De jeugd laat van zich horen. Foto: PR
De jeugd laat van zich horen. Foto: PR Foto:

JeugdMuziekSpektakel in Zelhem

Zelhem - Op zaterdag 18 juni barst het 6e JeugdMuziekSpektakel van Harmonie Prinses Juliana los.

Vanaf 15.00 uur is iedereen welkom bij het Museum Het Smedekinck te Zelhem. Naast jeugd- en opleidingsorkesten De Voorslag en Opmaat onder leiding van Sander Waamelink en Mark Golub, beiden onderdeel van Prinses Juliana, treden ook de blok- en dwarsfluitgroep van Mirjam van den Burg en de slagwerkgroep onder leiding van Hein de Jong op.

Speciale gasten zijn dit jaar de jeugd- en opleidingsorkesten uit Vorden, Steenderen, Oosterbeek, en Elden. Tevens zal de jeugdpopgroep BlueBand uit Doetinchem een optreden verzorgen. Het programma omvat individuele optredens, eindigend in een gezamenlijk optreden van alle deelnemende orkesten. Het belooft een fantastische, muzikale dag te worden.


"Trots op de Heidenhoek, de Wassinkbrink en de Winkelshoek"

Regio - Een aantal jaren geleden hebben bewoners samen met partnerorganisaties een start gemaakt met het project "Trots op de Heidenhoek, de Wassinkbrink en de Winkelshoek" en een uitvoeringsagenda opgesteld.

Het eerste resultaat van het project was een uitvoeringsagenda met tal van door enthousiaste bewoners ingebrachte projectideeën voor landschapsversterking en landschapbeleving, natuur, erven en erfgoed, cultuurhistorie en recreatie. Sindsdien worden de aangedragen ideeën project voor project tot uitvoering gebracht. Ook in 2015 zijn er weer een aantal zaken van de uitvoeringsagenda samen met de bewoners opgepakt en heeft dat een aantal goede resultaten gebracht.

Zichtlijnen aanbrengen
Een aantal bewoners heeft in 2014 het initiatief genomen om de Heidenhoekse Vloed zichtbaarder te maken. Met toestemming van Staatsbosbeheer hebben zij ook afgelopen winter weer de zaag ter hand genomen en een aantal Elzensingels langs de Heidenhoekse Vloed afgezet. Wethouder Jan Engels heeft ook een ochtend meegewerkt.

Bloeiende bermen
Heidenhoekbewoner Herman Evers heeft een aantal bewoners van de buurtschappen persoonlijk bezocht om te informeren of zij op een deel van hun grond een soortgelijk bloemenmengel wilden inzaaien. De reactie overtrof zijn verwachtingen: ruim 40 bewoners reageerden positief. De Gemeente Bronckhorst stelde het zaad beschikbaar. Het resultaat was de afgelopen zomer duidelijk zichtbaar.
Ook dit jaar is er weer bloemenzaad beschikbaar gesteld.

Karakteristieke voortuinen
De bewoners van de "Boeiijnkwoningen" wilden graag hun voortuinen weer de oorspronkelijke aanblik teruggeven. Samen met 't Onderholt zijn er bomen en hagen teruggeplant.

Cultuurhistorische bouwwerkjes
Boerderijen in de streek vertellen over het verleden. Naast woonhuis en stallen bevinden zich vaak nog verschillende andere, veelal kleine, bouwwerkjes op het erf. In totaal zijn er ruim 50 kippen-hokken, veldschuurtjes, bakhuisjes, hooibergen in deze buurtschappen geïnventariseerd Om deze karakteristieke bouwwerkjes te behouden wordt door plaatselijke ondernemer Ab Velthorst en vrijwilligers 5 van dit soort gebouwtjes opgeknapt. Als eerste is het bakhuisje van de familie Wisselink aan de Nijmansedijk aangepakt zodat ook volgende generaties kunnen zien hoe de buurt op veilige afstand van het woonhuis haar broden bakte. Momenteel lopen de voorbereidingen voor de werkzaamheden op het volgende erf. Het project is gefinancierd door de gemeente en de IDeefabriek Achterhoek.

Buurtbewoners doen de coördinatie

Nestgelegenheid vogels
Het leefgebied van de steenuil staat onder druk. Het project om steenuilen passend huisvesting te bieden bestaat uit het op geschikte plaatsen in de buurtschappen ophangen van steenuilnestkasten
In 2015 zijn 5 nestkasten geplaatst voor de Steenuil en 2 stuks voor de Torenvalk. Alle nestkasten waren al snel bewoond en gaven succesvolle broedgevallen.

Voor een aantal bewoners zijn al mooie plannen gemaakt voor de aanleg of herstel van landschapselementen. Wilt u een boomgaard, bomenrij, singel of houtwal aanleggen of herstellen dan kunt u zich nog steeds aanmelden bij de Agrarische Natuurvereniging info@onderholt.nl. Provincie en gemeente stellen voor de aanleg en herstel van landschapselementen subsidie beschikbaar.

Paden
Herstel van het Juttepad, een oud Kerkepad dat vroeger vanaf de Smidsstraat in Zelhem, via de Wassinkbrink naar Doetinchem liep, vindt geen doorgang. Niet alle grondeigenaren/gebruikers gaven hun medewerking/toestemming.

Herinneringen oude spoorbaan
Momenteel wordt er druk overlegd met de buurt-contactpersonen om de herinneringen aan de voormalige spoorlijn en "de sik" vast te leggen. Gedacht wordt aan een website en het plaatsen van informatieborden met foto's en verhalen.

Midzomerexcursie
Voor de buurtbewoners van Heidenhoek, Wassinkbrink en Winkelshoek zal op 30 juni a.s. een midzomerexcursie worden georganiseerd. Al fietsend willen we u kennis laten maken met de flora en fauna in uw woonomgeving. U kunt zich hiervoor opgeven bij één van de buurtcontactpersonen.

Buurtcontactpersonen
In 2015 kwam een einde aan de samenwerking met Stichting Landschapsbeheer Gelderland, dat de uitvoering van "Trots op Heidenhoek, Wassinkbrink en Winkelshoek" coördineerde. Om de door bewoners aangedragen ideeën en voorstellen op de uitvoeringsagenda
zoveel mogelijk uit te kunnen voeren zijn drie buurtbewoners gevraagd om vanaf 2015 de coördinatie op zich te nemen.

Deze 3 buurtcontactpersonen zijn:
Heidenhoek: Tineke Velthorst (t_velthorst@hotmail.com), Wassinkbrink: Gerry Bulten (gerrybulten1@gmail.com) en Winkelshoek: Alfred Beeftink (a.beeftink@planet.nl). Op de website www.bronckhorst.nl vindt u meer informatie over de Uitvoeringsagenda Heidenhoek, Wassinkbrink en Winkelshoek.

Oproep
Groepen bewoners en of dorpsorganisatie in de gemeente Bronckhorst die zich betrokken voelen bij het landschap in hun omgeving en ideeën hebben om dit landschap te verfraaien of om de leefbaarheid te vergroten kunnen zich melden bij de gemeente. Er zal worden gezocht naar mogelijkheden om, net als in de Heidenhoek, Wassinkbrink en Winkelshoek, samen met u uw initiatieven naar uitvoering te brengen.