Teamfoto NK judo 2016. Foto:PR
Teamfoto NK judo 2016. Foto:PR Foto:

Meidenteam -15 jaar Nippon Judo Achterhoek derde op NK

Regio - Zaterdag 25 juni heeft Nippon Judo Achterhoek het judoseizoen geweldig af kunnen sluiten door een bronzen medaille te behalen op de Nederlandse Kampioenschappen teams. Nippon Judo Achterhoek vormde samen met JV THAG (Tubbergen) het meidenteam -15 jaar. Het team had zich voor het NK geplaatst door in de voorrondes kampioen van district Oost Nederland te worden. Vanuit elke district heeft één team zich kunnen plaatsen voor het NK, deze zeven teams worden aangevuld met de regerend kampioen. Het meidenteam bestaat uit zeven gewichtsklassen die bezet werden door de judoka's: Nila Meulman (Barchem), Jonna Groot Zevert (Groenlo), Hieke Bielderman (Vorden), Kira Essink (Barchem), Denischa Hendriks (Zelhem), Fabienne Enklaar (Lochem), Katja Kuznetsova (Lichtenvoorde) en Naomi Loffeld (Ruurlo). Het team lootte als eerste tegenstander de regerend Nederlands Kampioen. Met een knappe overwinning van 4-3 plaatste het team zich voor de halve finale. In de halve finale troffen ze het team van Dijkmansport, deze ging helaas verloren. De volgende partij was om brons tegen het sterke team van Haaglanden. Onder aanmoediging van coach Antoinette Hennink werd er heel hard gestreden en bleef het tot de laatste partij spannend wie er met het brons naar huis mocht. Met een 4-3 overwinning mocht het brons mee naar de Achterhoek.

Vergraving van de rivier bij de Oude IJsselbrug gaat niet door

Zutphen - De vergraving van de rivier bij de Oude IJsselbrug gaat niet door. Dit hebben gemeente, Rijkswaterstaat, de provincie Gelderland en het Waterschap Rijn en IJssel besloten. Wel worden andere maatregelen genomen die voor waterveiligheid zorgen. Zo krijgt de IJssel meer ruimte door aanleg van een trappartij tot in de rivier, tussen het IJsselpaviljoen en de historische kademuur. Samen met maatregelen aan de waterkering en elders in de IJssel blijft de veiligheid gewaarborgd.

Bij hoogwater van de IJssel vormt Zutphen een 'hydraulisch knelpunt': een flessenhals. Al vanaf 2012 is de gemeente met de betrokken partijen aan het bekijken hoe de waterstand hier verlaagd kan worden. Een verlaging van de kade aan de oostoever leek hierbij kansrijk, kanttekening was wel dat deze vergraving mogelijk zou zorgen voor aanzanding van de rivier, met negatieve effecten voor de scheepvaart. Het daadwerkelijke effect zou uit modelstudies moeten blijken. Uit de onderzoeken naar verschillende varianten voor rivierverruiming blijkt dat de varianten zorgen voor aanzanding van de IJsselbodem. Daarnaast is een kadeverlaging onder de Oude IJsselbrug technisch ingewikkeld. De investerings- en beheerkosten wegen niet op tegen de maatschappelijke baten. Daarom heeft gemeente Zutphen, in overleg met provincie, Rijkswaterstaat en waterschap, de focus verlegd naar beperkte rivierverruiming en investeren in andere maatregelen voor rivierveiligheid. Het resultaat: een verruimingsvariant die uitgaat van de aanleg van een trappartij tussen het IJsselpaviljoen en de historisch kade en de aanpak van de waterkering tussen de Noorderhaven en Bult van Ketjen naar de nieuwste veiligheidsnormen. De uitvoering staat gepland voor 2018 en 2019.

Impressie IJsselkade. Foto: PR