Het pad om te gaan tijdens de roep om de Camino. Foto: Frida Meints
Het pad om te gaan tijdens de roep om de Camino. Foto: Frida Meints

Boeiend verhaal over de roep om de Camino

HENGELO - Niet alleen uit Hengelo, maar onder andere ook uit Vierakker, Zutphen, Steenderen en Wichmond waren mensen gekomen om de lezing van Frida Meints over De Roep van de Camino te horen. Ds. Aleida Blanken opende de avond, waar zestig mensen aanwezig waren.

Zij genoten van de boeiende manier waarop Frida vertelde, van de vele foto's en enkele filmpjes waarmee ze, geassisteerd door haar man Albert, haar verhaal toelichtte. Ook de attributen, de fotoboeken met de vele schoenen, de prachtige natuur waren zeker de moeite waard. Maar het waren vooral de verhalen en belevenissen van de mensen die elkaar ontmoetten in de herbergen, onderweg, die de avond zo boeiend en indrukwekkend maakten.
Het ging letterlijk en figuurlijk over De Bron, De Levensweg, Jezelf tegenkomen. Ieder mens heeft zijn of haar rugzak(je) te dragen en door ingrijpende gebeurtenissen komen zij op kruispunten in hun leven die om een keuze vragen. Keuzes die iemands verdere leven en levenshouding bepalen. Het verliezen van partner, werk, maar ook een scheiding kan bijvoorbeeld een reden zijn om (een deel van) de route naar Santiago de Compostela te lopen. Die Pelgrimage kan iemand dichter bij zichzelf brengen, maar het is afzien.
Het weer is soms koud en nat en toch moet men verder, de Jacobsschelp volgend. Het landschap, zeker langs de kust, is er een van klimmen en dalen, steeds maar weer en men moet door, hopend dat er plaats is in de volgende herberg. Indrukwekkende momenten, ontmoetingen maakten deze Pelgrimage voor Frida (en Albert) en aanwezigen die de tocht zelf (deels) liepen tot een verrijking van hun leven. Frida maakte haar luisteraars deelgenoot van haar persoonlijke verhaal.
Ds. Aleida Blanken sloot de avond af met een toepasselijke Ierse zegen, nadat ze gewezen had op de intekenlijst voor de pelgrimstocht van 11 mei. Met een Espritkaart met pelgrimagetekst, symbolisch voorzien van een Lindeboom/Labyrintstempel keerde iedereen huiswaarts. Bedankt Frida, het was een waardevolle avond in 'Ons Huis: Een avond vol van Inspiratie en Ontmoeting.


Advies m.e.r. voor bestemmingsplan buitengebied Bronckhorst

BRONCKHORST - De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor het buitengebied van Bronckhorst beoordeeld. In december vorig jaar vond de Commissie het milieu-effectrapport onvolledig. Zij adviseerde toen het rapport aan te vullen met informatie over geur, fijnstof en effecten op beschermde natuur.

De Commissie oordeelt nu dat er voldoende informatie aanwezig is om het milieubelang goed te kunnen meewegen bij het besluit. De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraad van Bronckhorst - besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.
De gemeente Bronckhorst wil voor het hele buitengebied één bestemmingsplan vaststellen. Het plan wil uitbreiding van veehouderijen mogelijk maken en ook de plaatsing van kleine windturbines. Voordat de gemeente een besluit neemt over het plan zijn de milieueffecten onderzocht in een milieueffectrapport. De gemeenteraad van Bronckhorst heeft de Commissie m.e.r. eind 2016 gevraagd het milieueffectrapport te toetsen. De Commissie oordeelde toen dat informatie over geur en fijnstof en effecten op beschermde natuur ontbrak in het rapport. Daarop heeft de gemeente aanvullende informatie aangeleverd en de Commissie gevraagd het milieueffectrapport opnieuw te toetsen.
In de omgeving van Bronckhorst liggen Natura 2000-gebieden. De beschermde natuur in deze gebieden ondervindt nu al schade omdat er teveel stikstof op terecht komt. Als agrariërs uitbreiden zal de stikstofdepositie verder toenemen. Om dit te voorkomen wil de gemeente in het bestemmingplan verbieden dat meer stikstof uit de stallen komt. In het milieueffectrapport was niet bekeken of bedrijven aan deze regel kunnen voldoen. De aanvulling beschrijft dat veehouderijen toch kunnen uitbreiden als er maatregelen in de stal worden genomen, zoals door plaatsing van luchtwassers. Uit de aanvulling blijkt ook dat een aantal bedrijven geen maatregelen meer kan nemen.

Als agrariërs uitbreiden kan dat leiden tot extra geuroverlast en de uitstoot van fijnstof. De aanvulling beschrijft nu per soort bedrijf, bijvoorbeeld een melkveehouderij, in welke situaties extra hinder op kan treden, en geeft ook aan welke maatregelen mogelijk zijn om deze te verminderen.