Henk van den Brink (63) neemt opnieuw plaats aan het hoofd van de bestuurstafel van Pax. Foto: Luuk Stam
Henk van den Brink (63) neemt opnieuw plaats aan het hoofd van de bestuurstafel van Pax. Foto: Luuk Stam Foto:

Henk van den Brink opnieuw voorzitter Pax

Van den Brink: "Mijn hart ligt bij Pax"

HENGELO - Al drie keer nam hij afscheid van het voorzitterschap. Nu neemt Henk van den Brink (63) opnieuw plaats aan het hoofd van de bestuurstafel van Pax. Dit keer volgt hij Erwin ten Kate op.

Door Luuk Stam

De liefde voor de Hengelose voetbalvereniging zit bij Henk van den Brink heel diep. "Mijn hart ligt bij Pax", zo zegt hij het zelf. Dat onderstreept de Hengeloër nog maar eens door voor de vierde keer de taak als voorzitter op zich te nemen. "De club moet door", aldus de man die al in 1993 voor het eerst de voorzitterspost bij Pax bekleedde.

Als Erwin ten Kate in 2015 aangeeft te willen stoppen, gaat een wervingscommissie op zoek naar een vervanger. Die wervingscommissie - waar ook Van den Brink lid van is - benadert tien mensen die stuk voor stuk bedanken voor de functie van voorzitter. "Dat moet je dan ook accepteren", vindt Van den Brink.

Als zich geen nieuwe voorzitter aandient en ook de overige bestuursleden om uiteenlopende redenen vertrekken, besluit de man die al drie keer voorzitter was de handschoen op sportpark Het Elderink zelf maar weer op te pakken. "Pax is een mooie club", geeft hij aan.

"Het kan niet zo zijn dat die zonder bestuur komt te zitten." Inmiddels is er een volledig nieuw bestuur. Naast de nieuwe voorzitter nemen Annelies Thuss, Joeri Hiddink en Jody Köhler plaats. Die laatste nam afgelopen seizoen afscheid als speler van het eerste elftal en heeft aangegeven in de toekomst wel oren te hebben naar het voorzitterschap van Pax.

Inmiddels is er een volledig nieuw bestuur

Op dit moment heeft Köhler echter nog geen bestuurlijke ervaring. Onder leiding van Van den Brink gaat hij nu zijn eerste stappen op dat vlak zetten. En het nieuwe bestuur is ambitieus. "We zouden graag zien dat het eerste elftal van Pax stappen gaat zetten", geeft de kersverse voorzitter aan. "In eerste instantie als stabiele derdeklasser, maar op den duur weer in de tweede klasse."

Waar het vinden van bestuursleden niet gemakkelijk ging, merkt Van den Brink bij Pax wel dat de inzet van vrijwilligers groot is. Zo draait het clubblad de Pax Praat dat na ieder voetbalweekend verschijnt al 48 jaar volledig op vrijwilligers. En voor alle teams zijn wekelijks heel wat mensen belangeloos in touw. "Het is fijn dat je zoveel mensen hebt die mee willen doen", vindt Van den Brink.

Ook zelf begon hij in 1989 bij Pax als trainer en leider bij de pupillen. Van de jeugdspelers die hij toen onder zijn hoede had, is een aantal nog steeds actief binnen de club. Ook Jody Köhler kreeg destijds training van de huidige voorzitter.

"Jody bepaalt over een paar jaar zelf of hij wel of geen voorzitter wil worden", zegt Van den Brink. "Voor mij zou dat een mooi moment zijn om echt afscheid te nemen. Dan is de cirkel rond."