Zondag 10 januari maken ze samen voor het laatst de Paaskaars uit. Foto: Jan Knoef
Zondag 10 januari maken ze samen voor het laatst de Paaskaars uit. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

Kosteres Lambertikerk neemt afscheid

Zelhem - De vrijwilligers, die de taken van kosteres Jopie Greven na zondag 10 januari gaan overnemen, krijgen een zware taak. Daar kwamen de vertegenwoordigers van het kerkbestuur achter toen ze een avondje bij Jopie op bezoek waren om te inventariseren wat ze als kosteres zoal tot haar taken rekende. Jopie had daarvoor een arbeidscontract van twintig uur, maar nu ze stopt in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd en de ziekte van haar man, zal het kosterwerk, door teruglopend kerkbezoek en inkomsten, vanaf dit jaar worden ingevuld door vrijwillige gemeenteleden van de Protestante Lamberti kerkgemeente.

Door Jan Knoef

Jopie was de afgelopen 16 jaar koster van de Lambertikerk. Ze nam de taak over van Corrie en Gerda Gerritsen. Het contract van 20 uur was een benadering, maar Jopie heeft daar nooit naar gekeken. Jopie: "Je doet de taken die erbij horen en dan kun je niet op uren kijken. Daarbij was mijn echtgenoot Han als mijn vrijwilliger altijd stand by om me te helpen. Zonder hem was het me zeker niet gelukt. Toen er op de zondagmorgen nog twee erediensten waren, deed hij voor mij de eerste dienst en zo was hij als vrijwilliger vaker actief als een koster."

Koster zijn houdt meer in dan de kerk openen voor de kerkdiensten en vervolgens het uitdelen van de liedboeken. Naast de diensten worden er herdenkingsdiensten bij begrafenissen gehouden, huwelijken voltrokken, maar zijn er ook zangavonden en concerten. En steeds als er 'iets' te doen is in de kerk, is de koster als eerste aanwezig en sluit de koster na afloop het gebouw. Jopie: "Als beheerder van het gebouw zorg je ook voor het schoonhouden van de kerk, het bedienen van de geluidsinstallatie en de kerkradio. Je bent verder de gastvrouw van de kerk en dus help je gasten zo goed mogelijk bij het organiseren van hun activiteit, zodat ze tevreden terugkomen en zo voor extra inkomsten voor het kerkbestuur zorgen. Tijd, die al helemaal niet in uren is uit te drukken, is de tijd die je thuis aan de telefoon bezig bent met het maken van afspraken, etc."
Jopie weet zeker dat ze de activiteiten als kosteres gaat missen. Jopie: "Je was overal automatisch deelgenoot van en vanaf nu zal ik er speciaal voor moeten gaan en zal het er minder van komen, omdat je je huishouden anders gaat plannen." Ze kijkt met een goed gevoel terug op haar 16 jaar kosterschap. Jopie: "Er zijn vele hoogtepunten. Zo verzorgden we bijvoorbeeld bij een huwelijksvoltrekking ook de (kleine) receptie met hulp van de plaatselijke horeca, maar ik heb ook bijzondere herinneringen aan bepaalde begrafenissen. Mooi vond ik ook de zwerver, die me op zondagmorgen vroeg of hij de kerkdienst mocht bijwonen. Op mijn 'natuurlijk' ging hij eerst bij de kledingcontainer langs om 'nieuwe' kleren uit te zoeken, woonde vervolgens de dienst bij en bleef ook gezellig koffiedrinken. Volgens mij is dat (één van de) bedoeling(en) van de kerk, evenals het stiltecentrum en de ruime openingstijden van het gebouw." Als gastvrouw van de kerk was Jopie altijd behulpzaam, maar ze had er een hekel aan als mensen 'uit de hoogte' deden of haar wilden gebruiken als loopjongen-(meisje). Die mensen kregen dan ook op nette manier, maar zeer duidelijk, te horen hoe ze erover dacht.

Zondag 10 januari neemt de Lamberti Kerkgemeente afscheid van een zeer toegewijde kosteres. Na de kerkdienst, die om 10.00 uur begint, wordt er een receptie gehouden om belangstellenden de gelegenheid te bieden haar, en haar man Han, te bedanken en persoonlijk afscheid te nemen. Jopie: "Ik ben blij dat ik het op deze manier heb mogen doen en dat ik nu, samen met Han, afscheid mag nemen."