Robert en Teun Wagenvoort met Caspar Wechgelaer. Foto: PR
Robert en Teun Wagenvoort met Caspar Wechgelaer. Foto: PR Foto:

Voorlader na ruim halve eeuw terug op 't Hietveld

VORDEN - Een antiek jachtgeweer, een ongeveer 150 jaar oude voorlader, keerde na bijna 60 jaar terug naar boerderij 't Hietveld, aan de Van Lennepweg in Vorden.

De bewoner, Robert Wagenvoort, was enkele maanden geleden met zijn zoon Teun op bezoek bij zijn buurman Arnoud Viersen. Bij hem hangt boven de open haard een oud dubbelloops geweer, dat de aandacht trok van Teun. Robert vertelde toen een verhaal over een oud geweer dat zijn grootvader had bezeten.

Oud erfstuk zomaar weggegeven

Tijdens de oorlog had die het verstopt in de rieten kap van de boerderij, om te voorkomen dat de Duitsers het in beslag zouden nemen. Vervolgens werd het vergeten. In 1957, toen Robert zelf nog niet geboren was, kwam het tijdens onderhoudswerkzaamheden tevoorschijn. Niemand van de familie had er belangstelling voor, maar de veearts, die op bezoek kwam, wél. Hij mocht het meenemen. Later had Robert dit verhaal zelf met spijt gehoord. Hij begreep niet dat zijn grootvader dit oude erfstuk zomaar had weggegeven.

Toen Wagenvoort was uitverteld, vroeg zijn gastheer: "Heette die veearts Wechgelaer?" Stomverbaasd bevestigde Robert dit. "Zijn zoon heeft gisteren bij mij koffie gedronken", legde Viersen uit. Die zoon, Caspar Wechgelaer, woont al zijn hele volwassen leven in Groningen, maar hij heeft altijd een warm hart gehouden voor Vorden, waar hij opgroeide en ook nu nog vaak te vinden is.

Toen Viersen hem later over zijn gesprek met Wagenvoort vertelde, bevestigde hij dat hij de voorlader, die hij van zijn vader gekregen had, nog bezat. Het plan werd gesmeed om Wagenvoort ermee te verrassen. Dat gebeurde afgelopen donderdag. Voor de tweede keer was Wagenvoort stomverbaasd, maar nu was het een blijde verbazing, toen Caspar Wechgelaer, in gezelschap van Arnoud Viersen, op de stoep stond, 'gewapend' met het antieke jachtgeweer, dat nu weer 'thuis' is. Een mooi cadeau, met veel dank aan Wechgelaer!