Het plastic werd speciaal bewerkt zodat het als invoer in een 3D printer kon tijdens de workshop. Foto: Jan Hendriksen
Het plastic werd speciaal bewerkt zodat het als invoer in een 3D printer kon tijdens de workshop. Foto: Jan Hendriksen

Kinderen worden bewust gemaakt van afvalscheiding

Wichmond- Zestien basisscholen in de gemeente Bronckhorst doen momenteel mee aan het (pilot)project Schoon Belonen. Doel hiervan is afval scheiden op scholen en dan met name om de scheiding van kleine plastic flesjes en blikjes te verbeteren.

Door Jan Hendriksen

Het pilotproject loopt nu een half jaar en er zijn al ruim tweehonderd oranje kunststof containers op scholen ingezameld. Onderdeel van het project voor de kinderen is de workshop 3D printen. Vorige week donderdag vond op basisschool de Grave in Wichmond deze workshop plaats.

Martin Niessink die bij de gemeente Bronckhorst werkzaam is als beleidsmedewerker liet tijdens de workshop aan Regio8 weten dat afval scheiden een belangrijk item is in de gemeente Bronckhorst. "We spreken ook niet meer van afval inzamelen maar van grondstofinzameling." Als onderdeel van de landelijke pilot Schoon Belonen kunnen verenigingen en scholen binnen de gemeente aan de gang met afval scheiden.

"In Bronckhorst koppelen we daar een onderwijsprogramma aan om kinderen bewust te maken van afval scheiden", aldus Niessink. Volgens schooldirecteur Frieda Meints van de Garve kun je kinderen heel goed opvoeden in het scheiden van afval. "Als je met de kinderen afspreekt dat het plastic in een bak met plastic moet worden gedaan, zullen ze het ook in die bakken doen."

Vorige week volgden de groepen drie tot en met zes van de Garve het workshopprogramma 3D printen dat aan het project Schoon Belonen verbonden is. Het ging hierbij eigenlijk niet om het 3D printen, maar om het hele proces van afval tot aan afval gebruiken om iets nieuws van te maken. Dit werd ondersteund door het educatieve programma Clean Wise van Circulus-Berkel die actief in zowel het afval- en grondstoffenbeheer als in het beheer van openbare ruimten in onder meer de gemeente Bronckhorst.

Lees verder op pagina 3