Burgemeester Marianne Besselink. Foto: Gemeente Bronckhorst
Burgemeester Marianne Besselink. Foto: Gemeente Bronckhorst

Vijftig

Als er een volk is dat weet dat je het samen moet doen, zijn het wel de Nederlanders. We zijn van oudsher een land van polderaars en bruggenbouwers. Nederlanders weten dat je alleen misschien sneller gaat, maar dat je samen veel verder komt. Eén van de grootste verbindende factoren in ons land is ons koningshuis. Met als belangrijkste boegbeeld natuurlijk koning Willem Alexander. Hij bereikt het kroonjaar vijftig, in dit vierde jaar van zijn koningschap. Een prachtig jubileum.

Niemand in ons land heeft een langere voorbereiding gehad op de rol die van hem verwacht werd: hij is vanaf zijn geboorte geschoold in de taken die hij als koning dient te verrichten. En hoe ontspannen ons staatshoofd zijn werk ook oppakt: ik kan me voorstellen dat het soms erg druk is, met drie dochters in de puberleeftijd en zijn omvangrijke takenpakket. Zeker als je voorganger, prinses Beatrix, als koningin een stevige positie in de Nederlandse samenleving had opgebouwd. De verwachtingen waren hooggespannen. Heel Nederland keek er verwachtingsvol naar uit hoe de koning, samen met koningin Maxima zijn rol zou invullen. En dat doet hij met verve! De koning opent veel deuren voor het bedrijfsleven als speciaal leider van zakendelegaties. Ik denk dat we ook wel kunnen concluderen dat koning Willem Alexander een wat meer ontspannen benadering zoekt van het koningschap. Toen kinderen in Oldenzaal hem vroegen of hij de dansmove 'dab' kon doen, aarzelde hij geen moment. Maar het blijkt ook uit de manier waarop hij zijn vijftigste verjaardag viert. De majesteit nodigde iedereen uit die op dezelfde dag een kroonjaar bereikt om samen met hem te komen dineren en na het diner is het Paleis op de Dam vijftig uur lang geopend voor geïnteresseerden.

Feest in Bronckhorst
Een manier van je verjaardag vieren, die eigenlijk ook wel erg bij Bronckhorst past: samen een leuk feestje bouwen. In Bronckhorst vieren we de vijftigste verjaardag van de koning op heel veel verschillende plekken. Ik hoop dat u in de gelegenheid bent om te genieten van één of meerdere mooie activiteiten die de oranjeverenigingen van Bronckhorst tijdens koningsdag organiseren. Te beginnen met de Koningsspelen die op veel scholen in de gemeente worden gehouden. Als sportliefhebber vindt de koning het belangrijk dat kinderen al vroeg in aanraking komen met sporten en bewegen. Zelf mag ik dit jaar namens de koning weer de nodige koninklijke onderscheidingen uitreiken ter gelegenheid van zijn verjaardag aan mensen die zich persoonlijk enorm verdienstelijk hebben gemaakt voor de samenleving. Een eervolle taak, die ik met veel plezier vervul.
Graag wil ik onze majesteit een fijne en ontspannen verjaardag toewensen en natuurlijk nog minstens vijftig jaren erbij in goede gezondheid!

Marianne Besselink
Burgemeester van Bronckhorst