Jennine Staring met haar nieuwe kinderboek met op de achtergrond een schilderij met daarop haar vader en moeder. Foto: Jan Hendriksen.
Jennine Staring met haar nieuwe kinderboek met op de achtergrond een schilderij met daarop haar vader en moeder. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Jennine Staring laat witte neushoorn Rhino voortleven in kinderboek

Vorden – Ze heeft al een kleine dertig kinderboeken op haar naam staan. Met haar nieuwste kinderboek 'Grasje hier, grasje daar Rhino en zijn vrienden' brengt Jennine Staring een ode aan haar vader Damiaan Staring. "Hij was een groot verhalenverteller met veel liefde voor de natuur. Hij bracht ons als kinderen en ook onze kleinkinderen in contact met zijn vriend de witte neushoorn Rhino en met andere dieren die op de Afrikaanse savanne leven. Wij hingen altijd aan zijn lippen als hij zijn boeiende en geestige verhalen vertelde. Zijn stem, zijn fantasie en zijn humor klinken dan ook door in dit boek", zo laat Jennine Staring (66) weten.

Door Jan Hendriksen

In de geest van haar vertellende vader, schreef Jennine nieuwe verhalen over Rhino en zijn vrienden. De verhalen zijn fantasierijk en grappig, waarbij elk dier een eigen karakter heeft, dat goed bij hem past. "Soms had ik het gevoel dat mijn vader over mijn schouder mee las", zo vertelt Jennine in de hal van Kasteel De Wildenborch waar een portret van haar vader en moeder hangt. Het vertellen van verhalen loopt als een rode draad door de familie, die al eeuwenlang het Vordense landgoed bewoont. Het kinderboek 'Grasje hier, grasje daar, Rhino en zijn vrienden' is door Martine van Nieuwenhuyzen van illustraties voorzien. Het doel van Jennine was om Rhino te laten voortleven in tekst en beeld. Ze werkte daarvoor voor het eerst samen met Martine van Nieuwenhuyzen. En dat pakte direct goed uit is haar mening. "Martine heeft de dieren die op de savanne leven zo getekend als ik ze ook in mijn gedachten had."

Thema's
Het boekje bestaat uit korte verhalen die ook heel geschikt zijn om voorgelezen te worden aan jonge kinderen, bijvoorbeeld vóór het slapen gaan. Jong èn oud zullen Rhino daarbij in hun hart sluiten. Rhino is een jonge neushoorn. Als snel maakt hij vrienden met Aapje en andere dieren op de savanne. Samen beleven ze mooie avonturen en ontdekken ze het leven. Alle verhalen horen bij elkaar en elk verhaal heeft een of meer thema's. Voorin het boek staan de verhalen vermeld, met bijbehorende thema's, zoals pesten, heimwee, vriendschap, opscheppen en verliefd zijn."

Bescherming
De opbrengst van het boekje gaat via het Wereld Natuur Fonds naar de bescherming tegen de stroperij van de met uitsterven bedreigde witte neushoorn. De witte neushoorn is na de olifant het zwaarste landdier. Hij onderscheidt zich van de andere Afrikaanse neushoornsoort (de zwarte) door zijn brede mond. Jennine Staring: "Omdat de handel in hoorns zeer lucratief is, schieten stropers neushoorns af, verwijderen de hoorn en laten de dode dieren achter. En dat is heel triest. Ik hoop door het schenken van de opbrengst mijn steentje bij te dragen aan het voortbestaan van dit prachtige landdier."

Het kinderboek is onder meer verkrijgbaar bij de Bruna in Vorden en in Lochem bij Boekhandel Lovink. Het boekje kost 17,50 euro.


Jan Weevers zesde in nationale
cross Rhenen

Vorden – Jan Weevers uit Vorden is afgelopen zaterdag als zesde gefinisht in de nationale cross in Rhenen. Bij de categorie 40+ moest Weevers starten vanaf een van de laatste rijen en wist zich goed naar voren te manoeuvreren in de eerste twee ronden. Echter had Erik Dekker, die vooraan het tempo bepaalde, toen al een grote voorsprong opgebouwd. Erik Dekker won uiteindelijk de wedstrijd en Weevers, de man van RTV Vierakker – Wichmond, moest genoegen nemen met een zesde plaats op de Utrechtse Heuvelrug. Mede RTV Vierakker – Wichmond lid, Peter Makkink, wist niet verder te komen dan een 34e plaats bij dezelfde klasse.

Afgelopen zondag werd de zevende wedstrijd in de Gelderse Overijsselse Wielercompetitie (GOW) verreden waaraan ook enkele RTV Vierakker-Wichmond leden deelnamen. Bij de Masters 40+ wist Martin Weijers na een slechte start op te klimmen naar een elfde plek. Peter Makkink finishte bij de categorie 50+ als vijfde, Erik Bouwmeester als zevende en Chris Limpers wist de finish als achttiende te bereiken. Renze Makkink passeerde de meet als 28e bij de nieuwelingencategorie.

In het algemeen klassement van de 50+ categorie stijgt Peter Makkink een plek en staat nu vierde met 223 punten. Erik Bouwmeester staat met 191 punten op de zevende plaats. Chris Limpers staat 38e met dertig punten. Bij de categorie 40+ staat Martin Weijers op een vijftiende plek met honderd punten. Renze Makkink zakt bij de nieuwelingen categorie een plek en staat nu 18e.

Clubkampioenschap
Zondag 4 december wordt het clubkampioenschappen verreden door de RTV Vierakker – Wichmond. Dit vindt plaats op het terrein van de ETP Zutphen aan de Laan naar Eme in Zutphen. De start is om 11.10 uur. .

Kasteelcross
Op woensdag 28 december wordt de veertiende editie van de nationale Kasteelcross in Vorden verreden rondom Kasteel Vorden. Om 10.30 uur wordt er die dag gestart met de categorie Amateurs en Sportklasse. De organisatie is al een aantal weken bezig om sponsoren te werven voor de veertiende editie van dit evenement zodat het een succes gaat worden.