Stef Woestenenk bezig met de tekst van het lied, Tied. Foto: PR
Stef Woestenenk bezig met de tekst van het lied, Tied. Foto: PR Foto:

Afvalscheiding leidt tot duidelijke besparing

Vervolg van voorpagina

Vorden - Zestien basisscholen in de gemeente Bronckhorst doen momenteel mee aan het (pilot)project Schoon Belonen ondersteund door het educatieve programma Clean Wise.

Clean Wise is het basisscholenprogramma van Circulus-Berkel waarbij kinderen, leerkrachten en alle andere medewerkers van basisscholen hun afval scheiden op school en daar een educatief programma bij krijgen. Basisscholen in de gemeente Bronckhorst kunnen hun plastic verpakkingsmateriaal, blik en drankpakken (PMD), groente-, fruit- en tuinafval (GFT) en soms ook papier gescheiden aanleveren aan Circulus-Berkel. Zo worden grondstoffen gespaard en doen kinderen en personeel hetzelfde wat ze thuis gewend zijn te doen. Bovendien leidt afvalscheiding op school tot een duidelijke besparing: de kosten voor restafval dalen. Het restafval blijft overigens opgehaald worden door de inzamelaar met wie de school een contract heeft.

Naambordje
Het plastic tijdens het project Schoon Belonen dat geschredderd wordt werd speciaal bewerkt zodat het als invoer in een 3D printer kon tijdens de workshop. De kinderen konden zelf iets ontwerpen om te printen zoals onder andere hun eigen naam. "Ze worden zo op een bijzondere manier bewust van het nut van afval scheiden", zo liet vrijwilliger Sjarre Bernhard als vrijwilliger van de Deventer Schoon Familie, die het project namens Clean Wise van Circulus-Berkel begeleid, weten.


Run op kaartjes Ode aan Vorden

VORDEN - Er is een run op kaartjes voor de documentaire Ode aan Vorden. Voor de vrijdagavond 27 januari zijn er géén kaarten meer. "We hadden wel verwacht dat er belangstelling zou bestaan voor de documentaire in het Kulturhus. Maar we zijn toch wel een beetje overrompeld. Het is nog vroeg maar blijkbaar wilden velen graag bij de première aanwezig zijn. Dat is helaas niet meer mogelijk. Voor zaterdag de 28ste zijn er nog wel kaarten beschikbaar. Wanneer de vraag onverminderd groot blijft zullen we een derde avond gaan regelen, maar dat is nu nog niet aan de orde", zegt Fons Rouwhorst, initiatiefnemer van het filmproject.

De avondvullende documentaire Ode aan Vorden, gemaakt door een aantal Vordenaren, zal worden vertoond op een groot projectiescherm. De grote zaal van het Kulturhus leent zich hier uitstekend voor. Voor de première van de documentaire Ode aan Vorden gaat een groepje leerlingen van de designopleiding AOC-OOST in Doetinchem de foyer van het Kulturhus op een speciale manier aankleden. Leerling Nienke Kappert uit Doetinchem heeft hier een aansturende rol in.

Songwriter Stef Woestenenk maakte special voor de documentaire een lied; Tied. Samen met zijn band MoonYard maakte hij er een prachtig muzikaal geheel van, gemixt door plaatsgenoot Jurriaan Boerstoel. Inmiddels staat het nummer in de tijdlijn en zorgen de beelden voor een toepasselijk geheel.


Oliebollenactie Harmonie

VORDEN - Harmonie Vorden organiseert, evenals voorgaande jaren, de jaarlijkse oliebollenactie op vrijdag 9 en zaterdag 10 december. Deze actie is één van de belangrijke inkomstenbron voor de vereniging.

De oliebollen worden gebakken door een aantal eigen leden, die daarvoor vrijdagmorgen 9 december al extra vroeg opstaan. Vervolgens gaan de overige leden en Vrienden huis aan huis verkopen. De verkoop vindt plaats op vrijdagmiddag -en avond en de zaterdagmorgen. Het bakken van de oliebollen vind dit jaar plaats in samenwerking met Bakkerij Joop. Een mooie samenwerking met een plaatselijke ondernemer!

De opbrengst van de actie wordt onder andere besteed aan het opleiden van de jeugd. Voor de toekomst van de vereniging is het immers van belang voldoende jeugdige leerlingen te hebben die op termijn kunnen doorgroeien naar de slagwerkgroep of het harmonieorkest. Er staat nu een prachtig orkest en dat wil de vereniging voor de toekomst graag behouden.
Sinds 2014 heeft de vereniging de gehele opleiding weer in eigen hand genomen. Hiervoor zijn een aantal gekwalificeerde en enthousiaste vakleerkrachten aangenomen. Deze, aan het conservatorium opgeleide docenten, begeleiden de leerling bij de eerste stappen op hun muzikale pad. Om de opleiding betaalbaar te houden is de opbrengst van deze actie ieder jaar weer een mooie opsteker.

U kunt tot donderdagavond 8 december een bestelling plaatsen via e-mail: info@harmonievorden.nl Ook is het mogelijk om vrijdag de oliebollen te kopen in het Dorpscentrum.