Burgemeester Besselink spreekt met vrijwilligers. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester Besselink spreekt met vrijwilligers. Foto: Liesbeth Spaansen

Burgemeester laat buurtmakers met elkaar kennis maken

BRONCKHORST – De kantine van het gemeentehuis in Hengelo kon net alle belangstellenden van buurten, organisatoren van activiteiten of organisaties huisvesten. Meer dan vijftig aanmeldingen kwamen binnen na de uitnodiging van burgemeester Marianne Besselink aan een ieder die haar uitnodigde om buurt te komen maken, zodat zij niet alleen hun verhalen en ervaringen met haar zouden delen, maar ook met elkaar.

Door Liesbeth Spaansen

In haar welkomstwoord vertelde burgemeester Besselink nog eens enthousiast over haar idee om buurt te maken om te weten wat er in de gemeenschap speelt. "Volgens mij heeft u dit verhaal al een keer gehoord," lachte zij. "Op mijn oproep kwamen niet twintig of dertig, maar meer dan 120 aanvragen. En de aanvragen komen nog steeds binnen. Ik zou zeggen: houden zo."

Omdat buurtmaken wordt gedaan als iemand ergens nieuw komt, komt zij, nu zij een jaar burgemeester is, niet meer op buurtvisite maar op bezoek. "Ik ben bij een aantal van u geweest en heb zoveel enthousiasme gezien, met alles wat u doet voor die gemeenschap. Ik wil nu dat u aan elkaar vertelt wat voor leuke dingen u doet. Als u het enthousiasme met elkaar deelt, gaat er nog meer enthousiasme ontstaan en meer leuke ideeën." Burgemeester Besselink is trots op deze Bronckhorster initiatieven. "Ik ben blij dat u hier vanavond bent om informeel samen te zijn en uw enthousiasme nogmaals te ervaren. Wij blijven elkaar ontmoeten, dat lijkt mij het allerbelangrijkste. Ga vooral zo door."

Danielle Koelemij van iDee Doet was uitgenodigd om een inspiratiesessie te doen. Zij had zich vooraf terdege voorbereid en websites en Facebookpagina's bestudeerd van de mensen die zich hadden aangemeld. "Er zijn dingen die jullie fantastisch doen, zoals sponsorwerving met allerlei lokale ondernemers die dat steunen. Maar weinig mensen weten goed landelijke fondsen aan zich te binden. Door krachten te bundelen zijn er nieuwe kansen en nieuwe verdienmodellen denkbaar."

Ervaringen delen met elkaar is zeer waardevol

De aanwezigen werden gekoppeld aan anderen, bij voorkeur voor hen onbekenden, om elkaar één minuut te interviewen. Dat liep wat uit, maar daarna kon een aantal van deze vrijwilligers de ander presenteren. Op deze manier zorgde Danielle Koelemij ervoor dat er verbindingen worden gelegd. Door de presentaties kwamen anderen tot nieuwe ideeën en inzichten over fondsenwerving of crowdfunding, hoe de bevolking bij bijeenkomsten te kunnen betrekken, het gebruik van sociale media, ervaringen uitwisselen over het oprichten van een stichting, samenwerking van verschillende verenigingen, hoe om te gaan met terugloop van bestuursleden, het realiseren van ideeën, en kennis en ervaringen delen. Burgemeester Besselink sloot de sessie af door iedereen uit te nodigen om vooral met een hapje en een drankje, met elkaar in gesprek te gaan. "U heeft elkaar zoveel te vertellen, ga dat gauw doen. Dan haalt u de informatie op die u van belang vindt. En laat de geeltjes achter op het bord."

Op het bord stond te lezen: 'Dit kan de gemeente nog meer voor ons betekenen'. Op de geeltjes werden verschillende vragen, opmerkingen en ideeën geschreven. Graag wilden de vrijwilligers vaker een avond als deze bijwonen en meer communicatie met de gemeente. Ook gaven zij aan meer te willen samenwerken met andere verenigingen die hetzelfde doen, bijvoorbeeld op gebied van sport of cultuur en gaven aan een deelnemerslijst te willen ontvangen.

In de hal hadden verschillende verenigingen en stichtingen folders neergelegd en vertelden de vrijwilligers enthousiast aan anderen wat zij zoal doen. Tijdens deze gesprekken sloot de burgemeester zich aan of een van de gebiedsambtenaren. De avond werd als zeer waardevol ervaren en is zeker voor herhaling vatbaar.