Klanderman uit Halle, de parkcommissie, dhr. Bakker van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst en dhr. van den Akker van Natuurmonumenten bij de nieuwe Winterlinde. Foto: Bernadet te Velthuis
Klanderman uit Halle, de parkcommissie, dhr. Bakker van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst en dhr. van den Akker van Natuurmonumenten bij de nieuwe Winterlinde. Foto: Bernadet te Velthuis Foto: Bernadet te Velthuis

Natuurmonumenten schenkt Park de Decanije een winterlinde

Vorden - Park de Decanije in Vorden is sinds vorige week woensdagmiddag 2 november een prachtige winterlinde rijker, afkomstig van boomkwekerij Klanderman uit Halle. In aanwezigheid van wethouder Paul Seesing van de gemeente Bronckhorst, de parkcommissie van de Decanije en diverse bewoners kreeg de negen jaar oude winterlinde, dankzij Harald van den Akker, beheerder Natuurmonumenten De Graafschap en Joost Bakker van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst, een plek midden in het historisch groen van Park de Decanije.

Door Bernadet te Velthuis

In mei 2016 moest helaas een monumentale zilverlinde (Tilia tomentosa) in Park de Decanije worden gerooid. Na jaren scheefstand, zakte deze boom in hoog tempo zodanig verder scheef, dat ingrijpen onvermijdelijk was vanwege de gevaarzetting voor bewoners en tuinlieden. Door tussenkomst van Stichting Bomenbelang, die bij de aanvraag van een kapvergunning betrokken was, heeft Natuurmonumenten aangeboden om Park de Decanije een winterlinde (Tilia cordata) te schenken, ter vervanging van de oude zilverlinde.

Afgelopen woensdag 2 november was het zover en nadat Chris Voerman, voorzitter parkbestuur van De Decanije, het een en ander had verteld over de historie van de Decanije, het park en de totstandkoming van de komst van de winterlinde, werd de jonge boom geplaatst. Eromheen werden tevens boompalen geplaatst, dit wordt gedaan om pas geplante bomen de juiste ondersteuning te bieden.

Onder het genot van een Vordense neut en diverse hapjes vierde het aanwezige gezelschap de nieuwe aanwinst binnen het park. Aansluitend werd wethouder Paul Seesing, onder ander door Inez Linthorst, voorzitter van de parkcommissie, rondgeleid over het Park de Decanije.

Nog twee winterlindes
De parkcommissie had bovendien voor eigen rekening nog twee winterlinde besteld, waardoor Park de Decanije nu totaal drie prachtige winterlindebomen rijker is.

Dhr van den Akker, beheerder Natuurmonumenten De Graafschap en Joost Bakker van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst plantten de Winterlinde. Foto: Bernadet te Velthuis
Met een Vordense neut en een hapje werd het planten van de Winterlinde gevierd. Foto: Bernadet te Velthuis