Adriaenssen/Daiders Open Nederlands Kampioenen Zijspancross. Foto: Zijspancrossnieuws.nl
Adriaenssen/Daiders Open Nederlands Kampioenen Zijspancross. Foto: Zijspancrossnieuws.nl

Adriaenssen en Maessen Open Nederlandse titels

HENGELO/MARKELO - In het Overijsselse Markelo zijn Ben Adriaenssen en Lauris Daiders Open Nederlands Kampioen Zijspancross geworden. Lang was het onzeker of ze aan de start konden komen vanwege een dubbele polsbreuk die Adriaenssen vier weken voor de wedstrijd opliep. Op vrijdag kreeg hij groen licht van de dokter en met een 6-4 in de manches scoorde hij voldoende punten om de titel in de wacht te slepen.

Jan Hendrickx en Ben van den Bogaart keken voor aanvang van de wedstrijd tegen een achterstand aan van zeventien punten op Adriaenssen/Daiders. In de eerste manche wisten ze tweede te worden en verkleinden hiermee hun achterstand naar elf punten. Echter na een aantal ronden in de tweede manche kregen ze af te rekenen met een mechanisch probleem en moesten het tempo drastisch laten zakken. Ze konden niet meer doen dan hopen dat Adriaenssen uit zou vallen maar dit gebeurde niet waardoor ze genoegen moesten nemen met een tweede plaats in de eindstand. Santermans/Mucenieks werden derde in de eindstand en de beste Nederlanders zijn Jan en Jeroen Visscher op een vierde plaats. De overwinning in Markelo ging naar de gebroeders Bax. Na een moeilijke seizoenstart hebben ze laten zien wat ze waard zijn. Overtuigend wisten ze beide manches te winnen en stonden aan het einde van de dag trots op het hoogste schavot. Het podium was volledig Nederlands in Markelo want naast Bax eindigden Hermans/van Gaalen tweede en Daniel Willemsen sloot de dag af op een mooie derde plaats. Willemsen wist met zijn gelegenheidsbakkenist Luc Rostingt een knappe prestatie neer te zetten. "In het midden van de week was het nog onduidelijk of ik hier zou kunnen rijden en om dan vandaag toch op het podium te komen is geweldig", vertelt een blije Daniel Willemsen.
Bij de quads ging de titel naar Joe Maessen. In de eerste manche nam de rijder uit IJsselsteyn geen risico's en had aan een derde plaats voldoende om de titel te pakken. In de tweede manche werd hij achter Mike van Grinsven tweede. De winst in Markelo ging naar van Grinsven, die in beide manches iedereen zijn wil oplegde. Davy de Cuyper maakte het podium compleet met een 2-3 in de manches.

Daguitslag ONK Quads: 1. Mike van Grinsven 100 Pnt, 2. Joe Maessen 86 Pnt, 3. Davy de Cuyper 86 Pnt, 4. Luke Gaisford 76 Pnt. 5 Kay Huzink 71 Pnt.
Eindstand ONK Quads 2016: 1. Joe Maessen 595 Pnt, 2. Mike van Grinsven 546 Pnt, 3. Ricardo Phoelich 510 Pnt, 4. Rome Huibers 508 Pnt, 5. Marc de Vries 498 Pnt.
Daguitslag ONK Zijspancross Markelo: 1. Bax/Bax 100 Pnt, 2. Hermans/van Gaalen 86 Pnt, 3. Willemsen/Rostingt 79 Pnt, 4. Hendrickx/van den Bogaart 75 Pnt. 5. Adriaenssen/Daiders 74 Pnt.
Eindstand Open Nederlands Kampioenschap Zijspancross: 1. Adriaenssen/Daiders 391 Pnt, 2. Hendrickx/van den Bogaart 375 Pnt, 3. Santermans/Mucenieks 345 Pnt, 4. Visscher/Visscher 303 Pnt, 5. Hermans/van Gaalen 302 Pnt.