Thies Koggel laat in zijn werk op De Wiersse zien dat hij in het onderhouden van historische landgoederen de combinatie zoekt én vindt tussen ambacht en onderzoek. Foto: Jan Hendriksen.
Thies Koggel laat in zijn werk op De Wiersse zien dat hij in het onderhouden van historische landgoederen de combinatie zoekt én vindt tussen ambacht en onderzoek. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Medewerker Landgoed De Wiersse wint prijs Jong Monumenten Talent

Vorden – Sinds een jaar is hij fulltime werkzaam als assistent-tuinbaas op het rijksbeschermende historische Landgoed De Wiersse. En met groot plezier en toewijding: Thies Koggel (25) uit het Sallandse Dalmsholte. Vorige week werd Thies Koggel winnaar van de prijs Jong Monumenten Talent 2016. In aanwezigheid van zeshonderd professionals op het gebied van monumenten en historisch vastgoed ontving Thies de prijs in Rotterdam uit handen van juryvoorzitter Susan Lammers, directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Thies ontving als winnaar een persoonlijk ontwikkeltraject binnen de erfgoedsector, aangeboden door het Mondriaan Fonds en was voorgedragen door de voorzitter van het Gilde van Tuinbazen.

Door Jan Hendriksen

En dag na de prijsuitreiking is Thies Koggel druk aan het werk in de zestien hectare grote tuin van landgoed De Wiersse. "Het is een voorrecht om hier in deze tuin te mogen werken. Zie nu al die prachtige herfsttooien. Ieder seizoen heeft zijn charme." Tijdens de studie Tuin- en Landschapsmanagement aan de HAS Hogeschool heeft hij zich zoveel mogelijk gericht op het historisch groen. "En daarmee kan ik mij in deze tuin volop uitleven", zo verklaart de Sallander die opgroeide op de boomkwekerij van zijn ouders. "Werken in het groen heb ik altijd leuk gevonden. Na de hoveniersopleiding heb ik onder meer stage gelopen in Engeland. En dat land is het mekka als het om tuinen gaat. Via die stage ben ik in contact gekomen met de familie Gatacre van Landgoed De Wiersse."

Onderscheidend
De jury van de Jong Monumenten Talentprijs roemde Thies, omdat hij zich al op jonge leeftijd heeft onderscheiden in het groene erfgoeddomein. "Hij is gepassioneerd en schuwt discussies met zijn veelal veel oudere collega's niet. Bij Thies is het niet zozeer dat zijn werkkring hem opneemt en omhoog trekt, maar dat hij laat zien het vermogen te hebben een organisatie omhoog te stuwen", aldus het juryrapport. Thies laat in zijn werk zien dat hij in het onderhouden van historische landgoederen de combinatie zoekt én vindt tussen ambacht en onderzoek. Zijn talent wordt duidelijk in zijn veelzijdige werk op landgoed De Wiersse.

Denk daarbij aan de praktische werkzaamheden in de verschillende tuinen van de Wiersse, onder andere de rozentuin, de Engelse-Italiaanse verlaagde bloementuin, de moestuin en landschapspark maar ook werkzaamheden gericht op onderhoud aan zichtassen en padenstelsels. Enkele voorbeelden van specialistische werkzaamheden die daarbij aanbod komen zijn het snoeien van leifruit, het planten, steunen, snoeien en selectief wieden en het in praktijk brengen van vermeerderingsmethoden. Daarnaast hoort de werkvoorbereiding voor de SIM-subsidie en het nadenken over ingrepen die in de tuinen nodig zijn om de kwaliteit te verhogen ook tot zijn werkzaamheden

Genomineerden
Voor het derde jaar op rij werden talenten in de monumentensector in het zonnetje gezet. Dit jaar had de jury zich gebogen over 22 jonge restauratoren, projectleiders, uitvoerders, duurzaamheidsexperts, beleidsmedewerkers en vele andere jonge erfgoedprofessionals. Uit deze groep koos de jury drie genomineerden. Naast Thies Koggel waren dat Vera Driessen (28) beleidsmedewerker cultuurhistorie bij gemeente De Ronde Venen en Marlieke Damstra (25) coördinator communicatie en medewerker onderzoek bij de Stichting Historische Interieurs in Amsterdam.

Schijnwerpers
De prijs is ingesteld om jong talent in de monumentensector in de schijnwerpers te zetten en frisse ideeën en nieuwe energie met elkaar te delen. De prijs bevordert de verbinding van generaties in de erfgoedsector en genereert positieve aandacht voor cultureel erfgoed en jonge professionals. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Nationaal Monumentencongres en wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De winnaar krijgt een gepersonaliseerd ontwikkelingstraject aangeboden door het Mondriaan Fonds.