Prins Martin de Eerste mengt zich in de polonaise. Foto: Achterhoekfoto/Liesbeth Spaansen
Prins Martin de Eerste mengt zich in de polonaise. Foto: Achterhoekfoto/Liesbeth Spaansen

Perfect Keidarps carnaval

KEIJENBORG - De Residentie van de Keidarpers was in één avond omgetoverd tot een heuse carnavalszaal waar vrijdagmorgen en zaterdagmiddag het Kindercarnaval werd gevierd. Beide keren geweldig verlopen dankzij de spontane inzet van Prins Martin de Eerste, de Raad van Elf en de Dansgarde die liet zien hoe Keidarp carnaval moet vieren.

Jeugdprins Lars Zwaan en Prinses Mirte Aaldering hadden de leiding over de festiviteiten voor de Jeugd. Maar liefst 11 optredens in dans en zang hadden de kinderen van de St. Bernardusschool voorbereid en werden door de jury van Prins, Adjudant en dansmarietje beoordeeld.

Ook de ouders die veelal verkleed waren werden gejureerd en beloond met een beker. Clown Knapie wist de kinderen met zijn gegoochel en grappen te vermaken. Met ranja een spekkie en patat met bitterballen hadden de kinderen een leuk verzorgde middag die mede door de Club van 50 mogelijk werd gemaakt


Prins Martin geniet van carnaval in Keijenborg

KEIJENBORG - Waar het carnaval op veel plaatsen komende week losbarst, vierde carnavalsvereniging De Keidarpers op vrijdag 17 en zaterdag 18 februari al feest. Dat alles onder leiding van prins Martin Goossens.

Hoe zag dit weekend eruit?
"Vrijdagmiddag hadden we carnaval voor groep 1 tot en met 8 van de basisschool. Dat was mooi. Je ziet dat die kinderen het eerst nog wel spannend vinden, maar als de muziek start, is die spanning zo weg. Zaterdagmiddag was er weer kindercarnaval. En de zaterdagavond is voor ons natuurlijk het hoogtepunt. Ik ben de hele dag al bij de kroeg. Dat is niet erg. Ik voel me wel thuis hier."

Wilde je altijd al prins worden?
"In Keijenborg is het niet zo dat je jezelf als prins kunt aanmelden. Twee mensen vanuit het bestuur kiezen de prins. Ik had altijd al wel zoiets van; als ze me ooit vragen, dan zeg ik geen nee. Het is toch wel een eer en mooi om mee te maken."

Hoe zag de aanloop naar het carnaval eruit?
"Er gaat altijd een delegatie van de carnavalsvereniging op bezoek bij de nieuwe prins. Ik woon doordeweeks in Enschede. Ineens hoorde ik op een maandagavond een bult kabaal. Stonden ze onverwacht voor de deur. Ik heb direct nog wat vrienden uit Enschede uitgenodigd en om negen uur 's avonds ging de polonaise door het huis. De koelkast zat helemaal vol, maar die was om twaalf uur leeg. Het was een mooi feestje. Verder ben je er niet heel erg druk mee, hoor."

Wat vind je ervan dat het carnaval sinds 2014 terug is in Keijenborg?
"Dat vind ik prachtig. Eerst waren er nog wel mensen die zich afvroegen of het hier in het dorp wel kon. Ze dachten dat het niet zou werken. In het begin zag je ook nog wel wat terughoudendheid met verkleden. Vorig jaar was bijna iedereen verkleed. Elk jaar wordt het ook een beetje drukker. Het zijn nog wel vooral Keijenborgers tussen de zestien en de dertig jaar. Het zou mooi zijn als er ook oudere mensen komen. Daarom speelt vanavond het Handkar Trio. De muziek van het Hanska Duo spreekt ook veel mensen boven de dertig aan."

Wat hangt er allemaal om je nek?
"Dit zijn grotendeels medailles van de vorige prinsen. Er zit ook een hangertje tussen uit 1983. Sowieso komen veel van de kleren en attributen die we gebruiken nog uit de tijd van het vroegere carnaval. De elf pakken van de raad van elf bijvoorbeeld. Die zijn allemaal bewaard gebleven op de zolder van Jan Kemp."

Zit het leven als prins er voor jou nu op?
"Nog niet helemaal. We gaan volgende week carnaval vieren in Tilburg. En later dit jaar organiseert de carnavalsvereniging weer een zomercarnaval. Daar moet ik als prins natuurlijk ook bij zijn."