Monique regelt elke week de zaken rondom de Animo-Vlooienmarkt. Foto: Jan Knoef
Monique regelt elke week de zaken rondom de Animo-Vlooienmarkt. Foto: Jan Knoef

Eerste vlooienmarkt Steenderen op 6 november

ACHTERHOEK - Afgelopen zondag was er weer een vlooienmarkt in Sporthal de Pol in Zelhem. Van 10.00 tot 17.00 uur was het een drukte van belang, want de gehele sporthal was gevuld met standhouders, waar tussendoor een grote menigte kopers zich bewoog om te zien wat er allemaal te koop was.

Door Jan Knoef

Bijna wekelijks strijkt de organisatie van de Animo-Vlooienmarkten ergens in de regio Achterhoek (maar ook daarbuiten) neer om particulieren in de gelegenheid te stellen overbodig geworden artikelen te verkopen aan andere particulieren, die weer een toepassing weten en een behoefte voelen het te kopen. De meeste 'handel' wordt binnengebracht door mensen, die graag handelen. Mensen die er een sport van maken om bepaalde artikelen in te kopen om vervolgens te proberen het met 'winst' weer te verkopen. Daarbij gaat het dan niet eens in de eerste plaats om die winst maar veel meer om de kick van het handelen.

Marktmeester Monique probeert met haar team de in- en verkoop in goede banen te leiden. Sinds drie jaar runt ze de Animo-organisatie, nadat ze meer dan 25 jaar de kunst van haar vader had afgekeken. Monique: "Ik kreeg het inderdaad met de paplepel ingegoten en, eenmaal met het virus besmet, heb ik Animo-Vlooienmarkten (we organiseren ook braderieën) opgezet met wekelijks op zondag één of meerdere markten." Het principe is eenvoudig. Animo huurt een (sport)hal, plaatst er (genummerde) kramen in en verhuurt die kramen voor € 22,50 aan de standhouders, die de kraam inrichten met de te verkopen artikelen. Aan de bezoekers van de markt wordt een entree van € 2,50 gevraagd (65-plussers krijgen € 0,50 korting en kinderen t/m 12 (onder toezicht) hebben gratis toegang). De verhuurder (in Zelhem Bas Hulshorst van de Pol) zorgt dat de hal is voorbereid op het gebruik als marktplaats. Daarnaast richt hij een zitje in en verzorgt hij de catering met koffie, drankjes, broodjes en een warme hap.

Het principe is eenvoudig, maar Monique weet dat het wel de nodige inspanningen kost om het geheel georganiseerd te krijgen. Monique: "In de eerste plaats moet je voldoende standhouders hebben om een interessant aanbod te hebben voor de bezoekers. Bij te weinig aanbod komen de bezoekers niet terug en vervolgens komen de standhouders niet terug, omdat er te weinig publiek is. Een goede website, 'flyeren', en voldoende, maar vooral ook in de juiste kranten, adverteren, zijn daarbij van groot belang. We hebben in de afgelopen jaren een goede reputatie opgebouwd, waardoor standhouders graag komen en er een zeer gevarieerd aanbod aan artikelen is, aantrekkelijk voor de bezoekers, die dan ook graag en in grote getale komen. Verder moet er een schema worden opgesteld, waarbij rekening gehouden wordt met de andere (sport) activiteiten in de hallen, moeten de kramen op de goede plaats komen, et cetera."

Zo zijn er, naast Zelhem, vlooienmarkten in Terborg, Doesburg, Hoop-Keppel, Varsseveld, 's-Heerenberg, maar ook bijvoorbeeld in Grave, Westervoort, de Bildt. En het aantal breidt zich nog steeds uit. Eén van de nieuwe plaatsen is Steenderen, waar Sporthal Het Hooge Wessel op zondag 6 november zal worden omgebouwd tot een overdekte marktplaats. Gemiddeld wordt in elke plaats zo'n vier keer per jaar een markt gehouden. Als het weer en de omstandigheden het toelaten, zijn de markten 's zomers in de open lucht. Op de website www.animo-vlooienmarkten.nl vindt men het complete overzicht en, geloof deze toevallige bezoeker van de Vlooienmarkt, er is altijd 'iets' op de markt dat iemand graag wil hebben en volgens een doorgewinterde bezoeker "moet je altijd afdingen, want ze moeten er van af."