De Kunstklinkplek, met (v.r.n.l.) Luna, Christina, Moafaq omringd door kunst- en natuurliefhebbers. Foto: Liesbeth Spaansen
De Kunstklinkplek, met (v.r.n.l.) Luna, Christina, Moafaq omringd door kunst- en natuurliefhebbers. Foto: Liesbeth Spaansen

Internationale ontmoeting in Hummelo

HUMMELO - De huifwagen van Harm Veeneman draait de parkeerplaats van 'de Kruisberg' op. Twintig Syriërs stappen in: mannen, vrouwen, een klein meisje. Stichting 'Welkom in Doetinchem' organiseert ontspanningsactiviteiten voor de mensen die in procesopvanglocatie de Kruisberg verblijven. Zo ook deze eerste mei.

Harm's Shiron horse Aaron trekt de huifwagen over bospaden, passeert de Broekstraat, houdt halt bij boerderij Klevenhorst op het landgoed Enghuizen. Van daaruit is het maar een klein stukje naar de Kunstklinkplek, waar verhalenverteller Christina en muzikant Moafaq al zijn omringd door kunst- en natuurliefhebbers. De kunstwandelroute van het Web heeft hen hier naartoe geleid. De muziek van El Andalus (het Moorse Spanje) wordt in Syrië en Palestina nog veel gespeeld. Deze muziek is wat verteller Christina Millet,van Spaanse afkomst, verbindt met muzikant Moafaq Al Jamal. Moafaq ontlokt klanken aan zijn oed, bekende Syrische liedjes en meteen wordt er door de Syrische gasten meegezongen, Intiem is het er, in dat kleine openluchttheatertje in het bos, je kunt elkaar bijna aanraken.

Christina vertelt een verhaal in het Engels. Luna zet het om in Arabisch. Luna werkte als lerares Engels en Frans in Syrië. Haar vader en broer kwamen om, haar man en kind zijn nog in Homs. Het verhaal gaat over vier mannen die allemaal een andere taal spreken… Nadat ze daar bijna in verstrikt zijn geraakt, blijkt dat ze alle vier hetzelfde bedoelen. Moafaq zet een nieuw lied in. Hij kon zijn instrument niet meenemen op zijn vlucht. Christina organiseerde een benefietvoorstelling en zo kreeg Moafaq een nieuwe oed. Het lied dat hij speelt raakt een van de Syrische mannen. Al dansend zingt hij Luna toe. "Hij zingt over ogen. Ogen van een bijzondere vorm, ogen als de spiegels van de ziel, ogen zoals de mijne", zegt Luna.
Dan staat Alamir op. Hij draagt voor in het Arabisch, maar zo sprekend dat iedereen vol aandacht luistert. Alamir is een acteur uit Aleppo. Hij speelde in de grote Syrische theaters. Vanuit een opvangcentrum in Groningen kwam hij naar Doetinchem. Gisteren hoorde hij dat hij weer wordt overgeplaatst; hij weet nog niet waarheen.

Na het optreden loopt het gezelschap over de van Heeckerenweg naar café 'FF naar Steef'. Ahmed, Ebrahim, Fadi en Anas hebben de hele ochtend staan koken in de kleine keuken van vrijwilligster Lies. Schalen met rijst, kip en groenten prijken op het biljart. Er wordt gegeten, gedronken, gezongen, gedanst.

Dan rijdt Harm weer voor om de Syrische gasten terug te brengen naar de Kruisberg. Iedereen wil op de foto met Aaron, het paard en met nieuw gemaakte vrienden. Stapvoets gaat het door Hummelo, dat roze ziet in afwachting van de Giro d'Italia. In de huifwagen ontstaat een feest. Er wordt gezongen, gedanst, geklapt. Alleen Amal, architect uit Damascus, is stil. Hij restaureerde historische Syrische gebouwen en hij weet niet of ze nog overeind staan.


Presentatieavond Withmundi

Wichmond - Woensdagavond was er een interessante avond voor 43 dames van de Oecumenische Vrouwen Groep in het Withmundi in Wichmond. Regelmatig komen er sprekers vertellen over uiteenlopende onderwerpen of gaan de dames samen op stap om een kijkje te nemen bij interessante bedrijven. Deze, goed bezochte avond, heeft Leonie Eenink verteld over acupunctuur en Traditionele Chinese Geneeswijze. Zij is eigenaresse van Acupoli in Hengelo Gelderland, een praktijk voor acupunctuur en massage. Anderhalf uur heeft zij verteld over de oorsprong en het gebruik van acupunctuur binnen de Chinese cultuur en de toepassingen ervan hier in het Westen. Voor veel mensen is de holistische en natuurlijke benadering van de Chinese Geneeswijze nog nieuw. Dus veel dames waren aangenaam verrast door de informatie die zij deze avond ten gehore kwam. Bovendien vertelde Leonie over de werking van extra technieken die zij, naast acupunctuur, in de behandeling van alledaagse en niet-alledaagse klachten gebruikt in haar praktijk, zoals ooracupunctuur, Chinese Tuina-massage en Japanse acupunctuur bij kinderen. In de pauze konden de dames aan den lijve ondervinden dat het plaatsen van een acupunctuurnaaldje niet pijnlijk hoeft te zijn.