Het ultieme moment van de eerste editie, aankomst op de Noordkaap.
Het ultieme moment van de eerste editie, aankomst op de Noordkaap. Foto: PR

Expeditie Noordkaap: 'Een belevenis voor het leven'

LICHTENVOORDE - '8000 Kilometer avontuur.' Zo omschreven de organisatoren vooraf de eerste Expeditie Noordkaap, hun achtdaagse toertocht naar het noordelijkste puntje van het Europese continent, eerder dit jaar. Het kwam in zijn geheel uit zoals ze het zich vooraf voor hadden gesteld en ze gehoopt hadden. Inmiddels zijn de heren al weer maanden bezig met de voorbereidingen van de tweede editie.

Door Henri Walterbos

Nog steeds zijn ze in een euforische stemming en praten ze honderduit over de eerste editie van hun 'tocht der tochten'; Jorg Ebbers, Gerard Dusseldorp en Marc Plaggenburg, drie van de dertien organisatoren. Oude jongens krentenbrood en bovenal liefhebbers, bevlogen en gedreven. "Onvoorstelbaar wat we allemaal meegemaakt hebben," begint Jorg Ebbers.

"We hebben met zijn allen op een ijsbreker gezeten op de Botnische golf. Wat een belevenis. Hebben we met speciale pakken aan nog in het water gezwommen waar vlak daarvoor nog dik ijs lag. Min 40 graden! Op de Noordkaap hadden we sneeuwscooters geregeld en dan onderweg samen naar het Noorderlicht kijken. Helemaal geweldig. Het is allemaal supergoed verlopen," vult Gerard aan.

"We hebben daar zeer goede contacten opgedaan, waar we het gehele jaar door contact mee hebben onderhouden in verband met de tweede editie waar we nu mee bezig zijn," is Jorg verheugd. "Dit jaar hebben we weer van alles geregeld en worden we regelmatig gebeld of we interesse hebben in een bepaalde activiteit. Het zijn allemaal dingen die je maar een keer in je leven meemaakt."

Geen rally
Expeditie Noordkaap is geen rally, benadrukken de heren. "Ondanks dat de teams, bestaande uit twee personen, met elkaar een strijd aangaan om de punten en de eer vinden wij het groepsproces belangrijk," vertelt Marc. "Het liefst zitten we ook met elkaar in het zelfde hotel. Vandaar ook dat we het evenement niet te groot willen maken. Het is ontzettend gezellig. We maakten een keer mee dat het bier op was in het hotel. Niemand dronken, maar gewoon gezellig. Hebben we nog een paar trays bier die iemand in de auto had liggen, opgemaakt," lacht Dusseldorp, een van de gangmakers van het gezelschap.

"De eerste inschrijvingen zijn al binnen, en het aantal inschrijvingen houden we beperkt. Het moet een beetje exclusief blijven, met exclusieve dingen die geen enkele andere toer doet." De uitdaging van de tocht zit hem in slim navigeren, om zo de kortste en slimste route te bepalen naar het betreffende verzamelpunt van die dag, bij vertrek aangeduid in coƶrdinaten. Hoe men daar uiteindelijk komt dat is aan de deelnemers zelf. Bij het ontwaken weten de deelnemers nog niet waar ze de komende nacht slapen.

Uitdaging
Tijdens de tocht naar het hoge noorden gaat het niet plankgas maar kan volop genoten worden van de fraaie uitzichten op de route naar misschien wel het mooiste en meest mysterieuze plekje op aarde. "Expeditie Noordkaap is een autotoertocht, waarbij het wedstrijdelement continue meetelt. Iedereen zal zich moeten houden aan de lokale verkeersregels. We kunnen alles goed volgen in onze 24/7 bezette BackOffice, in Lichtenvoorde. Ook heeft ieder team zijn eigen backoffice thuis waar men voortdurend mee in contact staat," vertelt Jorg over het contact dat de organisatie heeft met de deelnemers. "Hou je van autorijden, een bijzondere tocht en van een uitdaging, dan kun je deelnemen. Een belevenis voor het leven," is Gerard kort.

De tocht start op zondag 29 januari bij Roemaat in Lichtenvoorde en eindigt op zondag 5 februari in Lichtenvoorde. De start moet evenals afgelopen jaar een feestelijk gebeuren worden. "Er zijn duizenden mensen geweest afgelopen jaar. Alles wat we aanboden was gratis. Dat gaan we nu ook weer groots aanpakken. Misschien nog wel groter," besluit Jorg.


www.expeditie-noordkaap.nl


Nieuwe voorzitter voor Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek

ACHTERHOEK - Het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt Achterhoek (POA) heeft met Alwin Schweckhorst, algemeen directeur bij Rabelink Logistics, haar gewenste nieuwe voorzitter. Binnen het POA werken werkgevers, onderwijspartijen en overheid samen om een betere aansluiting van vraag en aanbod op de regionale arbeidsmarkt te realiseren, nu en in de toekomst. Omdat de Achterhoek een specifieke problematiek kent van enerzijds een krimpgebied en anderzijds een sterk veranderende vraag van werkgevers met betrekking tot technische en sociale innovatie, is het de wens van het POA bestuur om juist een werkgever de rol van voorzitter in te laten vullen.

Alwin Schweckhorst, 52 jaar, woonachtig in Gendringen, getrouwd en vader van drie kinderen werkte en schoolde zichzelf op van internationaal chauffeur tot algemeen directeur van Rabelink Logistics, een bedrijf met inmiddels 360 werknemers en vestigingen in Wehl, Doetinchem, 's Heerenberg en Roemeniƫ.

Alwin ziet als Achterhoekse ondernemer en vader van studerende kinderen het voorzitterschap van POA als een uitdaging: ""Het is voor jongeren die vanuit het VMBO, HAVO of VWO een beroepsrichting moeten kiezen ontzettend moeilijk om de juiste keuze te maken. Diverse beroepen zijn minder 'zichtbaar' geworden omdat zij veelal vanachter een beeldscherm worden uitgevoerd. Rabelink Logistics is aangesloten bij de SmartHub Achterhoek. Die is in mijn optiek van levensbelang voor de leefbaarheid van onze regio, zeker nu er een periode van krimp is aangebroken. Wij moeten als onderwijs en bedrijfsleven de krachten bundelen en ervoor zorgen dat het voor studenten zichtbaar is dat we uitdagende banen bij prachtige bedrijven beschikbaar hebben. Daarom is het uitermate belangrijk dat er regionaal goede opleidingen beschikbaar zijn die aansluiten op het banenpotentieel die het bedrijfsleven kan bieden aan jonge mensen. Als voorzitter van het POA kan ik de verbinding tussen alle onderwijsniveaus en het bedrijfsleven stimuleren. Vanuit de praktijk heb ik erg goede ervaringen met deze combinatie waarbij we jaarlijks circa vijftien studenten vanaf MBO 2 niveau tot aan HBO en WO een leerwerk- of stageplek bieden."

Alwin volgt per direct Anne Wassink op. Zij was vier jaar lang bestuurslid van het platform, waarvan twee jaar als voorzitter.


Het ultieme moment van de eerste editie, aankomst op de Noordkaap.