De herdenking van de slachtoffers van oorlogsgeweld. Foto: PR
De herdenking van de slachtoffers van oorlogsgeweld. Foto: PR Foto:

Nabestaanden van gesneuvelde vlieger aanwezig
tijdens 4-mei herdenking in Hummelo

Hummelo - De herdenking van de slachtoffers van oorlogsgeweld vindt elk jaar op 4 mei in Hummelo plaats op de begraafplaats bij de graven van de vijf gesneuvelde vliegers, die op de terugreis van een bombardementsvlucht op het Duitse Sterkrade door een Duitse Messerschmitt zijn beschoten en geraakt en bij boerderij 'De Balen' aan de Hessenweg in Hummelo zijn neergestort en overleden.

Deze vliegers zijn: Pilot Offr. Neville Halsey Andrew, Pilot Offr. Harry Wright Morgan, Sgt George Enos Matson, Sgt Phillip Hall Richmond and Sgt Arthur Roscoe. De enige neef van Harry Wright Morgan is Kenneth Morgan Pilbrow. Hij is geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis van zijn oom en wist van mevrouw Westerbeek van Eerten, die de familie direct na de oorlog een brief had gestuurd, dat hij in Hummelo begraven lag. Gedurende zijn naspeuringen kwam hij er achter dat de inwoners van Hummelo nog jaarlijks de verschrikkingen herdenken bij het graf van zijn oom. Dit deed hem besluiten om naar Hummelo te komen. En op 4 mei zal hij samen met zijn zoon, schoondochter en kleinzoon naar Hummelo komen om deze herdenking bij te wonen en om de inwoners van Hummelo te bedanken.

De herdenking in Hummelo begint om 19:15 uur. De herdenking in Hoog Keppel, die aansluitend plaatsvindt, begint om 20:00 uur.