Enthousiaste deelnemers aan de Keijenborgse oranjeactivititen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Jozef Hendriks
Enthousiaste deelnemers aan de Keijenborgse oranjeactivititen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Jozef Hendriks

Oranjeactiviteiten en Oranjesoesen

KEIJENBORG - Ondanks de slechte weersvoorspellingen begon Koningsdag in Keijenborg toch met een stralende zon. Schuttersgilde St. Jan maakte een rondgang door het dorp waarbij zij bij de basisschool een vrolijk gekleurd gezelschap oppikten op samen naar het evenemententerrein op het Booltinkplein te lopen.

Daar was door het Oranjecomité een zeskamp en volleybaltoernooi voor de jeugd georganiseerd. Daarnaast konden de kinderen onder andere spelen op de zandbult, schmincken, vogelhuisjes knutselen en timmeren. In de tent op het terrein was een tafel ingericht voor de bezoekers van de Keijkamer. Zij kregen een kopje koffie en heerlijke Oranjesoes aangeboden.

Naast al het vertier werd er tussendoor ook regelmatig aan het rad van fortuin gedraaid. Hierbij waren prachtige prijzen te winnen die beschikbaar gesteld waren door de sponsoren. Wethouder Antoon Peppelman roemde in zijn openingstoespraak het jonge Oranjecomité, in andere Oranjecomité's ligt het 'grijs-gehalte' vaak hoger, en de inwoners van Keijenborg dat zij samen zo'n mooi evenement kunnen neerzetten. Na afloop van de kinderspelen ging het feest in de tent nog even door. Brood op de Plank maakte er ook daar nog een mooi feestje van.


Koningsdag Baak start rustig op

BAAK - De aubade in Baak werd voorafgegaan door een rondgang met Muziekvereniging Nieuw Leven. Het was mooi te zien dat de optocht steeds langer werd.

De Baakse vendeliers brachten een vaandelhulde aan de vijftigjarige koning op het grasveld bij de Martinuskerk. De vlag werd daarna gehesen door Puk Schooltink. Kinderen konden zich vermaken met de kinderspelen en met de fietstocht die tussen Baak en Steenderen was uitgezet. Op de pauzeplekken konden de kinderen ook met sportieve activiteiten meedoen.
's Middags was er veel spektakel rondom Huize Baak met het vlotten bouwen en polsstokhoogspringen, waar veel dorpsgenoten bij kwamen kijken.


Koningsdag Steenderen koud maar
wel heel hartverwarmend

STEENDEREN - Muziekvereniging Nieuw Leven speelde enkele marsen op het marktplein, voordat Peter van Drunen iedereen welkom heette. Wethouder Jan Engels vond het koud, maar hartverwarmend zoveel mensen op het plein te zien. Hij overhandigde de cadeaus aan de winnaars van de ballonwedstrijd 2016, Jinn Luimes en Esmée Lieverdink, die daarom de vlag mochten hijsen tijdens het Wilhelmus. Peter van Drunen vertelde kort over koning Willem-Alexander die deze dag zijn vijftigste verjaardag vierde en nodigde iedereen uit voor het programma: de kleedjesmarkt en de fietstocht met kinderspelen.

De Remigiuskerk was deze middag open en ook daar waren activiteiten. Het Oranjecomité heeft dit jaar een warme samenwerking met het koor Steenrewalt. De kramen stonden naast elkaar en daar was koffie/thee met wafels en een frietje te verkrijgen. "Ik dank alle bedrijven en donateurs, zonder jullie is dit feest niet mogelijk."
Wethouder Jan Engels mocht deze ochtend in Steenderen de aubade afnemen. "Goedemorgen allemaal en wat fijn dat het weer meewerkt, want het beloofde een koude koningsdag te worden. Maar zoals ik hier sta in het zonnetje en met zoveel mensen in het oranje uitgedost voor me, is het hartverwarmend. Fijn ook dat Nieuw Leven erbij is en de overstap gemaakt heeft vanuit Baak, waar ze vanochtend al aanwezig waren. Hartstikke leuk is ook de traditie dat de winnaars van de ballonwedstrijd de vlag mogen hijsen bij het Wilhelmus."
Deze winnaars waren Jinn Luimes (afstand van de ballon: 124 kilometer) en Esmée Lieverdink (118 kilometer). De beide jongedames kregen hun cadeau uitgereikt door de wethouder. Tot slot werd het Lang zal hij leven gezongen en konden de ballonnen voor de wedstrijd van dit jaar opgehaald worden bij de Remigiuskerk. Na het aftellen gingen de oranjeballonnen de lucht in. De kinderspelen waren verplaatst naar verschillende locaties tijdens de fietstocht tussen Baak en Steenderen, zodat de (kleedjes)markt kon opstarten.

Puk Schooltink mag de vlag hijsen. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen
Jinn Luimes, Esmée Lieverdink Peter van Drunen en Jan Engels. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen