Samen met wethouder Anton Peppelman onthult Erna Scheffer het eerste bord. Foto: Jan Knoef
Samen met wethouder Anton Peppelman onthult Erna Scheffer het eerste bord. Foto: Jan Knoef Foto:

"Onze groep heeft z'n nut al bewezen"

Wolfersveen - Ruim een jaar geleden begon Erna Scheffer bij buurtgenoten in het Wolfersveen te vragen of ze interesse hadden voor een What's app-preventiegroep. "Soms zie je in de buurt een aantal keren een auto rijden, die je niet kent, en dan vraag je je af of het wel 'zuivere koffie' is", omschrijft Erna als basis van het oprichten van zo'n groep. Ze vertelt erbij, dat ze in haar jeugd bij de politie had gewild, maar was afgewezen, omdat ze 4 cm te klein was. "Daar heb ik waarschijnlijk die belangstelling aan overgehouden", schat ze in.

Bij navraag bleek die gedachten bij veel mensen te leven en er was een ruime belangstelling voor het oprichten van de What's app-groep. Maar wat doe je en kun je vervolgens met de gegevens? Daarvoor heb je de gemeente en de politie nodig.

Wijkagent Jacques Tabor verzorgde vervolgens een preventievoorlichtingsbijeenkomst (met kopje koffie, aangeboden door de gemeente) en de deelnemers aan de groep kregen stickers om aan 'indringers' duidelijk te maken, dat ze in de gaten gehouden worden. Wat dan nog ontbreekt, zijn de borden aan de invalswegen van het gebied, zodat mensen met verkeerde bedoelingen bij het binnenrijden weten dat ze in de gaten gehouden worden en rechtsomkeerd maken.

Donderdag 11 augustus kwam wethouder, dhr. Anton Peppelman, naar het Wolfersveen om, samen met Erna, het eerste buurtpreventiebord te onthullen. Erna was best trots dat het haar gelukt was om het project helemaal rond te krijgen en dankte iedereen die haar daarbij geholpen hadden. Naast wijkagent Tabor waren dat de vervangende beheerders van de What's app-groep Ina en Marcel en de coördinatoren buurtpreventie van Zelhem, Dries Cornelissen en Karel Nolten, die zich bij Erna hadden gemeld met de mededeling dat ze via de Facebookgroep 'Je bent Zelhemmer als ………' bezig waren om voor de wijken en buurten van Zelhem te komen tot eenzelfde soort preventiegroepen. Door samen op te trekken, kwam het geheel in een stroomversnelling.

Wethouder Peppelman onderschreef in zijn toelichting het belang van het 'oogje in het zeil' houden en op eigen en elkaars eigendom te letten. Het plaatsen van de borden had in het college nog wel enige discussie opgeleverd, want het college wil voorkomen dat de wegen, vooral in het buitengebied, omzoomd worden door een woud aan verkeers- en andere borden. Het belang van deze borden sprak echter voor zichzelf.

Samen met wethouder Anton Peppelman onthult Erna Scheffer het eerste bord. Foto: Jan Knoef