Harold Wisselink. Foto: Henk Teerink
Harold Wisselink. Foto: Henk Teerink Foto:

Harold Wisselink: 'Ik heb bijzonder weinig respect voor snelheid'

Hengelo - Harold Wisselink is dit seizoen één van de titelkandidaten in de Dutch Supercar Challenge. Een aansprekende autoklasse in de Benelux. Wisselink rijdt niet alleen, maar maakt deel uit van een team met drie rijders. In een interview vertelt de 48-jarige autocoureur over zijn passie voor de sport en het rijden in deze spectaculaire competitie.

Harold Wisselink woont aan de Varsselring in Hengelo GLD en sterker nog, de 48-jarige heeft zelfs al vier huizen bewoond aan de rand van het fameuze circuit. Mede doordat de motoren aan het huis van de familie Wisselink langs scheurden, is de passie voor de motorsport ontstaan.

De 8-jarige Harold begon met crossen, maar moest op zijn dertiende al stoppen van zijn ouders, omdat hij regelmatig met krukken liep. Wisselink ging in Doetinchem naar school en het was lastig fietsen, wanneer hij weer eens geblesseerd was. Op zijn achttiende begon hij aan Enduro, maar scheurde snel daarna zijn kruisband, waardoor dit avontuur ook weer over was.

Lange tijd lag de race-carrière van Wisselink stil, maar toen de kinderen geboren waren in begin jaren 90 begon het toch weer te kriebelen. Harold kocht een kart en wist kon zich goed meten met de snelsten, maar had niet het ideale postuur om te karten. Vervolgens begon Wisselink met autoracen, ging met een Citroen AX de strijd aan en wist meteen mooie resultaten te boeken.

Via verschillende competities is hij nu met zijn team één van de titelkandidaten in de Dutch Supercar Challenge. Wisselink rijdt met een BMW M1 130i en vormt een team met twee andere coureurs: Henk Tappel en Toon Rutgers.

Het team staat momenteel derde in het kampioenschap en eindigde tijdens de Gamma Racing Day tweemaal op het podium. Wisselink en zijn teammaten wisten ook al twee wedstrijden te winnen op Oschersleben. Wisselink: "Ja, ieder jaar dat ik rij win ik wel wat, maar nu gaan we voor het kampioenschap."

Tijdens een raceweekend rijden er altijd twee van de drie coureurs. Harold over het rijden in een team met meerdere coureurs: "Het is belangrijk dat de coureurs goed aan elkaar gewaagd zijn. Toon, Henk en ik zitten eigenlijk altijd binnen een halve seconde, dat is perfect."

Momenteel derde in het kampioenschap

Tijdens een Dutch Supercar Challenge wedstrijd moet er verplicht een pitstop gemaakt worden. "Je moet minimaal een minuut in de pitstraat staan. Wanneer je maar een tiende eerder weggaat, krijg je een 'drive-through penalty' Je mag bijvoorbeeld ook niet bij de uitgang van de pitstraat gaan wachten totdat de minuut voorbij is, een pitstop vergt dus wel enige precisie. Wij houden daarom we altijd een seconde marge aan."

De Dutch Supercar Challenge is misschien wel het kampioenschap met de meeste aanzien in de Benelux. De wedstrijden worden op verschillende televisiezenders live uitgezonden. Er wordt gereden onder het internationale FIA-reglement. "Niet iedere coureur krijgt zomaar deze internationale licentie. Je moet in andere kampioenschappen laten zien dat je beschikt over een bepaalde basissnelheid en daarnaast moet je een fysieke test afleggen."

Het kampioenschap rijdt op verschillende circuits in Duitsland, België, Nederland en Engeland. Maar op welk circuit rijdt Wisselink het liefst?

"Op Spa Francorchamps en Assen. Ik vind het mooi om op snelle banen te rijden. Ik heb bijzonder weinig respect voor snelheid, daarom mag ik van mijn broers ook niet meer motorrijden. Maar ik denk wel dat dit één van mijn krachten is in het autoracen.' Wat verbruikt nou zo'n auto? 'Onze auto verbruikt één liter per twee kilometer, dus erg zuinig is de BMW niet."