Marinus en Anneke Buunk vieren hun briljanten jubileum. Foto: Jan Knoef
Marinus en Anneke Buunk vieren hun briljanten jubileum. Foto: Jan Knoef Foto: Jan Knoef

'Briljanten' paar aan de Bielemansdijk

Zelhem - Zondag 24 april vierden Marinus en Anneke Buunk hun 65-jarige huwelijksfeest. Dit keer niet, zoals toen ze 60 jaar getrouwd waren met een feest met 300 gasten maar, aldus het paar, "de deur staat de hele dag open en iedereen is welkom."

Door Jan Knoef

Marinus en Anneke leerden elkaar in 1946 kennen in de moeilijke tijd na de Tweede Wereldoorlog. Marinus stond op de lijst om als dienstplichtig soldaat naar Nederlands Indië te worden gestuurd. Een aanval van eczeem 'redde' hem van uitzending, maar later moest hij alsnog naar het buitenland, nu naar Suriname, waar hij twee jaar en vier maanden diende.

Vervolgens wilden ze gaan trouwen, maar ze zochten nog een plek om te wonen. Daarom ging Marinus bij de al oudere ongetrouwde broers en zus Klumper langs met de vraag of ze een stuk grond wilden ruilen om zo een plek te krijgen waar ook een woning gebouwd kon worden. Het antwoord was nee, maar enkele weken later kwam de familie Klumper met een ander voorstel. "Kom bij ons inwonen en ons helpen", was het voorstel. Het jonge paar nam dit voorstel tot mantelzorg aan en het huwelijksfeest kon gepland worden.

Spijt van hun beslissing hebben ze nooit gehad. "Het is nemen en geven en soms moet je eerst tot tien tellen, maar het is goed om het op deze manier te hebben gedaan", aldus Anneke, die onder andere een ziekbed van drie jaar van zus Klumper heeft verzorgd. Marinus meldt nog: "Toen ze in 1956 in aanmerking kwamen voor AOW kregen wij met de verdiensten van de boerderij een eigen huishoudportemonnee." De drie kinderen van Marinus en Anneke groeiden in die situatie op en hadden daar geen moeite mee. "We kregen er gewoon een opa/oma en/of oom/tante bij", aldus één van hen.

Inmiddels wonen de kinderen, wel in gescheiden eigen delen van de woning, in bij hun ouders, die nog steeds zo zelfstandig mogelijk leven. Anneke heeft wat moeite met lopen, maar is, 88 jaar oud, nog steeds actief met draad en naald en ze mag nog graag een boek lezen. Marinus (89 jaar) heeft wat meer moeite met z'n geheugen. Beiden hebben een rijk sociaal, cultureel en maatschappelijk leven gehad met zang en toneel en waren ze lid van de paardenvereniging, de vrouwenvereniging enzovoort.

Verder hebben ze veel van de wereld gezien met onder andere een reis naar Suriname (aangeboden door de kinderen bij 50 jaar huwelijk), vakanties naar Tenerife en andere warme streken en overwinteren in Spanje. Ze kijken er tevreden op terug en hopen er samen nog jaren aan vast te knopen.