Gezellig tafelen met 120 disgenoten. Foto: Alice Rouwhorst
Gezellig tafelen met 120 disgenoten. Foto: Alice Rouwhorst Foto: Alice Rouwhorst

Eten onder de sterrenhemel

Borculo – Het erf van de Lebbenbrugge was het decor van het Achterhoekse pop-up streekrestaurant Gaon. Afgelopen vrijdag stonden daar in de boomgaard met oude fruitrassen strak in het gelid lange tafels met spierwit linnen en roodgeblokte servetten opgesteld wachtend op de gasten.

Door Alice Rouwhorst

On-nederlands voelde het bijna. Het was dan ook pas de vierde keer in een reeks van 28 dat Gaon Etten onder de blote sterrenhemel plaatsvond. Honderdtwintig gasten genoten van deze unieke zwoele zomeravond van een drie-gangen menu. Duo Dianne Marsman en Martin Essink zorgden aan het begin van de avond en tussen de gangen door voor mooie luisterliedjes in het Achterhoeks.

Sfeer van weleer
De organisatie van Gaon werd warm ontvangen door de vrijwilligers van de Lebbenbrugge. Eén ervan, Gerrit Wunnekink, heette de eetgasten van harte welkom en sprak de hoop uit dat een ieder na deze avond nog eens terugkomt, omdat niet alleen de buitenkant maar ook zeker het interieur de moeite waard is. De museumboerderij, een voormalige tolboerderij en herberg, gelegen aan een oude hessenweg, is in de jaren dertig van de vorige eeuw gerestaureerd en met zorg ingericht zoals men tweehonderd jaar geleden leefde. Niet alleen het gebouw ademt de sfeer van vroeger. Ook het houten bruggetje, de moes- en bloementuin, de boomgaard met oude fruitrassen, het bakoventje en de boerenkar geven het gevoel van nostalgie. Bijzonder mooi is de notenboom, die volop in het blad, zijn last haast niet kan dragen en zijn takken daarom zwaar op de grond laat hangen. Een prachtige plek om tussen de gangen door onder te staan met een glas goede Achterhoekse wijn. Albert Schutte, fanatieke vrijwilliger en verantwoordelijk voor 'ut buut'n spöl', vertelt met passie over 'zijn' tuin waar hij vele dagen van de week te vinden is.

Na een prachtige zonsondergang die de horizon oranje kleurde, werd het schemerig en eenmaal donker werd de tuin verlicht door de vele sterren en de kleine peertjes die aan een slinger in de boomgaard hingen. Deze ambiance samen met het smakelijke eten van producten uit de streek maakte het wederom een fantastisch geslaagde Gaon. Na de koffie kregen de gasten, zoals altijd een 'metnemtoete' mee met daarin informatie over het menu en de producenten, over de Lebbenbrugge, Borculo en activiteiten in de Achterhoek. Van uitgeverij KunstMag een mooi boek met de titel 'De Boer Op!'

De volgende Gaon is in Aalten op 30 september.