Het Vordens Mannenkoor geeft een toegift met Miranda Berends, Monique Sleumer en Timmy van Lingen. Foto: Liesbeth Spaansen
Het Vordens Mannenkoor geeft een toegift met Miranda Berends, Monique Sleumer en Timmy van Lingen. Foto: Liesbeth Spaansen Foto:

Vordens Mannenkoor maakt met muziek emotie los

VORDEN - 'Uitverkocht' stond er op de deur van de Christus Koningkerk in Vorden waar zaterdagavond 22 oktober het Vordens Mannenkoor zijn tachtigjarig jubileum vierde. Alle plaatsen waren bezet met enthousiast publiek dat genoot van een afwisselend avondvullend programma.

Door Liesbeth Spaansen

Onder applaus kwamen de hoofdrolspelers het podium opgelopen. Voorzitter Han Radstake heette iedereen van harte welkom, met name speciale gasten waaronder de voormalige dirigenten Nijhof en Knikkink. "Zij hebben er mede voor gezorgd dat het Vordens Mannenkoor gegroeid is naar dit niveau." Hij blikte nog even terug naar de oorsprong van het koor, als gelegenheidskoor van de gesloten Empo Rijwielfabriek in Vorden. Het koor zelf bouwt nog steeds aan hun toekomst en nodigde voor dit feest Vordense talenten uit.

Het concert onder algehele muzikale leiding van Christo Guenov, opende muzikaal met het koor, pianiste en organiste Lucian Venderink en fluitiste Magdalena Kadziolka en zang van Miranda Berends, Monique Sleumer en Timmy van Lingen met 'O what a beautiful morning' uit de musical 'Oklahoma'. Theo Frencken praatte het publiek bij over de gekozen nummers. Op zijn eigen enthousiaste manier maakte hij van de avond een eigen journaaluitzending. "Met verhalen van over de hele wereld, van vele jaren geleden en van nu. En hier, in dit journaal hebben ze allemaal een gemeenschappelijk thema, namelijk de liefde. In al zijn vormen, zoals de bewondering en verwondering van alles om ons heen. We gaan vooral op zoek naar gelukkige, blije momenten die mensen met elkaar kunnen beleven en dat allemaal met zang en muziek." Hij vertelde over de fraaie compositie van nummers uit tachtig jaar koorgeschiedenis en moderne stukken uit opera en musical, waarbij de muzikale gasten met koor of solistisch optraden.

Het Vordens Mannenkoor zong prachtige sfeerliederen zoals 'Das Morgenrot', 'Mull of Kintyre', 'Slavenkoor', 'Jägerchor' en 'Still ruht der See'. Hun stemmen begeleidden solist Ludo Eijkelkamp bij het fraaie 'He's the Lilly of the valley'. Ludo bracht het publiek eveneens in vervoering door zijn uitvoering van 'O Isis und Osiris' uit 'Die Zauberflöte' en 'Wenn ich einmal der Herrgott wär'. Solist Timmy van Lingen zong 'Telkens weer' en 'Laat me', Monique Sleumer bracht 'Hij gelooft in mij' en Miranda Berends vertolkte 'Het is over'. Gedrieën verrasten zij het publiek met 'Te ver gegaan' uit 'Aida, de musical'. Het publiek genoot ook van de schitterende uitvoering van het muzikale intermezzo 'Fantasie Brillante'. Deze bewerking van thema's uit de opera 'Carmen' werd verzorgd door dirigent Christo Guenov op vleugel en zijn vrouw Magdalena Kadziolka op dwarsfluit. Het Vordens Mannenkoor waagde zich eveneens aan moderne werken, zoals 'The Roze', 'De verdronken vlinder', 'I've got peace like a river' en 'The rhythm of life'. Met begeleiding van Lucian Venderink op orgel bracht het koor het symfonisch gedicht 'Finlandia'. Met Timmy van Lingen en Miranda Berends werd het 'Can you feel the love tonight' gezongen.

Als afsluiting bracht het koor met 'Mnogaja Ijeta' een gelukswens voor iedereen. Het koor kreeg een verdiend applaus van het publiek dat in zo grote getale van het concert had genoten. Maar het publiek kreeg tijdens het concert al een applaus en een diepe buiging van de koorleden uit dankbaarheid voor al die jaren luisteren. De staande ovatie aan het eind van het concert was geheel terecht.

Met dankwoorden voor de vele vrijwilligers van het koor en de Christus Koningkerk en anderen die medewerking verleenden, voor deelnemers en publiek, sloot de voorzitter het jubileumconcert fleurig af met bloemen voor de solisten en de dirigent.


Schrijfster Martine Letterie schrijft levensgeschiedenissen

HENGELO - Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hét grootste historische evenement van Nederland. In het kader hiervan is op 3 november schrijfster Martine Letterie uitgenodigd in de bibliotheek in Hengelo, om te vertellen over haar schrijverschap en over haar boek: 'De genen van mijn vader'.

Verborgen Verleden, DNA Onbekend en Wie is mijn familie? zijn immens populaire televisieprogramma's die allemaal ingaan op variaties van dezelfde vraag: 'Waar kom ik vandaan?' Veel Nederlanders zijn in de ban van hun afkomst en Martine Letterie is een van hen. Ze onderzocht haar familiegeschiedenis van 1600 tot nu en leerde haar voorouders kennen: in alle generaties steeds weer bijzondere gewone mensen aan de onderkant van de middenklasse. Sommigen boerden goed, maar anderen kwamen in verzet tegen hun lot als het tij keerde en probeerden met wisselend succes hun leven in eigen hand te nemen en er nog iets van te maken. Al deze mensen-zoals-wij roepen met hun petites histoires een tijd en sfeer op die, hoewel lang geleden, toch ook verrassend dichtbij komt en herkenbaar is.

In 'De genen van mijn vader' beschrijft Letterie hun soms hartverscheurende levensgeschiedenissen, om te eindigen met haar eigen verhaal. Wat zeggen deze voorouders over haar, en in hoeverre hebben hun levens dat van haar beïnvloed? Martine Letterie (1958) schrijft al twintig jaar historische kinderboeken, die meestal gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen. Zij woont in Vorden, waar ook twee fietsroutes zijn uitgezet, naar aanleiding van haar boeken over Berend van Hackfort. De avond is gratis voor Vrienden van de bibliotheek. Andere belangstellenden betalen vijf euro, inclusief koffie en thee. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om deze lezing bij te wonen op donderdag 3 november in bibliotheek Hengelo. Het adres is Sterreweg 10. Kijk ook op de website.


vriendenbibliotheekhengelo.nl