Ondertekenaars Hans van der Linden, Arno Spekschoor, Henk Meulenkamp en Michiel van Tol. Foto: Liesbeth Spaansen
Ondertekenaars Hans van der Linden, Arno Spekschoor, Henk Meulenkamp en Michiel van Tol. Foto: Liesbeth Spaansen

Prestatie-afspraken woningcorporaties, huurdersverenigingen en gemeente

BRONCKHORST - De gemeente Bronckhorst, woningcorporaties ProWonen en Sité en huurdersverenigingen kwamen woensdag 7 december bijeen in het gemeentehuis voor de ondertekening van de prestatie-afspraken. Namens de gemeente tekende wethouder Arno Spekschoor, namens wooncorporatie ProWonen kwam directeur Henk Meulenkamp en namens Sité Woondiensten directeur bestuurder Claus Martinot. De huurdersverenigingen waren vertegenwoordigd door bestuursleden.

Huurders zijn nu ook bij het woonbeleid betrokken. Los van het feit dat er een wettelijke verplichting ligt om dit zo te regelen, vindt de gemeente het erg prettig dat inwoners zich hiervoor inzetten. De gemeente en de woningcorporaties hebben een gedeelde verantwoordelijkheid voor en gezamenlijke belangen bij het wonen in de gemeente Bronckhorst. Op 1 juli 2015 trad de herziene Woningwet in werking. Een van de wijzigingen in de wet is versterking van de relatie tussen de gemeente, de corporatie en huurdersorganisatie en de wijze waarop de corporaties bijdragen aan de volkshuisvestelijke prestaties in de gemeente. Woningcorporaties maken vanaf nu elk jaar afspraken met gemeenten en huurdersorganisaties over de prestaties die ze gaan leveren en hun bijdrage aan het lokale volkshuisvestingsbeleid. Het gemeentelijk en regionale woonbeleid vormt de basis van de prestatie-afspraken, onderverdeeld in de thema's: ontwikkeling woningvoorraad, bereikbaarheid, betaalbaarheid en financierbaarheid, wonen en zorg, huisvesting met extra aandacht, kwaliteit en duurzaamheid en vitale kernen en leefbaarheid.
Die ochtend kwamen alle betrokkenen bijeen in het gemeentehuis. Wethouder Arno Spekschoor heette hen van harte welkom en bedankte allen voor de prettige samenwerking. "Fijn dat jullie er allemaal zijn. De huurdersverenigingen hebben een belangrijke rol gespeeld bij de bijeenkomsten, dat is ook verankerd. Ik denk dat er een goede basis ligt voor volgend jaar. Of het nu wonen is, wonen en zorg, statushouders, kwetsbaren en duurzaamheid. Daar zetten we met elkaar de schouders onder, ieder op zijn eigen manier." De dossiers met prestatie-afspraken voor 2017 werden ondertekend. Dit plan gaat naar de gemeenteraad zodat deze er kennis van kan nemen.
De betrokken bestuursleden van de huurdersverenigingen, die wel moeten wennen aan hun nieuwe rol, brachten de complimenten over. Zij waren tevreden over de manier en de snelheid waarop deze plannen vorm hebben gekregen. "Het is soepel en goed gegaan. er liggen mooie afspraken, die we allemaal goed kunnen volgen en waar we voortvarend mee verder kunnen."

Ondertekenaars Claus Martinot, Arno Spekschoor en Henk de Waal. Foto: Liesbeth Spaansen