Baby Willem-Alexander. Foto: RVD
Baby Willem-Alexander. Foto: RVD

Koning Willem-Alexander ziet Abraham

De geboorte van Willem-Alexander Claus George Ferdinand op 27 april 1967 in het Academisch Ziekenhuis Utrecht was een groot feest. Hij was tweede in lijn van troonopvolging en Nederland zou na zijn moeder, toen nog prinses Beatrix een Koning krijgen.

Door Liesbeth Spaansen

Willem-Alexander woonde als kind op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, ging naar de Nieuw Baarnse school en het Baarnsch Lyceum. Hij kreeg twee jongere broers: Johan Friso, die op 12 augustus 2013 overleed, en Constantijn.

Als prinses Beatrix in 1980 koningin wordt, verhuist het gezin naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Hij volgt de middelbare school aan het Eerste Vrijzinnig Christelijk Lyceum in Den Haag, maar sluit in 1985 zijn middelbare schooltijd af in Wales aan het Atlantic College, waar hij zijn Internationale Baccalaureaat behaalde, het Nederlands VWO-diploma. Prins Willem-Alexander vervulde zijn dienstplicht aan het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder. In Leiden studeerde hij geschiedenis te studeren aan de Rijksuniversiteit van Leiden. Hij behaalde in die tijd ook zijn vliegbrevet bij de Rijksluchtvaartschool. Tijdens zijn opleiding tot koning vertegenwoordigde hij het koningshuis bij binnen- en buitenlandse activiteiten en nam zitting in de Raad van State. Als specialisatie koos hij waterbeheer, op aanraden van zijn vader prins Claus, die zijn belangrijkste adviseur was.

Willem-Alexander mocht van zijn ouders zijn hart volgen met het kiezen van een partner. Hij wordt zelden met vriendinnen samen gefotografeerd, wel met studente communicatie Yolande Adriaansens en rechtenstudente Emily Bremers. De prins ontmoette zijn grote liefde Máxima Zorreguieta in 1999 in Sevilla bij de Feria de Abril. Máxima stond als fotografe bij de deur om iedereen bij binnenkomst te fotograferen. De geboren Argentijnse (17 mei 1971) studeerde economie en verhuisde van New York naar Europa.
Willem-Alexander en Máxima trouwden op 2 februari 2002 in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het huwelijk werd ingezegend in de Amsterdamse Nieuwe Kerk. In 2003 werden Willem-Alexander en Máxima ouders van dochter Amalia. Later beviel Máxima nog van twee dochters, Alexia in 2005 en Ariane in 2007.
Sinds 30 april 2013 is Willem-Alexander de zevende en huidige koning der Nederlanden. Na de troonswisseling maakten Willem-Alexander en Máxima een kennismakingstour door Nederland en bezochten allerlei steden in Nederland en de voormalige Nederlandse Antillen. Koninginnedag werd verzet naar zijn eigen verjaardag op 27 april, wat Koningsdag werd. Inmiddels is deze dag in een moderner jasje gestoken. Het koninklijk paar vierde 200 jaar koninkrijk mee en gaat jaarlijks op staats- en streekbezoek. Zo kwamen zij ook naar de Achterhoek, waar velen bij de hekken stonden in Borculo, Neede, Groenlo en Ulft.

'Sportkoning' Willem-Alexander is regelmatig te zien op de tribune bij schaats-, voetbal- en andere sportwedstrijden van Nederlandse teams, maar beoefent ook zelf sporten. Hij is een fervent skiër, reed in 1986 als W.A. van Buren de Elfstedentocht uit en liep in 1992 met Gerrie Knetemann de marathon van New York. Hij is erelid van het Internationaal Olympisch Commité vanwege zijn inzet in zijn jaren als prins voor de Nederlandse sport.

Zij vijftigste verjaardag viert de koning in huiselijke kring, maar ook nodigde hij samen met Koningin Máxima 150 gasten uit voor een feestelijk diner op het Koninklijk Paleis Amsterdam op 28 april. Na het diner wordt het Paleis 50 uur opengesteld voor het publiek.


Willem-Alexander. Foto Liesbeth Spaansen