Elli Wopereis, hier bij de heer Herman Schot, werkt in één van de drie Buurtzorgteams in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Elli Wopereis, hier bij de heer Herman Schot, werkt in één van de drie Buurtzorgteams in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Thuiszorgsters vieren feestje ter ere van tien jaar Buurtzorg

HENGELO - De landelijke organisatie Buurtzorg bestaat tien jaar. De Hengelose afdeling viert dat op vrijdag 6 januari in Ons Huis.

Door Luuk Stam

In Hengelo begonnen ze in 2009 met vijf thuiszorgsters. Inmiddels zijn dat er dertig, verdeeld over drie teams. Het is een groei die Buurtzorg in de afgelopen tien jaar op veel plekken in het land doormaakte. Hier geen managers en grote hoeveelheden papierwerk, maar zelf als team de verantwoordelijkheid nemen. "Het voelt als een eigen bedrijfje", zegt Jeanette Lenselink.

Het werk van Buurtzorg staat centraal tijdens een gezellige en informatieve middag op vrijdag 6 januari van 14.00 uur tot 16.30 uur in Ons Huis. Iedereen is hier welkom voor een hapje en een drankje. Bezoekers kunnen onder andere lezingen van een fysiotherapeut en een voedingskundige verwachten. Ook zijn er bewegingslessen en staan er kraampjes met informatie. En natuurlijk zijn de medewerksters van Buurtzorg zelf ook aanwezig.

Jeanette Lenselink is één van de dames die vanuit een andere organisatie de overstap maakten naar Buurtzorg. Soms uit noodzaak. Maar vaak ook uit liefde voor het vak. Bij Buurtzorg kunnen de thuiszorgsters zich bezighouden met dat waar het voor hen echt om draait; zorg. Op dit moment werken ze bij in totaal zeventig mensen. "Dat doe je altijd met plezier", vertelt Ineke Menkveld. "Dat is niet veranderd, maar alles eromheen wel."

Stuk voor stuk zeggen de vrouwen hun werk sinds de overstap naar Buurtzorg met meer plezier te doen. Ze gaan van huis uit op pad naar de mensen die zorg nodig hebben. Zeker iedere twee weken komen ze met hun team bij elkaar voor overleg. Komen ze er zelf niet uit, dan is er een coach om op terug te vallen.

Buurtzorg staat centraal op vrijdag 6 januari

"Maar dat gebeurt niet vaak", zegt Elli Wopereis. "We doen ook zelf de sollicitatieprocedures. Je maakt het echt je eigen ding."
Dat was in hun vroegere baan wel anders. "Daar had je toch vaak het idee dat er voor je beslist werd", blikt Menkveld terug. Jeanette Lenselink beaamt dat. "Het was heel veel administratief werk. Je kreeg het idee dat je steeds verder van je beroep af kwam te staan. Toen dacht ik; hier ben ik geen verpleegkunde voor gaan doen."
Een bijeenkomst in Zelhem waar Jos de Blok - oprichter van Buurtzorg - aanwezig was, deed een aantal dames besluiten het roer om te gooien. Van die keus hebben ze geen spijt. De werksfeer in de Buurtzorgteams is goed en de lijntjes zijn kort. "Cliënten kunnen rechtstreeks bellen", zegt Wopereis. "Degene die opneemt kent de cliënt en weet direct waar het over gaat. Dat werkt heel fijn."