Het bestuur van Marktvereniging Vorden: v.l.n.r.: Rein de Heus, Jans Jimmink, Wim Kornegoor en Harry Lichtenberg. Ina Scheffer-Broekgaarden ontbreekt op de foto. Foto: Jan Hendriksen.
Het bestuur van Marktvereniging Vorden: v.l.n.r.: Rein de Heus, Jans Jimmink, Wim Kornegoor en Harry Lichtenberg. Ina Scheffer-Broekgaarden ontbreekt op de foto. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Doelstelling markt in Vorden in 110 jaar niet veranderd

'Bevorderen van het marktwezen in Vorden voor al haar bezoekers'

Vorden – Het is één van de oudste verenigingen in Vorden. Zo niet de oudste: Marktvereniging Vorden. Deze week viert de vereniging op vrijdag 14 oktober met een feestelijke speciale actiemarkt haar 110-jarig bestaan.

Door Jan Hendriksen

Bestond in de beginjaren van de vorige eeuw de Vordense weekmarkt hoofdzakelijk uit aanvoer van kalveren, koeien, kippen en biggen. Momenteel ziet de markt er totaal anders uit. "Toch is de doelstelling van de 'Vereniging tot bevordering van het Marktwezen in Vorden', kortweg Marktvereniging genoemd, niet veel veranderd. Het bevorderen van het marktwezen en van andere openbare belangen in Vorden voor al haar bezoekers", zo citeert huidig voorzitter Harry Lichtenberg een passage uit de statuten van de vereniging. Het waren Baron van der Borch van Verwolde van kasteel Vorden en mr. W.J. Thate van Den Bramel die begin vorige eeuw de 'aanjagers' waren voor de oprichting van de marktvereniging.

Deze beide 'heren' waren zeer begaan met de plaatselijke bevolking. Zo zeer zelfs dat zij vonden dat er in Vorden wel wat meer activiteiten ontplooid mochten worden. En om de dorpsbewoners ook wat te laten verdienen werd besloten een marktvereniging op te richten.
Er werd wel eens afgegeven op de 'baronnen', maar deze bleken uit het goede hout gesneden. Toen er begin jaren zestig van de vorige eeuw mond- en klauwzeer uitbrak was het gedaan met de levende have. Anno 2016 hebben zestien standhouders van alles in de aanbieding: fruit, groente, kaas, vlees, bloemen, kleding, stoffen, noem maar op.

16 standhouders met diverse producten

Vertrouwen
"Als bestuur letten wij er scherp op dat er geen 'dubbelingen' ontstaan. Dus geen onderlinge concurrentie", zo verklaart 'marktmeester' Rein de Heus. Momenteel zijn er meerdere kooplieden met een eigen verkoopwagen en behoren de traditionele marktkramen tot het verleden. Het bestuur is er trots op dat er marktkooplieden zijn die al meer dan 25 jaar wekelijks van de partij zijn in Vorden.
Harry Lichtenberg: "Het wederzijds vertrouwen om de markt in stand te houden is hier mede groot te noemen. Toch moesten er soms wel de nodige maatregelen genomen worden om alles in goede banen te leiden. De grote veelotingsmarkt die in het verleden steevast plaatsvond kon door bepaalde oorzaken niet meer in stand gehouden worden. Nu worden er minimaal drie actiemarkten per jaar gehouden."

Herinrichting
De voor enkele jaren geleden gerealiseerde herinrichting van het centrum van Vorden staat bij iedereen nog vers in het geheugen. "Ook na goed overleg met de gemeente Bronckhorst als opdrachtgever en Oranjewoud als uitvoerder en vooral met de marktkooplieden om weer een geschikte nieuwe plek te vinden, heeft er toe geleid dat het publiek toch de weg heeft gevonden op het nieuwe heringerichte marktterrein. Lees verder op pagina 3


Poppentheater bibliotheek Vorden

Vorden - Op donderdagmiddag 13 oktober om 15.00 uur geeft Anke Dulfer de voorstelling 'Waar is opa?' in het Kulturhus, Raadhuisstraat 6 in Vorden.

Tom logeert bij opa en oma. Bij opa en oma is het altijd leuk. Met oma bakt Tom koekjes en opa leert hem vissen. Er is ook een vriendje in de buurt. Samen ontdekken zij iets spannends. Het verhaal is geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar en duurt ongeveer 40 minuten.Toegang is gratis en opgeven is niet nodig. bibliotheekwestachterhoek.nl