Kunstenaar eddy d voor zijn atelier, video stilleven in de hand. Foto: PR
Kunstenaar eddy d voor zijn atelier, video stilleven in de hand. Foto: PR

Eddy d: vijfentwintig jaar videokunst

HENGELO - Dit jaar viert de Achterhoekse videokunstenaar eddie d zijn 25 jarig jubileum tijdens de jubileum editie van de Kunst4daagse Bronckhorst, 5 t/m 8 mei. Na in 1991 te zijn afgestudeerd aan de AKI in Enschede heeft eddie d een bloeiende carrière opgebouwd als internationaal niet geheel onbekend videokunstenaar.

Na zijn afstuderen bleef hij een aantal jaren eigenwijs in Enschede wonen met het motto: "Je hoeft niet in Amsterdam te wonen om een internationale carrière op te bouwen." Nadat dit inderdaad gelukt was, is hij toch naar Amsterdam getogen. Op dat moment was dat toch het centrum van de Nederlandse videokunst. Bijna twintig jaar later was het welletjes en streek d neer in Bronckhorst. Vanuit zijn tot atelier omgebouwde varkensstal in het buitengebied van Hengelo Gld. hoopt d nieuwe inspiratie op te doen. Van stillevens tot gedichten, eddie d schroomt niet deze kunstcategorieën toe te passen in zijn favoriete artistieke medium video. Hierbij zijn z'n gevoel voor ritme en humor altijd nadrukkelijk aanwezig. In zijn videogedichten laat d bekende en onbekende 'talking heads' zich ritmisch en muzikaal uiten en de stillevens, meestal met gewone gebruiksvoorwerpen, blijken toch stiekem te bewegen. Daarnaast maakt eddie d fotoboeken met interessante thema's.

Tijdens de Kunst4daagse vertoont hij naast het videowerk waar het in 1991 allemaal mee begon, een aantal niet zo stille stillevens en foto's. Rondom het atelier is de 3000 vierkante meter grote siertuin opengesteld die hij samen met zijn vrouw ontwerpt en ontwikkelt. Hier is hun ruim drie jaar durende heroïsche strijd tegen het onkruid te zien voor geïnteresseerde tuin- en kunstliefhebbers.