Ides of Mai bij Live@Ideaal. Foto: PR
Ides of Mai bij Live@Ideaal. Foto: PR

Ides of May bij LIVE@IDEAAL

ZELHEM - Woensdagavond 14 december staat de band 'Ides of May' centraal in het programma live@ideaal, dat tussen 20.00 en 22.00 uur vanuit de iBeat Recording Studio in Zelhem wordt uitgezonden optreden. De band speelt live en de bandleden worden geinterviewd door de presentator van dienst.

De rhythm & bluesband Ides Of May bestaat 35 jaar. Reden voor de Lochemmers om een gloednieuwe cd uit te brengen. 'Legendary People', heet de plaat waarop de rauwe en pure sound van de Ides mooi is vastgelegd. Frontman Ap Daalmeijer is tevreden. "Dit is het beste wat we in al die jaren hebben opgenomen." Appie Daalmeijer is een poplegende uit de Achterhoek. Terwijl hij trots op die titel is, is hij er ook een beetje verlegen mee. "Ik ben een bescheiden jongen" vindt de Lochemse zanger/gitarist.

Met de band (David) Copperfield (Style) maakte hij al in de jaren '60 furore tot in Hilversum, de corruptie, de vriendjespolitiek van die muziekwereld deed hem eind jaren '70 besluiten zijn professionele muziekleven vaarwel te zeggen en voor een gewone baan te kiezen. Hij werkte tot vorig jaar op een Zutphense scholengemeenschap, waar was hij onder meer de mediatheek beheerde. Daarnaast bleef hij actief als muzikant, eerst samen met de latere KRO-dj Peter van Bruggen in de punkrockband The Valentinos en vanaf 1981 met Ides of May. "We hebben met de Ides heel intensief gespeeld. Soms wel twee, drie keer in een weekend. Maar op zondagavond spelen en om vijf uur je bed opzoeken en dan om half acht weer naar je werk, dat doen we niet meer", grinnikt hij. "en helemaal naar Zeeland reizen voor een optreden ook niet. Een tot twee maal per maand is mooi genoeg. Niet te ver weg." De band opereert al sinds 1988 in de huidige samenstelling. Naast Daalmeijer op zang en gitaar, bestaat de band uit Maarten Emmen (gitaar), Jeroen Mense (drums), Peter Kosstede (bas) en Robert Beukers (gitaar). 'Legendary People' is het zesde album van de Ides, zoals de band vaak kortweg wordt genoemd. "We zijn een vriendenband", aldus de frontman. "We kennen elkaar door en door. Er is nooit gedoe onderling. We hebben ook een heel eigen soort van humor, die buitenstaanders vaak niet snappen."

Dylan-repertoire met Stef
Naast de Ides treedt Ap Daalmeijer zo nu en dan op met Moonyard-frontman Stef Woestenenk, als het semi-akoestische duo Appie & Stef. "We doen eigen liedjes en muziek van onze helden, zoals Buddy Holly, Woodie Guthrie en Bob Dylan. Ook vertellen we over onze eigen beleving." Ap Daalmeijer voelt zich fit genoeg en kan het optreden nog altijd niet missen. "Lekker met Stef of met de Ides het podium op." Of de Ides de veertig jaar halen, weet Appie niet. "Zou best kunnen. Behalve als één van de bandleden stopt. Dan houdt het op. De Ides zijn zo hecht, daar past geen nieuwe andere muzikant in."