Kasteel Vorden is de nieuwe plek voor het relaxte festival Mañaña Mañaña. Foto: Archieffoto Contact - Marc Biesterbos
Kasteel Vorden is de nieuwe plek voor het relaxte festival Mañaña Mañaña. Foto: Archieffoto Contact - Marc Biesterbos Foto:

'Locatie in Vorden minstens zo mooi als die in Hummelo'

VORDEN - "De locatie bij Kasteel Vorden is minstens zo mooi als Landgoed Enghuizen in Hummelo." Ilja Vaags van De Feestfabriek is erg blij dat het festival Mañana Mañana zijn tenten komend jaar kan opslaan op het landgoed aan de rand van het Achtkastelendorp. "We hebben het ons moeilijk gemaakt door de eis te stellen dat de locatie niet minder mag zijn dan die in Hummelo. Wat betreft het terrein zijn er zelfs voordelen ten opzichte van Enghuizen."

De afgelopen vier jaren vond het festival plaats op Landgoed Enghuizen in Hummelo, maar na overleg met grondeigenaar Graaf van Rechteren Limpurg is besloten om te verhuizen. De grondsoort in Hummelo is niet de meest geschikte om als evenemententerrein dienst te doen en daarnaast is het qua logistiek geen gemakkelijke plek om met zwaar materieel te bereiken. Bij slecht weer heeft de natuur op Landgoed Enghuizen meer tijd nodig om te herstellen van een vierdaags festival als Mañana Mañana dan op andere locaties het geval zou zijn.

Terrein geschikter
Vaags: "Logistiek gezien is de locatie in Vorden veel beter geschikt. De toegangsweg naar het kasteel is verhard en doordat achter het terrein langs geasfalteerde wegen liggen is het voor ons veel makkelijker om het terrein (backstage) met zwaar materieel te bereiken. Zeker niet onbelangrijk is de aanwezigheid van een trein- en busstation op loopafstand, hierdoor is de bezoeker niet meer 'genoodzaakt' met een auto te komen. De locatie is op zandgrond, bij regen kan deze grond zich beter en sneller herstellen waardoor er minder schade ontstaat." Het festivalterrein zal net als in Hummelo ongeveer twintig hectare beslaan.

Tientallen tips van bezoekers
Via de mail, Facebook, Twitter en telefonisch stroomden tientallen tips voor een nieuwe locatie binnen bij De Feestfabriek. Kasteel Vorden zat er ook bij, maar ook veel locaties die nog niet 'in the picture' waren. "Het was voor ons echt een verrassing dat Mañana Mañana zo wordt gedragen door de bezoekers. Geweldig dat zij bereid waren zo met ons mee te denken."

Uniek feest in de natuur
Deze positieve houding vond de organisatie ook bij kasteelvrouw Karin de Rouw en het Geldersch Landschap, de stichting die het landgoed rondom het kasteel beheert. "Er is een goede match tussen de betrokken partijen", vindt Vaags. "Een echte win-win-situatie voor ons allemaal."
De medewerkers van De Feestfabriek zijn allemaal al naar het terrein geweest om een beeld te krijgen van de mogelijkheden voor de aankleding en inrichting van het terrein. "De intieme sfeer waarin je van het ene wereldje naar het andere struint, moet overeind blijven. In Vorden zullen ongeveer net zoveel podia als in Hummelo komen. Ook straattheater en activiteiten als het forelvissen blijven op deze nieuwe locatie mogelijk."

Samen, duurzaam en lokaal
Samenwerken, duurzaamheid en lokaal zijn begrippen die ingebakken zijn in het Mañana Mañana-festival. "We dagen muzikanten uit om tijdens Mañana Mañana een bijzondere act op te voeren. Bezoekers mogen ook hun instrumenten meenemen om zelf muziek te maken op het terrein. Festivalgangers, maar ook buurtbewoners en ondernemers uit Vorden en omgeving zijn van harte uitgenodigd om mee te denken over de invulling van het festival. Halverwege januari worden de eerste acts bekendgemaakt.

KADER: De Rouw erg trots op komst Mañana
Karin de Rouw laat weten erg trots en blij te zijn met de komst van het festival naar haar kasteel. "Ik ben zelf al eens naar Mañana Mañana in Hummelo geweest en vond het erg leuk." In haar kasteel zal voor de bezoeker ook van alles te doen zijn. "Samen met de creatievelingen van De Feestfabriek gaan we kijken wat er allemaal mogelijk is."
Ze hoopt dat de organisatie en bezoekers zich thuis voelen in Vorden. "De intentie is om het festival hier meerdere jaren te houden."


Vordense kerstmarkt voor hele gezin

VORDEN - Het is al jaren een begrip in de regio, de Kerstmarkt in Vorden. Een kerstmarkt zoals een kerstmarkt moet zijn: met houten kramen, vuur om je aan te warmen en met veel livemuziek. Dit jaar is de kerstmarkt op zaterdag 17 december van 14.00 tot 19.00 uur. De kerstmarkt wordt geopend door het uitrollen van de 'rode loper'. Dit is een nieuw wandel- en fietspad van rode stenen, die Vorden-Zuid met het centrum van Vorden verbindt.

Op de kerstmarkt staan maar liefst 45 standhouders die hun producten aanbieden of een demonstratie geven, zoals (midwinter)hoorn bouwen. Vorig jaar was er voor het eerst een preuverie. Bij verschillende standhouders kon men kleine hapjes kopen. Op de traditionele kerstmarkten in Duitsland is het eten en drinken altijd al een belangrijk onderdeel van de kerstmarkt. In Vorden bleek dit ook een goede aanvulling. Dit jaar is het assortiment daarom uitgebreid. Vele (horeca)bedrijven uit (de omgeving van) Vorden zijn aan de slag gegaan om kleine hapjes te bedenken en speciaal te bereiden voor de kerstmarkt. De hapjes kosten allemaal onder de vijf euro. De bezoekers met contant geld in de portemonnee, komen dus gegarandeerd met een volle maag thuis.
Tussen 14.00 en 19.00 uur zijn er tien verschillende muzikale optredens. Dit varieert van sing- en songwriters en koren, tot wereldmuziek en Oostenrijkse liedjes. Deze optredens zijn op het podium op de markt. In de kerk is vanaf 13.00 uur een optreden van de Harmonie Vorden en het Vordense Mannenkoor. Door het grote aanbod aan stands en optredens, verwacht de organisatie dat het gezellig druk wordt in het dorpscentrum van Vorden.
Voor de volwassenen is er voldoende te beleven, maar ook aan de kinderen is gedacht. Zij konden van oudsher al broodbakken en ezeltje rijden. Dit jaar kunnen ze ook hun energie kwijt met sneeuwballen gooien en cupcakes versieren.