu ook afscheid worden genomen van coördinator Jopie Wullink. Vrijwilliger Henk Groenendal neemt de coördinerende rol voor de winkelvrijwilligers op zich en andere taken gaan naar het bestuur en het Toeristisch Platform Vorden.

Door Liesbeth Spaansen

Op donderdag 23 juni neemt Jopie Wullink na 25 jaar afscheid van de VVV Bronckhorst, Vorden. Haar vertrek is geen eigen keus. Het ophanden zijnde ontslag, dat ook reeds op de algemene ledenvergadering bekend is gemaakt, is noodzakelijk omdat het financieel niet mogelijk is om personeel in dienst te houden. Tegelijkertijd is het goede nieuws dat Henk bereid is gevonden om de coördinatie voor de winkel op zich te nemen.

Henk Groenendal is nu een klein jaar als vrijwilliger bij de VVV winkel in Vorden aan de slag en weet dat hij een uitdaging aangaat. "Ik heb van toerisme de kennis niet", zegt hij duidelijk. Er komt nog bij dat naast de reorganisatie van de VVV ook het Toeristisch Platform Vorden (TPV) is ontstaan. "We hebben Jopie gevraagd of zij als vrijwilliger in het toeristisch platform zitting wil hebben."

Jopie Wullink weet van de VVV organisatie juist heel veel af en zal deze kennis meenemen. "Daar zijn wij heel blij mee, want dat betekent dat haar kennis niet verloren gaat", is Henk duidelijk. "Je kunt eigenlijk zien dat de VVV de winkel bestiert. Dat betekent dat wij alle informatie die er is, uitdragen aan de toeristen. Maar wij nemen geen initiatieven om iets te bedenken, zoals nieuwe routes of nieuwe arrangementen voor de toeristen. Dat soort zaken zijn overgedragen aan het TPV. Het uitgangspunt blijft om Vorden weer te laten bruisen."

Met de gemeentelijke herindeling was het tevens de opzet om één VVV voor heel Bronckhorst te hebben en dat de toeristische platforms zouden plaatsnemen in het VVV bestuur. Gezamenlijk zou worden gekeken hoe de VVV Bronckhorst zou kunnen functioneren. "Er zijn veel mooie projecten voor Bronckhorst uitgevoerd waarin burgemeester Aalderink samen met VVV directeur Rick Hulshof een positieve rol hebben vervuld. Met het verdwijnen van het Achterhoeks Bureau voor Toerisme en de oprichting van Stichting Achterhoek Toerisme werden posities weer anders", vertelt Jopie.

Henk vult aan: "Een van de belangrijkste dingen die er ook de oorzaak van zijn dat Jopie niet meer hier aanwezig kan zijn, is het feit dat de subsidiekraan voor de VVV is dichtgedraaid. De subsidies gaan allemaal naar Stichting Achterhoek Toerisme voor het ontwikkelen van activiteiten voor Bronckhorst." Het voortbestaan van de VVV winkel in Vorden is nu alleen te realiseren met de vrijwilligers. Henk: "Natuurlijk hebben we nog wel inkomsten vanuit de verkoop van de artikelen uit de winkel en inkomsten vanuit het lidmaatschap van de leden van de VVV."

Jopie weet dat er een spannende tijd aanbreekt. "De vraag is: Heb je een VVV nodig? Ik denk van wel. We kunnen de 9000 baliehandelingen niet wegpoetsen, dat betekent een kleine 20.000 mensen in de winkel. Behalve dat de toeristen uit heel Bronckhorst in de winkel komen zijn het ook de vele toeristen die rondom Vorden verblijven, die de winkel weten te vinden. Het belang om even een winkel in te gaan wordt weer groter, want de mensen willen het persoonlijke verhaal horen.

Op dit moment worden er nieuwe vrijwilligers gevraagd voor de winkel in Vorden. "Mijn doelstelling is om naar twintig mensen te gaan, ik heb er nu veertien", vertelt Henk. "Er hebben nu al vijf mensen gereageerd op onze advertentie." Gekeken wordt naar de mogelijkheden om de openingstijden van de winkel te verruimen.

Na goed overleg is met wederzijds goedvinden besloten om afscheid te nemen van Jopie. "Maar het is nooit leuk", benadrukt Henk. Jopie gaat als adviserend bestuurslid in het TPV plaatsnemen. "Mijn hart ligt toch bij het toerisme. Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan. Ik ga op een plezierige manier weg en wil mijn kennis wel bij het toeristisch platform inzetten."