Liefhebbers van streektaal buigen zich vol overgave over het dictee. Foto: Maarten Buser
Liefhebbers van streektaal buigen zich vol overgave over het dictee. Foto: Maarten Buser Foto: Maarten Buser

Zevenaarder wint negende
Streektaaldictee

"Nu wint eens een Liemerse"

HUMMELO - In De Gouden Karper in Hummelo werd donderdagavond een dictee gehouden. Niet zomaar een dictee: het Oost-Gelderse Streektaaldialect; de negende editie alweer. De opgave bestond uit twee delen tekst: een in het Achterhoeks, een in het Liemers. Beide delen werden voorgelezen door een echte moedertaalspreker.

Door Maarten Buser

Na afloop keken de deelnemers hun eigen dictee na, aan de hand van de geprojecteerde Powerpoint presentatie. Wie minder dan twintig fouten had moest zijn/haar blaadjes inleveren bij de jury. Die keek daarna nog eens streng na, en stelde vast wie de winnaars waren. Rondom het dictee waren nog verschillende andere onderdelen van de avond. De avond begon met een kort lesje dialectspelling (niet 'wi'j', maar 'wi-j'), en ook stonden er poëzievoordrachten en muziek op het programma.

De groep oud-winnaars had maar liefst drie eersteprijswinnaars: met zes fouten eindigden Annie Westerveld, Antoon Driessen en Gerard Bomers ex aequo. De winnaar bij de 'gewone' deelnemers maakte acht fouten. Die mooie score werd neergezet door Zevenaarder Henk Giezen. Hij liet met een knipoog weten: "Altijd winnen die Achterhoekers. Nu wint eens een keer iemand uit de Liemers."

Voor aanvang van het daadwerkelijke dictee werd er een opmerkelijke voorbereiding gemeld. Een van de presentatoren vertelde dat oud-winnaar Berd Westerveld geregeld in een groep met andere deelnemers oefende voor het dictee. Heeft Giezen zich nog met zo'n wedstrijdtraining beziggehouden? "Nee", zei hij, "ik heb gisteren alleen het dictee van vorig jaar doorgenomen en gekeken wat ik fout had. Die fouten zou ik niet weer maken. Maar ja, dit jaar kregen we een nieuw dictee, dus dat hielp niet veel." Veel zwaardere voorbereidingen zal hij voor de volgende keer niet treffen. "Ik neem dan dit dictee nog eens door en wat ik nu fout had, ga ik niet nog een keer fout doen."

Hij kan zich volgend jaar nogmaals bewijzen. Dan is er bovendien een jubileumeditie: in 2017 wordt het Oost-Gelderse Streektaaldictee voor de tiende keer gehouden.