Marieke ten Have met één van de onderdelen voor de vakwedstrijd. Foto: Bernadet te Velthuis
Marieke ten Have met één van de onderdelen voor de vakwedstrijd. Foto: Bernadet te Velthuis Foto: Bernadet te Velthuis

"Voor mijn gevoel ben ik bezig met het maken van kleine kunstwerkjes"

Vorden – Zo vertelt Marieke ten Have uit Vorden over haar werk in de productieruimte van chocolaterie Hulshof in Haaksbergen waar zij sinds een jaar werkzaam is. De Vordense zal dinsdag 11 oktober haar kunsten gaan vertonen tijdens de Gouden Gard, dé jaarlijkse vakwedstrijd voor jonge patisserietalenten.

Door Bernadet te Velthuis

Marieke vertelt: "Mensen zeggen vaak: 'je zult wel de hele dag door chocola eten', maar dat is niet zo. Voor mijn gevoel ben ik bezig met het maken van kleine kunstwerkjes. Ik heb niet het idee dat ik bezig ben met eten. ".

Dat het kunstwerken zijn, dat blijkt wanneer ze diverse onderdelen laat zien die ze voor de vakwedstrijd heeft voorbereid: te mooi om op te eten en vaak niet eens zichtbaar dat het van chocolade gemaakt is.

Toonaangevende bedrijven
Ze heeft dan ook ervaring opgedaan bij diverse toonaangevende bedrijven in het vakgebied. Zo liep ze tijdens haar studie Patisserie in Almelo stage bij Patisserie Jarreau in Den Haag en leerde ze ook in Alblasserdam van Arthur Tuytel, toppatissier, chocolatier en glacier, de fijne kneepjes van het vak.

Deelname Gouden Gard
De Gouden Gard is een vakwedstrijd voor jong talent op het gebied van patisserie welke jaarlijks plaatsvindt in oktober. Deelname is enkel mogelijk binnen anderhalf jaar na het afronden van de opleiding. "Vorig jaar heb ik mijn studie afgerond maar was het te kort dag om in oktober (2015) mee te doen aan de wedstrijd. En volgend jaar mag ik niet meer meedoen, het is dus nu of nooit!", zo vertelt ze over haar reden van deelname aan de Gouden Gard 2016.

En dat ze het serieus aanpakt, blijkt wel uit het feit dat ze voor de wedstrijd onder andere kennis heeft ingewonnen bij het Bakery Instituut in Zaandam, waar docent Hans Heiloo haar nog extra heeft geholpen met de verfijningen en technieken.

Gouden Gard is een vakwedstrijd voor jong talent

Toch is Marieke bescheiden wanneer het aankomt op deelname aan de vakwedstrijd:" Ik doe vooral mee omdat ik het leuk vindt. Ik heb aardig wat in de vingers, maar geen idee of ik kans maak".


Meer hierover volgende week in deze krant.

Marieke ten Have met één van de onderdelen voor de vakwedstrijd. Foto: Bernadet te Velthuis