Jan van Hal in zijn werkplaats. Foto: Liesbeth Spaansen
Jan van Hal in zijn werkplaats. Foto: Liesbeth Spaansen

Kennismaken met kunst4daagse
deelnemers rondom Baak

Gevarieerd werk van Jan van Hal

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – De kunst4daagse Bronckhorst wordt dit jaar gehouden van Hemelvaartsdag 25 t/m zondag 28 mei. Voor de elfde keer openen vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten voor een breed publiek. Deze week aandacht voor de eerste (fiets)route in en rond Hengelo. De locaties van de deelnemers zijn herkenbaar aan de vlag, beachvlag of banner.

Start en eindpunt van deze route is bij de Sint Martinuskerk in Baak.

Jolly Berfelo en José Spiek (1)
In de Martinuskerk aan de Wichmondseweg17 in Baak zijn twee exposanten. Jolly Berfelo ontwerpt en maakt sieraden van bijvoorbeeld halfedelstenen of lava in combinatie met onder andere zilver- en bronskleurige metalen. José Spiek werkt met pastel en olieverf. Door de vele lagen ontstaat diepte en realisme in haar schilderijen.

Kathleen Osborne, Annie Elissen en Dagmar Schneider (2)
Kunstcollectief het wapen van Baak exposeert aan de Wichmondseweg 30. Kathleen Osborne verwerkt 25 jaar intensief werk als (systemisch) coach & therapeute in haar schilderijen. Mensen, koeien, kippen, tulpen en vogels zijn momenteel Annie Elissen's grootste inspiratiebronnen. Volgens Dagmar is beeldhouwen zichtbaar maken wat er is, een proces van weghalen en loslaten.

Beeldhouwatelier Baak / Beelden in Baak (3)
Beeldhouwatelier Baak, Wichmondseweg 17a organiseert drie- a vierdagenworkshops beeldhouwen in steen voor beginners en gevorderden. In de galerie en beeldentuin staat een prachtige collectie stenen en bronzen beelden.

Mirjam Laterveer (4)
Aan de Zutphen-Emmerikseweg 81 in Baak is Atelier Mila, waar Mirjam Laterveer haar werk exposeert. Tekenen altijd al een passie geweest. Zij schildert ook, van blije koeien tot een intiem portretje.

Jan van Hal (5)
Aan de Kruisbrinkseweg 6 in Toldijk heeft Jan van Hal zijn atelier. "Het is eigenlijk een werkplaats hier, ik werk hier. Het is geen galerie." In de ene kast staan vele potten verf, in de andere stapels werken. Ook op de werktafels liggen stapels tekeningen en schetsboeken en er staan emmers vol kwasten in alle soorten en maten.
Jan begon op zijn zestiende te schilderen, eerst aquarel en gouache. "Ik gebruik iedere keer andere technieken." Jan wijst naar de werken aan de muur en op de ezels: acryl, aquarel, met olieverf, krijt, houtskool of bister. "Dat gebruikte Rembrandt ook, die geelbruine tinten."
Jan werkt wel graag op linnen maar plakt dit op houten panelen. "'Dat noemen ze maroufleren. Dat is steviger en je ziet dan in het werk geen randjes." Elke dag tekent hij, of maakt schetsen, soms maar tien minuten. Het schetsboek gaat ook mee op reis. Met zijn vrouw Henny bezocht hij Schotland, Afrika, Portugal. Maar ook in de Achterhoek doet hij zijn inspiratie op. De schetsen in de boeken worden (soms) later uitgewerkt.
In de werkplaats is voldoende licht om te werken, al gebeurt het wel dat hij daglichtlampen nodig heeft, wanneer hij in de avond doorwerkt. "Vroeger werkte ik door tot diep in de nacht maar nu niet meer."
Zijn gevarieerde werk is tijdens de kunst4daagse te zien: olifanten, paarden, koppen, collages in mixed media, gebouwen, figuratief en abstract.

Remigiuskerk Steenderen (6)
In de Remigiuskerk aan de Dorpsstraat 20 exposeren Jehad Taisan, Annie Hagens en Roelie Reiling schilderijen, Ina Kets sieraden, Lucas en Anne van Asselt en Martien Wevers houtbewerking, Menno Leistra portretfoto's, Gonnie Wiecherink, getekende portretten, Hanneke Windhausen keramiek en Hans Schuppers etsen.

Galeriebronkhorst (7)
Aan De Wilgen 5 Steenderen staat niet alledaags woonhuis. Daar zijn werken van Ina Bijvank, Ineke Rethans, Rietje Heeling, Joke logtenberg en Anouk de Groot: kleurrijke schilderijen, strakke vormgeving en prachtige beelden.

Steenders Palet (8)
De deel van de boerderij aan de Molenstraat 11 in Bronkhorst is ingericht tot gezellige Galerie. Diny Boogman, Ali Klompenhouwer en Tineke Roorda tonen hun schilderijen, aquarel, acryl- en olieverf.

Alma Noordermeer en Janny Bongers (9)
Ook aan de Boterstraat 4 in Bronkhorst is een expositie op 'De Deel'. Janny werkt in een vrije en abstracte stijl, waarbij zij vaak diverse mediums en materialen gebruikt. Alma maakt portretten, landschappen, stillevens en bloemen. Hun gast-exposant is Wil van den Hoek.

Het Kunstgemaal (10)
Het gemaal aan de Veerweg 1 in Bronkhorst laat werk zien van de vorig jaar overleden Franca Brunet de Rochebrune van Lier en Merel Jansen. Met verf, stoffen en stiksels verschijnt er een wonderlijk geformuleerde wereld, met kracht, scherpte en overtuiging neergezet. Hoe de jaren 60 en 70 herleven in deze tijd.

Axel Scholze (11)
Axel Scholze exposeert op zijn woonboerderij Den Halven Sandacker aan de Bakerwaardseweg 11 in de Bakerwaard bij Bronkhorst en in de grote tuin er om heen zijn schilderijen. Dieren en vooral mensen zijn favoriete onderwerpen van deze autodidact. Tevens is 'Nature's Art' van houtsnijkunstenaar Karim van Wonderen te bewonderen.

Theetuin Vierakker (12)
Aan de IJsselweg 13 Vierakker is Theetuin Vierakker waar zes kunstenaars exposeren: Josée Kempe, lichtobjecten van glasvezel. Ria Kooistra, schilderijen op de grens van realisme en figuratief. Lummy Maccare, abstracte kleurrijke schilderijen. Susanna Redeker, aquarellen van Zutphen en kinder-illustraties. Jos Ruis, digitaal bewerkte foto's. Aly van der Woude, abstracte schilderijen geïnspireerd door de natuur.

Alle routes staan op de website en in de brochure die u bij weekblad Contact in week 19 ontvangt.


kunst4daagsebronckhorst.nl