Frank van Zeldert, voorzitter van de Energie Coöperatie Wichmond-Vierakker. Foto: PR
Frank van Zeldert, voorzitter van de Energie Coöperatie Wichmond-Vierakker. Foto: PR Foto:

ECWV-voorzitter: 'Gemiste kans voor wie niet meedoet'

Wichmond-Vierakker - "Het gaat echt knettergoed met de zonnepanelen die we begin dit jaar hebben geïnstalleerd. We zijn nog maar een goed half jaar bezig en we hebben nu al een opbrengst van 90.000 kW", aldus een trotse en zeer tevreden Frank van Zeldert, voorzitter van de Energie Coöperatie Wichmond-Vierakker (ECWV). En hij heeft goed nieuws voor wie nog geen ECWV-zonnepaneel heeft. "Er komt een tweede ronde. De planning is om in de eerste helft van 2017 de capaciteit met 400 panelen, goed voor 100.000 kWh, uit te breiden. De inwoners van Wichmond-Vierakker krijgen als eerste de gelegenheid om een of meerdere deelnamecertificaten te kopen."

Meedoen met het ECWV-zonnepanelenproject heeft volgens Van Zeldert aantrekkelijke voordelen. "Mensen kunnen hun steentje bijdragen aan de verbetering van het milieu. Maar ook aan de instandhouding van de leefbaarheid in Wichmond-Vierakker. Eenderde van de opbrengst van de zonnepanelen wordt namelijk in een dorpsfonds gestort waarmee lokale initiatieven worden ondersteund. Welke dat zijn, bepalen de leden op de jaarlijkse ledenvergadering. Bij een lokaal initiatief kun je aan van alles en nog wat denken, als het maar met leefbaarheid te maken heeft. Je zou bijvoorbeeld zorg kunnen inkopen voor ouderen, zodat die langer thuis kunnen blijven wonen. Je kunt er een elektrische 'deelauto' voor aanschaffen. Je kunt de school of sportverenigingen ermee ondersteunen. Want vergis je niet, het gaat om een flink bedrag. Met de huidige zonnepanelen is dat zo'n 4.500 euro per jaar. En als het ons lukt om met de tweede ronde van start te gaan, heb je het over circa 9.000 per jaar. Geld dat we jarenlang in het dorp kunnen pompen. Ongelooflijk toch?"

Vrijwilligers
De kracht van het ECWV-zonnepanelenproject is dat de investeringskosten erg laag gehouden kunnen worden. Dat kan door de speciale overheidssubsidie, maar toch allereerst door de inzet van vrijwilligers. Frank van Zeldert: "Dat is een groep van een man of achttien. Ik durf te stellen dat het project zonder hun niet was geslaagd." Een belangrijke succesfactor is volgen de voorzitter ook dat de ECWV scherpe prijzen kan bedingen vanwege het grote aantal panelen dat in één keer wordt ingekocht. "Al met al kost één deelnamecertificaat rond de 225 euro. In de praktijk betekent dit dat je een zonnepaneel al na 8 jaar hebt terugverdiend. We draaien sinds maart van dit jaar. En de verwachting is dat we een rendement van zo'n 12 à 13 procent gaan halen. Probeer dat in deze tijd maar eens ergens anders te krijgen. Dus wie niet meedoet, mist de kans om persoonlijk bij te dragen aan de lokale leefbaarheid, maar is ook nog eens een dief van zijn eigen portemonnee."

Belangstelling?
Of de nieuwe ronde definitief doorgaat, is afhankelijk van het verkrijgen van de overheidssubsidie. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet de ECWV vóór 1 december a.s. de namen hebben van minimaal 50 potentiële deelnemers. Belangstellenden kunnen geheel vrijblijvend vóór 15 november a.s. een e-mail sturen naar klaas@ecwv.nl .