Annie, Reint, Hilde en Dennis Roekevisch (v.l.n.r.) van Melkgeitenhouderij Roekevisch. Foto: Luuk Stam
Annie, Reint, Hilde en Dennis Roekevisch (v.l.n.r.) van Melkgeitenhouderij Roekevisch. Foto: Luuk Stam

Nieuwe geitencarrousel vormt
trekpleister tijdens open dag

ZELHEM - Melkgeitenhouderij Roekevisch in Zelhem houdt op zaterdag 3 december een open dag. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op het bedrijf waar vader Reint (60), moeder Annie (60), zoon Dennis (33) en zijn vrouw Hilde (33) hun geiten sinds september melken op een carrousel.

Door Luuk Stam

Voorheen stonden ze elke ochtend om kwart over vier op. Sinds een paar maanden kan de familie Roekevisch 's ochtends langer blijven liggen. En ook 's middags levert de nieuwe manier van melken twee uur tijdswinst op. "Het zijn vier uur op een dag", rekent Dennis Roekevisch voor. "Maar het zijn wel elke dag weer vier uur."

Omdat het melken in de melkput te veel tijd in beslag nam, besloot de maatschap Roekevisch om verder te moderniseren. In de nieuwe situatie komen de in totaal 1.400 geiten vanuit hun stal in vier groepen naar de wachtruimte bij de carrousel. De carrousel biedt plek voor negentig dieren. Doordat het geheel ronddraait, komen de geiten snel achter elkaar langs zodat de boeren de melkapparaten gemakkelijk kunnen aansluiten.

Het is een volgende stap in het bedrijf dat begin deze eeuw overstapte van varkens op geiten. In eerste instantie waren het er een kleine 250. "Met de varkens was het economische vooruitzicht toen heel slecht", kijkt Reint Roekevisch terug naar het jaar 2000. "Het was stoppen of iets anders gaan doen. Dennis wilde doorgaan met boeren. Daarom hebben we besloten om met geiten verder te gaan." Daarnaast is er de boerderijcamping met 25 plaatsen. De 1.400 geiten vormen echter de hoofdmoot. "Toen we begonnen was een bedrijf met 1.000 geiten nog ondenkbaar", vertelt Dennis. Door de automatisering is dit nu wel mogelijk. En die geiten, dat blijken best leuke dieren. "Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor", zegt Dennis. "Varkens zijn bijna bang voor je. Geiten komen je naar je toe en zijn nieuwsgierig."

De melk die de geiten geven, gaat allemaal naar de fabriek. Het overgrote deel van de geitenmelk die bij Roekevisch weggaat, komt terecht in kaas. Momenteel gaat het goed, maar er zijn in de zestien jaar dat vader en zoon nu met de geiten bezig zijn ook mindere jaren geweest. "De markt is heel klein", legt Reint Roekevisch uit. "Een klein overschot heeft dus direct invloed op de melkprijs."

Waar een koe ieder jaar moet kalveren om melk te kunnen blijven geven, kan een geit rustig twee of drie jaar worden doorgemolken. Daar tegenover staat dat de geiten allemaal in dezelfde periode lammeren. Alle lammetjes komen in januari, februari en maart ter wereld. Op het piekmoment zijn het er zo'n vijftig per dag. Het begin van het jaar is voor de geitenboeren dan ook een heel hectische periode. Nu is het nog rustig genoeg om bezoekers uit te kunnen nodigen voor een open dag. Hiermee wil Roekevisch een positieve bijdrage leveren aan het imago van de geitenhouderij. "Veel mensen denken bij geiten gelijk aan Q-koorts", aldus Dennis. "Maar dat is helemaal niet meer aan de orde. Bij ons is sowieso nooit iets geconstateerd. En wij enten de geiten al jaren. Q-koorts heeft hier geen schijn van kans meer."

Het zal op de open dag dan ook vooral gaan over de nieuwe melkcarrousel. Ook presenteren relaties van het bedrijf zich. Bezoekers kunnen op zaterdag 3 december tussen 10.00 uur en 16.00 uur terecht aan de Everhardinkweg 3a. "Iedereen is welkom", benadrukt Reint Roekevisch. "Ook mensen die niks met het agrarische leven hebben. Dit is de kans om eens te kijken hoe zo'n bedrijf werkt. En de mensen mogen alles zien. We hebben niks te verbergen."