Op de Koningsmarkt in Steenderen is van alles te koop. Foto: Liesbeth Spaansen
Op de Koningsmarkt in Steenderen is van alles te koop. Foto: Liesbeth Spaansen

Koningsdag in Steenderen en Baak

STEENDEREN/BAAK - De oranjecommissies van Steenderen en Baak zijn volop bezig met het voorbereiden van een mooie Koningsdag.

Woensdag 26 april:
Kinderdisco, Pop Quizz

Deze avond is in Steenderen de bekende kinderdisco van 18.00- tot 20.00 uur in de zaal van Big Bread aan de J.F.Oltmansstraat. DJ. Lars zal daar zijn opwachting maken.
In Baak zal de Pop Quizz in de Martinuskerk worden georganiseerd met medewerking van Boonekamp.

Donderdag 27 april – Koningsdag
Aubades, ballonnen en fietstocht

In de hoop dat het weer dit jaar geen parten gaat spelen, is er afgesproken dat in beide plaatsen de aubade als vanouds zal worden gehouden: in Baak om 9.30 uur en in Steenderen om 10.00 uur. Muziekvereniging Nieuw leven zal beide aubades muzikaal begeleiden. Ook zullen weer ballonnen worden opgelaten met daaraan gekoppeld de wedstrijd wiens ballon het verst komt.
De gezamenlijk fietstocht met spelletjes is wegens overweldigend succes weer opgenomen in het gemeenschappelijke programma. Er kan gestart worden vanaf het Burg. Buddinghplein in Steenderen en het plein voor de Martinuskerk in Baak. Ook nu weer is er een wedstrijd wie de mooist versierde fiets heeft. Met echte prijzen voor de winnaars. Aan het einde van de fietstocht ligt er voor de kinderen (en hun ouders) een lekkere verrassing klaar.

Koningsmarkt Steenderen
Steenderen gaat dan verder met de Koningsmarkt op het Burg. Buddinghplein en de vrijmarkt voor de kinderen aan de J.F.Olmansstraat. Live Muziek is er wederom dit jaar bij Café Heezen en DJ Roan zal zijn performance geven naast Big Bread.
Nieuw dit jaar is dat de Remigiuskerk in Steenderen haar deuren opent tijdens Koningsdag. De plaatselijke commissie van de Remigiuskerk organiseert tijdens Koningsdag 2017 tal van activiteiten. In overleg met de Oranjecommissie is het kerkgebouw geopend van 13.30 uur tot ongeveer 17.00 uur.
Binnen zijn tal van leuke dingen te doen. Zoals een legpuzzelwedstrijd (inschrijfkosten 2,50 euro), maar ook oud Hollandse spelen. Wie de legpuzzel het snelst afmaakt zal worden bekroond tot Puzzelkoning 2017. De puzzel mag mee naar huis worden genomen. Inschrijven kan op de intekenlijst in de Pannevogel of even bellen met 06-14570070.
Rond 14.30 uur is er een demonstratie ballonvouwen door Heidi Vredegoor. Ook is binnen een kop koffie te krijgen (tegen betaling van een klein bedrag).
Ook nieuw is het samenwerkingsverband met de zangvereniging Steenrewald. Afgesproken is dat zij gezamenlijk hun waren aan de man gaan brengen. Steenrewald de overbekende wafels en het oranjecomité de patat van Aviko. Zij zijn te vinden voor de verbouwde dierenartspraktijk. Donateurs kunnen op vertoon van de donateurskaart gratis een kopje koffie bij Steenrewald krijgen. Er is bij de stands voldoende gelegenheid om te zitten.

Klootschieten in Baak
In Baak is er in de middag zoals elk jaar de finale van het klootschieten. Teams kunnen vooraf al op twee donderdagen gooien, waarna de finale op Koningsdag zal uitmaken hoe de prijzen worden verdeeld.
Maar wie alleen op Koningsdag wil klootschieten, kan zich met een team aanmelden bij 't Wapen van Baak rond 13.00.

Avontuurlijke activiteiten in Baak
Voor de jongelui worden de activiteiten dit jaar georganiseerd op de gracht voor Huize Baak. Het begint met vlottenbouwen, en ook varen natuurlijk, onder leiding van de scouting uit Zutphen. Wie zin heeft in actie, komt rond 13.30 uur die kant op.
Na het vlottenbouwen wordt er polsstokspringen gedaan: na een flinke aanloop proberen om met een lange stok op een opblaaskussen te landen dat midden in de gracht ligt. Langzaam zullen ze de afstand groter maken en gaan uitmaken wie de beste springers zijn.
Kinderen, maar zeker ook (jong) volwassen worden uitgedaagd om een sprong te wagen! Er zijn geen kosten aan verbonden, maar wel even opgeven bij Jan Willemsen (06-22398114). In de middag is er tevens live muziek bij 't Wapen van Baak en zullen uiteraard de prijswinnaars worden gehuldigd.

Heel veel plezier alvast en de commissies hopen allen te zien!


Koningsnacht én Koningsdag in Toldijk

TOLDIJK - Een Abraham zetten tijdens Koningsnacht voor Koning Willem-Alexander kan in Toldijk op woensdag 26 april. Dat wordt hij 50 jaar en volgens goed Toldieks gebruik wordt bij een vijftig jarige een Abraham gezet. Daarom organiseert de Oranjevereniging een Koningsnacht. Op 26 april kan vanaf 21.00 uur bij Café Restaurant Den Bremer een originele Abraham pop voor de Koning worden geplaatst, waarna er in het café gelegenheid is om te proosten op de Koning.

Maak zelf, met buren, vrienden en/of familie een Abrahampop en/of -spandoek. Natuurlijk moet de Abrahampop en -spandoek geschikt zijn voor de kinderen die op Koningsdag naar de kinderspelen komen.
Opruimen van de poppen en spandoeken gebeurt op eigen initiatief en vóór zaterdag 29 april 2017. De vakjury beloont de mooiste Abrahampop en het leukste spandoek met een prijs.

Donderdag 27 april - Koningsdag
Ballonnen en kinderspelen

Om 10.00 uur verzamelen alle kinderen tot en met groep 8 bij Den Bremer voor het ballonnen oplaten. De prijsjes zullen tijdens het Toldieks Feest worden uitgereikt aan die kinderen waarvan de ballon de grootste afstand heeft afgelegd.
Aansluitend beginnen de kinderspelen in Zaal Den Bremer. Om 12.00 uur is de prijsuitreiking van de kinderspelen.

Koninklijke kleurwedstrijd
Ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander is er tevens een kleurwedstrijd voor alle kinderen tot en met groep 8. De kleurplaat is te downloaden op de website www.toldiek.nl/oranjevereniging.

Playbackshow & The Voice of Toldiek
Voor de jeugd vanaf groep 1 van de basisschool tot en met vijftien jaar wordt er in Zaal Den Bremer een playbackshow georganiseerd en is er mogelijkheid om live te zingen. De aanvang is 19.00 uur en er zal rond 20.00 uur een prijsuitreiking zijn voor de jongste kinderen, zodat die niet tot het einde hoeven te blijven.
Alle kinderen van de basisschool kunnen meedoen. Bel voor opgave 0575-452733.
De acts worden door een deskundige jury beoordeeld. Iedereen die graag willen komen om dit spektakel mee te maken en hun favoriet aan te moedigen, wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd, dit is inclusief een kop koffie. Voor de kinderen is de entree gratis.