Marieke Verboom (l.) verzorgt samen met Sanne van Blijderveen een thema-avond. Foto: PR
Marieke Verboom (l.) verzorgt samen met Sanne van Blijderveen een thema-avond. Foto: PR

Hechting en autisme:
wat is het verschil?

BRONCKHORST - Het Platform Pleeggezinnen Achterhoek organiseert op 10 april een thema-avond in de gemeente Bronckhorst. Marieke Verboom en Sanne van Blijderveen laten hun licht schijnen op hechtingsproblematiek/stoornis en autisme bij pleegkinderen.

Kinderen worden niet zomaar in een pleeggezin geplaatst. Vaak is er een lang traject achter de rug, of kinderen worden ad hoc uit huis geplaatst. Alle pleegkinderen hebben in ieder geval hun eigen, soms flink gevulde, rugzak mee. Vanuit dat rugzakje laten pleegkinderen bepaald gedrag zien. Wanneer is het 'gewoon' gedrag, wat heeft te maken met het feit dat de kinderen niet meer in hun biologisch gezin wonen, of is er nog een andere reden waarom dit gedrag zichtbaar wordt?
Het is bekend dat veel pleegkinderen beschadigd zijn in de manier waarop ze gehecht zijn (aan hun ouders). Deze beschadiging kan zich op verschillende manieren uiten, maar dat wordt niet altijd gezien als hechtingsproblematiek. Het komt regelmatig voor dat kinderen de stempel 'autisme' op zich geplakt krijgen, terwijl zij een hechtingsstoornis hebben en vice versa.
Tijdens deze thema-avond zullen Marieke Verboom, (ervarings)deskundige op het gebied van autisme, en Sanne van Blijderveen, pleegmoeder en leerkracht/ ambulant begeleidster van kinderen met een onderwijs/gedrag hulpvraag, de aanwezige pleegouders bijpraten over de verschillen en signalen van hechtingsproblematiek en autisme, maar ook over welke manieren van benaderen werken en welke juist niet.
Thema-avond 'Hechting en autisme, wat is het verschil?' wordt gehouden op 10 april van 19.45 - 22.00 uur in Hengelo, Gemeente Bronckhorst (adres volgt na opgave). Voor een vrijwillige bijdrage, om de onkosten te dekken, is deze avond een pot aanwezig.

Opgave graag voor 3 april via mail, info@platformpleeggezinnenachterhoek.nl of telefoon 06-82629980.