Winnende groep Dash van de vijf kilometer. Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink
Winnende groep Dash van de vijf kilometer. Foto: Achterhoekfoto.nl/John Mokkink

Zingende en toeterende wandelaars tijdens feestelijke intocht

VORDEN - "Gooi de weg maar dicht." Bennie Lebbink van de plaatselijke EHBO afdeling en verkeersregeling geeft in zijn fel gekleurde gifgroene jas exact om 20.15 uur het startsein en stellen de muzikanten van Harmonie Vorden zich op. Op de slotavond van de 49ste Avondwandelvierdaagse (donderdag 16 juni) is het een drukte van jewelste rond Het Kulturhus. Ongeduldig staat de meute van ruim zeshonderd wandelaars te wachten voor de feestelijke intocht door het centrum van het dorp. Onder applaus van het massaal toegestroomde publiek trekken de al zingende en toeterende wandelaars behangen met hun medaille en snoepslingers voorbij. Het aloude strijdlied van voetbalvereniging Vorden 'Gele trui en zwarte broek' klinkt massaal uit de honderd pupillenmonden.

Door Jan Hendriksen

Sinds 2014 is Voetbalvereniging Vorden verantwoordelijk voor de jaarlijkse Vordense avondwandelvierdaagse nadat gymnastiekvereniging er na 46 jaar er de brui aangaf na de opheffing van de vereniging. Langs de Dorpsstraat staan Gert (71) en Gerrie (66) Nijenhuis. Maar liefst vijf kleinkinderen passeren het Vordense echtpaar. Twee van hen hebben aan de vierdaagse deelgenomen: Rick (6) en Vera (9) Berenpas maakten deel uit van de blauwe brigade van school De Kraanvogel uit Kranenburg. Drie kleinkinderen (Mariska (16), Rianne (14) en Larissa (13) Reinders) en hun dochter Suzanne Nijenhuis (39) maken deel uit van Harmonie Vorden. Ooit wandelden Gert en Gerrie ook zelf de vierdaagse toen ze lid waren van de Vordense afdelingen van respectievelijk Jong Gelre en de CJV (Christelijk Jongeren Verbond). Aan de Vordense vierdaagse nemen traditioneel de Vordense en Wichmondse school(en) deel: De Kraanvogel, Het Hoge, De Dorpsschool, De Vordering en De Garve. Voetbalvereniging Vorden was vertegenwoordig met negen D-, E- en F pupillenteams en ook volleybalvereniging Dash en vrijwilligers en bewoners van De Vijfsprong, de Enk en de Hackforterhof namen in groepsverband deel. Goed voor in totaal 530 van de ruim zeshonderd wandelaars. Drijvende krachten achter de Vordense avondwandelvierdaagse zijn Janneke Hiddink, Jolanda Wabeke en Monique Sleumer van de Avondvierdaagse Commissie van VV Vorden, met in hun kielzog diverse vrijwilligers. Aan de vierdaagse is ook een wedstrijdelement verbonden. Wie neemt het 'mooist' en het meest gedisciplineerd in groepsverband deel aan de vierdaagse? "We hadden elke avond twee juryleden (Eddy Hiddink en Harry Eggink) in de bosjes zitten om de wandelaars te beoordelen", zo verklaart Janneke Hiddink gekscherend. Uiteindelijk gingen Dash (vijf kilometer) en De Garve (tien kilometer) met de hoogste eer en de (wissel)beker strijken.

Drankuitgifte
Bij de deelnemende groepen had de Avondvierdaagse organisatie een nieuwtje geïntroduceerd in de vorm van een even handige als fraaie centrale drankuitgifte. Met dank aan sponsor Univé. Tijdens alle vier avonden werd er onderweg voor alle deelnemende wandelaars onder leiding van drie enthousiaste ouders die dit idee hadden geïnitieerd, een drankje overhandigd. Vooral het uitdelen van de bekertjes was altijd een hels karwei, waarbij er vaak sprake was van opstoppingen, geknoei, onhandige rijen en flinke kans dat sommige net niet aan de beurt kwamen. In overleg en met behulp van sponsor Univé was er dit jaar een centraal drankuitgifte systeem ontwikkeld waarbij op een grote tafel van twee bij één meter in één keer meer dan 250 bekertjes gevuld kunnen worden en eenvoudig weg gepakt konden worden.

Jubileumeditie
Volgend jaar vindt de vijftigste editie van de vierdaagse plaats. En daarvan wil VV Vorden iets speciaals maken. Wat en hoe? "Dat gaan we in de komende maanden bezien. We gaan eerste deze editie evalueren en ons dan bezig houden met de gouden editie", zo verklaart Janneke als ze spontaan door een tweetal wandelaars wordt aangesproken die haar bedanken voor de goede organisatie en zorg. "Dat sterkt ons om er volgend jaar iets speciaal van te maken. Zoiets doet ons allen namelijk ontzettend goed."


Klootschietmarathon en
Recreantentoernooi Vorden

VORDEN - Het is een groot en gezellig toernooi voor een ieder die een beetje kan klootschieten: de jaarlijkse Vordense Klootschietmarathon (10 kilometer) en Recreantentoernooi (4.5 kilometer) die Buurtvereniging Delden zondag 3 juli organiseert. Beide klootschiettoernooien beleven zondag hun 28ste editie.

Men kan deelnemen in vier verschillende klassen: mannen, gemengd (minimaal twee vrouwen), vrije klasse (meerdere personen mogen lid zijn van een bond) en de recreanten klasse (alle teamsamenstellingen mogelijk). Een team bestaat uit tenminste drie en maximaal vijf personen. Er mag gegooid worden met allerlei klootschietmateriaal mits de kloot een doorsnee van minimaal vijf centimeter heeft. Er mag niet met zogenaamde 'hondenkloten' worden gegooid. Houten kloten kunnen gehuurd worden van Buurtvereniging Delden. Deelname kost acht euro per team inclusief een kop koffie of thee. Start, pauze en finish vinden plaats bij de familie Scheffer, Nieuwenhuisweg 1 in Vorden.

De marathon start om 10.00 uur en het recreantentoernooi om 10.30 uur. Halverwege het parcours is er een pauze. Inschrijving deelname voor 5 juli bij Dick Regelink, Deldensebroekweg 2 7261 PL Vorden, telefoon (0575) 551328.

School De Garve uit Wichmond won de eerste prijs op de tien kilometer als de 'netst' lopende groep. Foto: Jan Hendriksen.