Bertus Hietbrink van Vogelvereniging Ruurlo toont zijn clubgenoot Jan Wopereis zijn grasparkieten. Foto: Jan Hendriksen.
Bertus Hietbrink van Vogelvereniging Ruurlo toont zijn clubgenoot Jan Wopereis zijn grasparkieten. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Vogelgriep weerhoudt regionale vogelliefhebbers niet

Ruurlo/Vorden – Een groot wollig vuistdik tapijtkleed ligt voor de deur van de achteringang van zaal De Tapperij. Niet om de bezoekers met extra veel elan te ontvangen. Nee, puur uit voorzorg. Wie de Kringtentoonstelling van een vijftal regionale vogelverenigingen wilde bezoeken moest afgelopen weekeinde eerst met zijn of haar schoenen over het tapijtkleed lopen die met een desinfecterend middel (halamid) was besprenkeld. Het moest de verspreiding van vogelgriep voorkomen.

Door Jan Hendriksen

Bang voor de vogelgriep zijn de leden van de organiserende Vogelvereniging Ruurlo en Omstreken van de kringtentoonstelling echter niet. "Maar we nemen geen enkel risico", zo laat secretaris Wim van Rooyen van Vogelvereniging Ruurlo bij binnenkomst weten. Twee weken geleden kondigde staatssecretaris Martijn van Dam van het Ministerie van Economische Zaken in verband met de vogelgriep een tentoonstellingsverbod voor sierpluimvee en watervogels af. Maar daar viel de regionale vogeltentoonstelling niet onder. "Misschien wel verwarrend. Sierpluimvee mag niet. Kanaries, parkieten, exoten en (post)duiven mogen wel worden getoond", aldus Van Rooyen. Volgens de instructies en richtlijnen van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (NbvV) en het Miniserie van Economische Zaken kon de vogeltentoonstelling wel gewoon doorgaan. Van Rooyen: "Best wel spannend voor de vogelliefhebbers. We kijken namelijk altijd uit naar de jaarlijkse kringtentoonstelling die telkens rouleert tussen de verschillende verenigingen." Deelnemers zijn naast leden van Vogelvereniging Ruurlo die van De Vogelvriend uit Vorden, De Berkel uit Eibergen, Ons Genoegen uit Zutphen en Partopica uit Apeldoorn. In totaal waren er 475 vogels ingeschreven die door vijf keurmeesters werden beoordeeld en die van kleur-, vorm- en postuur kanaries, exoten tot parkietachtigen varieerden.

Hoofdgroep kampioenen
De hoofdgroep kampioenen van tentoonstelling waren: Mooiste kleurkanarie met een gele schimmel kanarie met 94 punten: A.H. Schäperclaus uit Eibergen; Mooiste postuurkanarie met een Fife fancy met 93 punten: J.B. Borgonjen uit Vorden; Mooiste gestandaardiseerde exoot met een Mozambique sijsje met 94 punten: J.J. Hissink uit Zutphen; Mooiste Europese cultuurvogel met een barmsijs klein met 94 punten: B.A.M. Horsting uit Vorden; Mooiste hybride met een Bichenowastrilde x zebravink met 93 punten; B. Achtereekte uit Eefde; Mooiste grasparkiet met een kleurgrasparkiet groen met 93 punten: B. Reukers uit Ruurlo; Mooiste grote parkiet cluster K1 met blauwvleugel dwergpapagaai pop met 92 punten: I. Reintjes uit Doetinchem; Mooiste grote parkiet cluster K2 met een turquoisine groen met 92 punten: B. Achtereekte uit Eefde; Mooiste grote parkiet cluster K M L met een geelbuik rosella met 94 punten; H. Blikman uit Ruurlo; Mooiste duif met een lachduif wildkleur met 92 punten: M. Hissink uit Zutphen. Verenigingen: 1. De Berkel, Eibergen met 933 punten; 2. De Vogelvriend, Vorden 933; 3. Ons Genoegen, Zutphen 925; 4. Ruurlo en Omstreken, 919; Partrooika, Apeldoorn 918.